Ősztől tényleg nyitott könyv lesz Csömör

A Tatár-domb északi oldala
Tudod-e, hogy Csömör mai területén a középkorban volt egy másik, Versend nevű falu is? Hogy községünknek három patakja is van? Hogy kevés olyan falu van, amely egyszerre két országos nagytájra is települt, és Csömör az egyik?
 

 Ezekről a furcsaságokról - és még rengeteg másról is - tudhatsz majd, ha végigbarangolsz az idén elkészülő Csömöri Körtúra nyomvonalán, amely számos információs táblával lesz kikövezve, és attól függően, éppen merre jársz, olvashatsz a helyszín történetéről, földrajzáról, kulturális és természeti sajátosságairól. Le szeretném szögezni már most, hogy a körtúra nem teljesítménytúra-útvonal, és nem is egyszerű tanösvény (ettől persze azért még lehet ilyen célokra is használni), hanem egy olyan "létesítmény", amely Csömört új nézőpontokból mutatja be. Úgy, ahogy ritkán látjuk vagy gondolunk rá. Legfőbb célja a meglévő értékek-  legyenek bármilyen természetűek -  bemutatása, megismertetése polgárainkkal és a településünkre kirándulókkal. De még csak erre sem korlátozódik le: kitekint a környező településekre is, elsősorban azok Csömörhöz való kötődésére. Azokon a helyszíneken, ahol rengeteg érdekesség és érték tömörül össze (legjobb példa erre a Csömöri Ősláp és Legelő), tanösvények csatlakoznak majd hozzá, ahol részletekbe menően is megismerheted a terület történelmét, földrajzát és élővilágát.
Látszólag kicsit kilóg (fizikailag is), de valójában szorosan kapcsolódik a projekthez annak a kilátónak az építése, amelyből Csömör tágabb (többtíz kilométeres) környezete is láthatóvá válik, és amely helyszín-kijelölését az önkormányzat jelenleg is végzi. 

Az első ütem - amely már a teljes nyomvonalat magában foglalja - kora ősztől várja majd az érdeklődőket. Később majd, folyamatosan bővítve a megismerésre szánt látnivalókat, különböző leágazások is bekapcsolódnak a körbe. 


Az önkormányzat a legutóbbi településfejlesztési fórumon hivatalosan is bemutatta a körtúra tervezetét

Hozzászólok