Kétheti hírösszefoglaló – 2014. december 1-14.

Hírösszefoglalónkban az elmúlt két hét fontosabb települési eseményeiről olvashatnak.
 

December 1. hétfő

Újabb szerződés aláírására került sor a Procter & Gamble Hyginett Kft. és Csömör Nagyközség Önkormányzata között. A gyár új gyöngyösi részlegének igazgatója, Dancsó András és Fábri István polgármester által jegyzett megállapodás szerint az önkormányzat egy kisebb, 117 m2-es földterület eladásával és átminősítésével segíti azt a tervek szerint egy-másfél év alatt befejeződő beruházást, amelynek eredményeként várhatóan komoly nagyságrenddel nőhetnek a település helyi adóbevételei.
Az Irodalmi kávéház c. programsorozat keretein belül 18 órakor Solymár Péterné nyugalmazott magyar-ének szakos pedagógus tartott nagy sikerű előadást a Sinka István Községi Könyvtárban "Nők a Bibliában" címmel. 
 
December 5-6. péntek, szombat
Több Mikulás-napi programra is sor került idén. A Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Petőfi Sándor Művelődési Ház, a Csömöri Tót Hagyományok Háza és Csömör Nagyközség Önkormányzata közös szervezésében a település főútvonalain körbejáró hagyományos Mikulás kisvonat ismét a legnépszerűbb programpont volt a csömöri gyerekek körében.
 
December 7. vasárnap
Második alkalommal került sor idén adventi gyertyagyújtásra a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után Johann Gyula evangélikus lelkész adventi gondolatait hallhatták az egybegyűltek, majd az evangélikus gyülekezet kórusa adott műsort.
     A római katolikus templomban a neves budapesti Szent Efrém Férfikar lépett fel a XV. Ádventi Hangverseny keretében. A nagysikerű koncerten Görbe József plébános köszöntötte az érdeklődőket, a hangverseny szervezője Deák Miklós volt.
 
December 11. csütörtök
Éves kötelező közmeghallgatását tartotta az önkormányzat képviselő-testülete a művelődési házban. Eigler Tamás pénzügyi bizottsági elnök és Marosi Éva pénzügyi osztályvezető a település 2015. évi pénzügyi kilátásait, Fábri István polgármester a fejlesztési terveket ismertette a kisszámú érdeklődővel.
 
December 13. szombat
Hagyományos disznóvágást tartottak a Csömöri Tót Hagyományok Házában. A nyilvános eseményen a szlovák hagyományőrzők népviseletbe öltözve elevenítették fel a disznóvágás csömöri hagyományait.
     Jótékonysági bált rendezett a Turnovszky István Kertbarát Kör a művelődési házban, amelynek keretében az Éless-Szín Társulat is műsort adott.
 
December 14. vasárnap
A német nemzetiségi önkormányzat szervezésében lezajlott harmadik adventi gyertyagyújtás alkalmával Esztergály Előd református lelkész hirdetett igét, a református gyülekezet kórusa pedig rövid műsorral színesítette az eseményt.
 
December első fele már az adventi események, a Mikulás-napi rendezvények és a karácsonyi várakozás jegyében telt Csömörön. A falu főutcáit díszkivilágítás tette hangulatosabbá, több helyütt betlehemes került felállításra, egyre több magánházat díszítettek fel a lakók különböző fényekkel és rendhagyó módon a településre érkező autósokat az ősszel felállított óriás plakátokon is már karácsonyi és újévi jókívánságok fogadják.
(A felső képen a Csömöri Tót Hagyományok Házánál, a lenti képen a római katolikus templomnál felállított betlehemes látható.)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.