2 polgármester-jelölt és 20 képviselőjelölt lesz Csömörön

A helyi választási bizottság hétfői ülésén véglegesítette az október 12-i önkormányzati választás jelöltjeit. Ezek szerint Csömörön 2 polgármesterjelölt és 20 képviselőjelölt közül választhatunk.
 
Az utolsó napokban még egy független jelölt kérte ki az ajánlóíveket, így a 2 polgármester-jelölt mellett összesen már 20 fő tett kísérletet a jelöltállításhoz minimálisan szükséges 72 ajánlás megszerzésére (a polgármesteri jelöltséghez legalább 216 ajánlás volt szükséges). Ez végül mindenkinek sikerült, bár nagy különbségek mutatkoztak az ajánlások számában. A legkevesebb ajánlással, 72-vel egy független képviselőjelölt, a legtöbbel, 318-al a Csömöri Civil Egyesület jelöltje rendelkezik. Az Egyesület egyébként tarolt az ajánlási versenyben: 9 jelöltje összesen több mint ezer ajánlással többet gyűjtött, mint az összes többi jelölt (13 fő) együttvéve.
 
Csömöri Civil Egyesület
A polgármesterjelölt Fábri István, a négy éve hivatalban lévő polgármester lesz.
A 8 fős képviselőjelölti csapat: Eigler Tamás, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor, Rajnai Henrik, dr. Szarka Zsuzsanna, Szántóné Hermányos Mária, Tihanyi Ferenc és Tormay-Lesták Mária.
 
Demokrata Kör Egyesület Csömörért
Polgármesterjelölt Bóday Ádám. Képviselőjelöltjeik: Agárdi Mihály, Baczkó Norbert, Bohus Mihály, dr. Hülitzer Katinka, Krizsán Tamás, Kusnyár Károly, dr. Szentkeresztyné dr. Antal Réka és dr. Vass Zoltán.
 
Magyar Szocialista Párt–Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért–Demokratikus Koalíció– Magyar Liberális Párt
 A baloldali pártok képviselőjelöltjei: Antal Tibor és Sebestyén Béla.
 
Független jelöltek
Két független képviselőjelölt indul a választáson: Kósa István és Mervald Mihály.
 
Hosszú idő után először a jobboldali pártoknak hivatalosan nem lesz jelöltjük a csömöri választásokon.

Hozzászólások

.:)

Gratulálok a civileknek. 1000-rel több ajánlás, az figyelemre méltó. Egyenes és tisztességes a civilek részéről, hogy megint a neveket leírva, függetlenül attól, hogy ki és hova tartozik, megjelenteti saját fórumán az információkat. Megtehetné azt is, hogy csak a Civil Egyesület eredményeiről számol be. A civilek kaptak tőlem egy piros pontot és valószínűleg 9 szavazatot is kapni fognak.

Mint ahogyan megtette ezt a másik civil társaság is. Az ajánlásról pedig: Ha ezerrel több lesz a szavazszám, az lesz figyelemre méltó! Ez majd Okt.12.-én derül ki.

Kedves Figyelő! Piros pont vagy fekete pont jár azért ,hogy www.csomor.hu lapon is azt hirdetik ,hogy a civilek 1000 ajánlással többet gyűjtöttek? Az önkormányzat honlapja mindenkié ,vagy csak egy csapaté aki ezt kampánycélokra használja? Üdv

Kedves Anonymous. Elolvastam a tényszerű közlést, hogy ki kapta a legtöbb aláírást. Nem értem az elfogult reagálásod, nem egyszerű adat, hogy egy civil kapta a legtöbbet? Az neked nem elég, hogy az információk szerint Ti kevesebb mint a fele ajánlást kaptátok. Szeretnél piros pontot kapni? Nem fogsz. Nem csak tőlem nem, de a szavazáskor sem.

Kedves Figyelő! A civil piknik a Laki sarkon az önkormányzat honlapján reklámozva ezt is illene pontozni. Te hogy értékeled?

Hol van ez reklámozva? Nem találok ilyet. Ott voltam én is egy 1/2 órát, nagyon jó hangulat volt és bográcsokban nagyon finom ételek voltak. Így hát az értékelés nagyszerűnek mondható, több száz résztvevővel. Úgy hallottam, hogy a horgásztói erőlködés meg sem közelítette a laki sarki pikniket. Mivel ott láttam oszlopos tagotokat is, aki jelentette a történteket, így hát tudhatod, hogy mi volt ott.

