Mit adnak a virtuális közösségek a csömörieknek?

Mit tegyek, ha néhány napra szükségem van egy bizonyos könyvre, újságra, bébiőrre, utazóágyra, kisállathordozóra? Lehet, hogy a szomszédomnak van, csak nem tudok róla?
 
A közösségi média számtalan lehetőséget kínál arra, hogy a különböző kisebb-nagyobb közösségek megszervezzék magukat, gyors és egyszerű kommunikációs csatornát hozzanak létre. Az internet tehát egyszerre távolítja el, és hozza közelebb egymáshoz az embereket.
 


Az „üzlet”, amivel mindenki jól jár

 
A Facebook-on több tucat csömöri vonatkozású csoport található, melyek egy része szűk közösségek (pl. iskolai osztályok, klubok, sportolói közösségek, baráti körök stb.) kapcsolattartását, információáramlását segíti elő, más csoportok azonban szélesebb közönséget céloznak meg. A zárt csoportokhoz való csatlakozásról rendszerint az adminisztrátor(ok) dönt(enek), jellemzően a csatlakozás feltétele a csömöri, vagy környéki lakhely. (Az üzleti célú reklámokat, önreklámozást a legtöbb csoportban nem látják szívesen.)
 


Ami feleslegessé válik, másnak még jól jöhet

 
Az egyik legnagyobb taglétszámú csoport a Csere-bere Csömör és környéke, cikkünk megjelenésének időpontjában közel 700 tagot számlál. A közösség arra biztatja tagjait, hogy a megunt, kidobásra szánt holmijaikat kínálják fel jelképes összegért, ingyen, vagy valamiért cserébe, hiszen másnak még jól jöhet. A közösség emellett egyfajta szívességbankként is funkcionál, ha valakinek segítségre van szüksége valamilyen tevékenységhez.
 


Jól jön a segítség

 
Közel háromszáz tagja van a Csömöri anyukák Facebookos közösségének, ahol az édesanyák egymást segítik tanácsokkal, információkkal. A csoport egyben virtuális piacként is működik, hiszen teret kínál a kinőtt babaholmik értékesítésének, csereberéjének; de jó szolgálatot tesz akkor is, ha valamilyen szolgáltatást, mesterembert keres valaki, hiszen rögtön személyes ajánlással, véleményekkel együtt érkeznek a válaszok.
 


Különböző szolgáltatások keresésére, ajánlására is alkalmasak a virtuális közösségek

 
 
Ugyancsak virtuális piac funkciót tölt be a Csömör és környéke fiú-lány ruhák olcsón elnevezésű csoport, ahol a tagok (288-an) gyermekeik kinőtt holmijait árulják, vagy vásárolnak másodkézből.
 
Akadnak tematikus helyi csoportok is, ilyen például a Csömöri Fotós Közösség (CsFK), ahol a tagok megoszthatják egymással alkotásaikat, trükkeket tanulnak egymástól, fotós túrákat szerveznek, stb.
 
A Csömöri Kutyabarátok közösségében pedig a négylábú kedvencekkel kapcsolatos információkat, élményeket osztják meg egymással a tagok, és nyújtanak segítséget a felmerülő problémák megoldásában.
 


Elveszett, vagy talált állatok gazdájának felkutatásában is hasznos lehet (bár ezt a kutyust továbbra is keresik).

 
 
Nem maradnak ötlet híján azok sem, akik tanácstalanok a vasárnapi ebéd elkészítésekor, hiszen a Mit főzzünk,együnk ma Csömör és környékén? csoportban tippeket, recepteket osztanak meg egymással a tagok, ami kiváló alkalom az ismerkedésre is.
 
Akad példa emellett arra is, hogy egy szűkebb lakóközösség szervezi meg virtuális közösségét, ahol az ott felmerülő speciális kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen például a Majorszegidűlő, vagy a Majorszegiliget csoportja, de ugyanezen lakóközösségnek még tematikus csoportja is van, a Majorszegiligeti anyukák virtuális közösség formájában.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.