Vasárnapi megoldó kulcs - helyismereti kérdőív

Vasárnapi megoldó kulcs – helytörténeti kérdőív
 
A Csömöri Napok záró napján még többen keresték fel a Civil sátort és töltötték ki a helyismereti kérdőívet.
 
A szombati kérdőív után új helyismereti-helytörténeti kérdőívvel várták a Civil sátorban az érdeklődőket a csömöri egyesületek aktivistái. A vasárnapi kvíz már könnyebb volt, legalábbis erre utal, hogy sokkal több jó választ, telitalálatos kitöltött kérdőívet dobtak a dobozba. A legjobb versenyzők között ismét három nyereményt sorsoltak ki: egy Úrnapi virágszőnyeges Körmenet könyvet, a Kadarka borbárban kapható cserszegi fűszerest (tegnap a csömöri Vinifico Kft. által felajánlott mátrai rozé volt az egyik díj), illetve a mindkét nap díjat felajánló csömöri Sápi gyümölcsborászat eperbort (szombaton narancsbor volt a meglepetés).
 
Íme, alább a helyes válaszok, egy kis kiegészítéssel.
 
 
Csömöri Napok 2017               Helyismereti- Helytörténeti Kérdőív
- Civil sátor, VASÁRNAP
 
1. Melyik településrészen található a Harangláb?

A – Középhegy
 
A Harangláb - ami egy szép feszületet jelent egy haranggal - a Középhegy külterületi üdülőrészen, a Középhegyi utcában található. Régen azt a célt szolgálta, hogy a földeken dolgozóknak jelezze az ebédidőt, a munka végét illetve a vihar közeledtét. Még az elmúlt évekig is egy lelkes lokálpatrióta lakos délidőben rendszeresen megszólaltatta a harangot.
 
2. Melyik utcát nevezték régen Sztranyának?
 
C – Petőfi utca
 
A Petőfi utcát hívták régen „Sztranyának”. Itt éltek az evangélikus tótok. A szó a szlovák „strana” szóból ered, ami azt jelenti, hogy oldal. Az utóbbi évtizedek több ingatlan tulajdonos-váltása, beköltözési hulláma ellenére az utcában jelenleg is igen nagy arányban a régi szlovák nagycsaládok leszármazottai élnek.
 
 
3. Melyik évben rendezték meg először a település legnagyobb közösségi eseményét, a Csömöri Napokat?
 
C – 1994
 
1993-ban szervezték meg a helyi művészek első kiállítását, aminek kapcsán fogalmazódott meg egy nagyszabású települési kulturális rendezvény gondolata. A következő évben, 1994-ben meg is rendezték az első Csömöri Napokat. Az elmúlt több mint két évtizedben változott az egyre nagyobb léptékű esemény neve: Csömör Falunapok, Pünkösdi fesztivál, Lakodalmas találkozó… 24 év után mostantól ismét Csömöri Napoknak hívják a település legnagyobb közösségi eseményét.
 
4. Hány közúti (gépjárművel is közlekedhető) patakhíd található a Csömöri-patak felett Csömör közigazgatási területén?
 
D – 4
 
A Csömöri-patak felett négy közúti híd ível át: a Kistarcsai úton, a Szabadság úton, a Jókai úton (a Major út-Rákóczi út folytatásában) és a néhány éve átadott új Laky bekötő úton. A patak 7 kilométeres csömöri szakaszán ezenkívül nyolc gyalogos hídon és kettő közúti gázlón lehet átkelni gyalog, lovon és kerékpárral.
 
5. Melyik zöldség termesztéséről volt messze földön híres Csömör?
 
B – paradicsom
 
Csömör a paradicsom termesztés fellegvárának számított egykoron. A megtermelt paradicsomot először itt helyben, később Budapesten dolgozták fel, de még exportáltak is belőle a világ számos országába. A helyi kis paradicsomlé-üzem a régi téesz területén volt, többek között Palotai úti bejárattal.
 
6. Melyik túra útvonalhoz kapcsolódik szorosan a Vízműsoron létesített körpanorámás kitekintő pont?
 
A – Csömöri Körtúra
A Vízműsoron, a víztoronynál létesített körpanorámás kitekintő pont a közel húsz kilométeres gyalogos és kerékpáros Csömöri Körtúra egyik látványelemeként épült meg ebben az évben. A kitekintő pontról páratlan kilátás nyílik Csömörre és a környező településekre illetve hegyekre: a tájékozódást két, színes körpanorámás fotó tábla segíti. A helyiek erről a pontról nézik évről-évre az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékot.
 

Hozzászólok