Természetes hogy nem találsz ilyet mert levették a honlapról. Véleményed nem a rendezvényről kértem .Az előtte írottakra vártam választ.

Rendszeresen nézem az önkormányzat honlapját és mindig szerepelnek rajta nem önkormányzati kezdeményezések, programok is. Ez miért baj? Így is elég nehézkes az információáramlás, és csak úgy jut el a lehető legtöbb emberhez a programok híre, ha sok helyen van reklámozva. (Ahogy ezen a honlapon is rendszeresen lehet olvasni a nem a Csömöri Civil Egyesülethez kapcsolódó kezdeményezésekről, programokról is. )

Ha megtette a másik "civil" társaság is, akkor le a kalappal előttük. ( na ez egy kicsit durva, hogy civil, jól megnézem, akkor a helyi Fidesz, akik elbújtak) Igen majd a szavazó fülkében kiderül, hogyan dönt a lakosság. Szerintem több lesz mint 1000 a különbség az igazi civilek javára.

A Szeretlek Csömör "civil" társaság, aug. 26.-án ezt írta a (politikától független, Fidesz mentes) facebook oldalára: Örömmel, hálás köszönettel szeretném tudatni mindenkivel - nem tévedés: MINDENKIVEL - hogy a szükséges aláírásszámot elértük. A SZÜKSÉGEST! Szerintem ez mindent elárul a darab számokról, a helyükben én se reklámoznám...

Kedves Virgács! Annyira ragaszkodtok ehhez a nagyon fontos darabszámhoz, mintha lenne bármi jelentősége. A Szeretlek Csömör civil társaság pont annyi ajánlást gyűjtött össze ezek szerint 1(!) nap alatt, amennyi szükséges a jelöltséghez. A másik "igazi" Civil Egyesület lekörözte őket, azzal, hogy két hét alatt dupla ennyit sikerült összeszedni. Erre legyetek büszkék, én gratulálok hozzá. Most lehet tovább kampányolni, majd izgulni, hogy Okt.12.-én hány ajánlótok jön el szavazni, és teszi a megfelelő helyre a jelet. Üdvözlettel

Kedves Kispista! Először is imádom a humorát! :) Másodszor meg a fenét se érdekli, hogy a Szeretlek Csömör megélhetési program keretein belül létre jött "civil" társaság hány aláírást gyűjtött össze 1 nap alatt (már csak azért sem, mert ha én egy kukás vagyok, akkor is összeszedem a "szükségest", csak jópofizni kell hozzá) Ez a különbség a két csapat között: az egyiknek a "szükséges" kell, a másiknak meg az összes többi.

Kedves Virgács! Örülök, hogy tudtam örömet szerezni az egyhangú kampánycsörtéi közé. Gratulálok hozzá, hogy az Ön által anyatigrisként óvott társaság megnyerte a rettentően fontos ajánlásgyűjtő versenyt. Ennek biztosan nagy jelentősége lesz a végelszámolásnál. A két csapat között tényleg sok különbség van, jelen kérdésben az, hogy az egyik összegyűjti ami szükséges, a másik pedig gyűjti a határidő végéig, majd minden elérhető fórumon (pl. www.csomor.hu !), publikálja, hogy emiatt mekkora csodálatos támogatással bír. Mint már írtam az eredmény Okt. 12.-én lesz érdekes, akkor dől el érdemes volt-e még jó néhány aláírásgyűjtő ívet feleslegesen elhasználni. Mellesleg ez a csúsztató kampánytaktika kiváló, Figyelő-höz hasonlóan biztosan van néhány választópolgár, aki bedől ennek az álsikernek. Végül fogadatlanul ugyan, de ki kell kérjem a kukások nevében írt, az én értékrendem szerint alázó hangvételű megjegyzését! Üdvözlettel.

Én nem fogok a számokon lovagolni, a magam részéről semmi jelentőségét nem látom, hiszen az elmúlt választásokon is akadtak olyan jelöltek, akik az ajánlásaiknak a töredékét sem tudták szavazatra váltani. Az ajánlások gyűjtése ugyanakkor egy lehetőség a választópolgárok megszólítására, a vélemények meghallgatására, a személyes beszélgetésekre. A Csömöri Civil Egyesület ezért döntött úgy, hogy az utolsó pillanatig gyűjti az aláírásokat, még azután is, hogy a szükséges ajánlás már megvolt. Sok-sok személyes beszélgetés, tapasztalatcsere valósult meg így. Ha csak a szükséges mennyiségre koncentráltunk volna, akkor az ismert támogatóink, barátaink, családjaink körében egy nap alatt összegyűlhetett volna az elvárt mennyiség, de nem ez volt a cél, hanem az, hogy minél több emberrel tudjunk személyesen beszélgetni, az "utca emberének" a hangját is meg tudjuk hallani. Ezért vagyunk kint az utcán hetente többször, és leszünk is még. Tény, hogy nem az aláírások száma fog dönteni, de a standolások, személyes beszélgetések során nagyon sok embert sikerült megszólítani, rengeteg véleményt hallottunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy van egy elégedetlen kisebbség, akik valamilyen személyes sérelem miatt nem szimpatizálnak a civil önkormányzattal és mivel ennek a véleményüknek gyakran és hangosan adnak hangot, így akár még többségnek is tűnhetnek. Van egy - szintén kisebbségben lévő - csoportja a lakosoknak, akik mindennel maximálisan elégedettek. A nagy többségre azonban, akikkel beszélgettünk, az jellemző, hogy alapvetően elégedettek a civil önkormányzat tevékenységével, az általuk képviselt irányvonallal, de egy-két dologban szívesen vennének kisebb-nagyobb módosításokat, változtatásokat. Ezeket a véleményeket folyamatosan gyűjtjük, mert igen fontosak a további gondolkodás során. Ugyanakkor ezek az emberek kifejtették, hogy a jelenlegi irány folytatását tartják szükségesnek, és a civil önkormányzatban látják a kisebb problémák kezelésének lehetőségét is. Összességében a személyes benyomások nagyon pozitívak, a lakosok többségének a támogatását érezzük. Október 12-én eldől, hogy mennyire helyesek ezek a "megérzések". :) Valóban nem az összegyűlt aláírások mennyiségén fog múlni, de talán azon igen, hogy nem csak a saját, ismert támogatói körünk véleményére voltunk kíváncsiak...

Véleményem szerint nem a Szeretlek Csömör Társaság „erőlködött” a horgásztónál, hanem az ezt leíró, „Figyelő” nicknevű hozzászóló erőlködik ezen a fórumon. A Szeretlek Csömör Társaság tagjai dolgoznak. Persze, sok mindent elárul valakiről, ha a munkához és a valamely nemes cél érdekében kifejtett tevékenységhez az erőlködés képzetét társítja – az ilyen embernek sem a munkaadója, sem a családja nem lehet irigylésre méltó. Már az is nehezen érthető, hogy egy közérdekű adatokat ismertető közleményhez miért kell valakinek rögtön provokatív, „lavinaindító” bejegyzést körmölni, hacsak nem valaki(k)nek a megbízásából teszi ezt, vagyis nem bértollnok, esetleg az internetes szlengből jól ismert troll. No, de nézzük csak, mi is a legfőbb problémája. „Helyi FIDESZ, akik elbújtak”. Érdekes felvetés. A Szeretlek Csömör Társaságnak csak egyetlen olyan képviselőjelöltje van, aki hivatásszerűen foglalkozik politikával és ennek megfelelően politikailag „determinált” munkahelyen dolgozik, de ez egy másodpercig sem volt titok településünk nyilvánossága előtt. A csömöri otthonokhoz nemrégiben eljuttatott bemutatkozó brosúrában olvasható életrajzában ezt nyíltan felvállalta és teljesen korrekt módon fel is tüntette. Hogy az illető személye vagy stílusa lehet valakinek szimpatikus, míg másnak antipatikus, az egy teljesen normális dolog, hiszen mindannyian emberek vagyunk. Viszont annak a ténye, hogy valaki egy Miniszterelnökségen dolgozik – megjegyzem, függetlenül attól, hogy éppen melyik kormányzat alatt – nem hiszem, hogy kizáró oka lenne a helyi közéletben való részvételnek, a szűkebb pátriáért tenni akarás kinyilatkoztatása jogának. „Igazi civilek”. Nos, ez is elgondolkodtató. Elvi elkötelezettségüket, kommunikációjukat és sok más megnyilvánulásukat tekintve csak az nem látja a szellemi „rokonságot” az egykori SZDSZ-szel, a mostani LMP-vel – vagy ha úgy tetszik, egy szűk, Budapest belvárosi, jellemzően liberális szemléletű médiaértelmiségi elittel -, aki nem is akarja. Félreértés ne essék: ez nem baj (még akkor sem, ha nincs úgy „explicite” kimondva, mint a másik társaság hivatásszerűen politizáló tagja esetében), hiszen ahány ember, annyi szocializációs és kulturális háttér, annyi ideológiai alapvetés, annyiféle kötődés és vélemény. Ettől színes és sokrétű egy társadalom. De ha az egyik civil társaság esetében ez nem lehet kritika és felháborodás tárgya (sőt, megbocsátható vagy netán még „vonzó” is), a másik - inkább a konzervatív-keresztény értékrend mentén gondolkodó - közösség esetében vajon miért lehet az? S miért pont az kapja a „hideget-meleget”, aki meggyőződését nyíltan felvállalja, miért nem inkább az, aki a választási kampányban egy tőle minden tekintetben igencsak távol álló pártszövetség színeit felhasználva téveszti meg választóinak ezreit? Szomorú, hogy itt és most is visszaköszön a honi állapotokra sajnálatos módon oly jellemző kettős mérce. Az viszont örvendetes fejlemény, hogy immár van érdemben miből választani, s hogy mégiscsak van demokrácia Csömörön. Mert a Szeretlek Csömör Társaság helyhatósági választásokon történő indulása meglátásom szerint ezekre jelent garanciát.

Tisztelt ismeretlenül hozzászóló! Szerkesztőségünk virtuális pezsgőt bont, hogy véleményét - amely sok tekintetben, (de nem mindenben) nem egyezik a mienkkel - ilyen részletesen, érvekkel alátámasztva volt szíves kifejteni, és a Csömöri Hírek számára elküldeni! Reméljük, hogy jó példáját többen fogják követni, mint ahányan nem. Köszönjük! A szerkesztőség

Tisztelt "Ismeretlenül"! Valóban örvendetes, ha van miből választani, de ez szerencsére nem újdonság, hiszen Csömörön mindig is szép számmal akadtak jelöltek, akik közül lehetett választani (2006-ban 40, 2010-ben 30 képviselőjelölt, és 4-4 polgármesterjelölt volt). A számok alapján tehát kijelenthető, hogy korábban a jelenleginél nagyobb volt a választási lehetőség. Azon lehet vitázni, hogy mennyire volt hiteles a választék, de ezt pont a Szeretlek Csömör társaságnak nem kellene firtatni, hiszen jelöltjeik egy része már akkor is indult. És akkor itt mindjárt át is lehet térni a vélt, vagy valós párthoz tartozásra: A Szeretlek Csömör képviselőjelöltjeinek fele nyíltan, felvállaltan indult korábbi választásokon pártszínekben, tehát az ő esetükben pártsemlegességről semmiképpen nem beszélhetünk. Jelöltjeik között akadnak továbbá olyanok, akik az idei parlamenti választáson pár által delegált szavazatszámláló bizottsági tagok voltak, ami megint csak megkérdőjelezi a semlegességet. A jelöltek többsége esetében tehát egyértelműen kimutatható a pártkötődés - nem csak egyetlen jelölt esetében. Ezek mind dokumentálható, bizonyítható adatok, míg a Csömöri Civil Egyesület esetében ilyen elköteleződés nem mutatható fel. Az természetes, hogy mindenkinek megvan az egyéni szimpátiája, de én őszintén megmondom, hogy bár jól ismerem az egyesületi jelölteket, de többségükről nem tudom, hogy melyik politikai oldallal szimpatizál. Egyszerűen ez nem téma az egyesület berkeiben, csak a helyi ügyekre igyekszünk koncentrálni. Ugyanakkor a nagypolitikának igenis van némi hatása, jelentősége a helyi ügyekben is, és ez a Szeretlek Csömör legutóbbi kampányanyagában meg is jelent, itt ugyanis kritizálták a civil önkormányzat azon tevékenységét, hogy a helyi érdekeket képviselik a kormánnyal szemben. Ezzel gyakorlatilag azt is kimondták, hogy hasonló esetben ők nem így tennének. Vagyis ha rajtuk múlt volna, akkor ma nem lenne Csömörnek járási kirendeltsége; a NIF eredeti tervei valósultak volna meg és csak a Rét utcáig vezetne a bekötőút, nem ragaszkodtak volna a forgalombiztonság növeléséhez az út esetében; és vélhetően ma az iskola állami működtetésben lenne (sőt, talán vele együtt a sportcsarnok is, mivel az épület az iskolához tartozott eredetileg). Én egyáltalán nem büszkélkednék azzal, hogy csont nélkül benyelnének minden kormányzati intézkedést akkor is, ha az a helyi érdekekkel ellentétes. Ezekben az ügyekben ugyanis a civil önkormányzatnak pont sikerült nagyon komoly, a lakosság érdekeit képviselő eredményeket elérni, mert ugyan, ki akarna a lakosok közül Gödöllőre járni hivatalos ügyeket intézni? Ki ne örülne annak, hogy az iskola épülete folyamatosan szépül, bővül, szemben az állami fenntartású iskolákkal? Miért baj az, hogy az önkormányzat kiharcolta, hogy a bekötőút ne csak a falu határáig vezessen, és ne az önkormányzatnak a saját költségén kelljen megépíteni a fennmaradó szakaszt, más, fontos beruházásoktól elszivattyúzva a pénzt? Hogy a civil önkormányzat szembemegy a kormánnyal? Igen, ez a dolga! A helyi érdekeket kell képviselnie, következetesen, határozottan, élve a demokratikus jogokkal, de kulturált keretek között! Minden önkormányzatnak ez lenne a dolga, nem pedig a (bármilyen színű) kormány feltétel nélküli kiszolgálása! Ettől Csömör semmilyen hátrányt nem szenvedett el, ugyanolyan jogokat élvez, mint bármely más önkormányzat, sőt... A független, pártsemleges, valódi civil érdekképviselet révén sikerült elérni azt, hogy a kormány, valamint az állami cégek is vegyék figyelembe a csömöri lakosok érdekeit! Ha pedig emiatt szálka lenne Csömör a kormány szemében, akkor ugyan miért vállalták volna át a település teljes hitelét? Az önkormányzat feladata tehát nem a pártérdekek kiszolgálása, hanem a lakosság érdekeinek a képviselete! A Szeretlek Csömör maga vállalta fel szóróanyagában, hogy nem ezt az irányt kívánja képviselni, sőt, ellenzi a kormánnyal szembeni kiállást. A kritika abban az esetben lenne jogos, ha a település emiatt bármilyen hátrányt szenvedett volna, de ilyesmit nem tudnak felmutatni, az elért eredményeket meg nyilván nem érdekük hangoztatni... Az én véleményem az, hogy Csömörnek továbbra is legyen olyan önkormányzata, amelyik EGYENRANGÚ tárgyalópartnerként, a lakosság érdekeit képviseli, akár a kormánnyal szemben is, mert ennek az attitűdnek bizonyíthatóan vannak érdemi eredményei, és a lakosság csak az előnyeit élvezi.

Tisztelt FVÁ! Az elmúlt egyik kommentben dicsértem, hogy Önnek általában értelmes hangvételben értelmes tartalommal lehet beszélgetést folytatni. A maiban kicsit megfeddem. 4 éve is elég sokat foglalkozott a helyi választással arra illene emlékezni, hogy 28 képviselőjelölt volt nem 30. Nincs sok jelentősége, de ha már leírja miért nem pontos? Második részben a párthovatartozást firtatja. A magam részéről nem tartom fontosnak a helyi politikában, de ha már belekezdett, én is hozzáteszem a saját véleményemet. Azt írja, a Szeretlek Csömör társaság jelöltjei közül többen is korábban már kinyilvánították a párthovatartozásukat. Igen én is megtaláltam ezt kis utánajárással. Nézzük meg akkor a CsCE jelöltjei közül kiről és hol derült ki a politikai beállítottság. Kezdjük mindjárt a vezérrel! Fábri István 1994-ben Polgári Szövetség Csömörért jelöltjeként lett képviselő. Tudom ő nem vállalta fel akkor az SZDSZ-t is, de azért erősen behunyt szemmel kell tekintenünk arra az időre, ha azt akarjuk elhinni, hogy a szövetségnek és támogatottjainak igazából semmilyen kapcsolata nem volt a párttal, miközben 6 jelöltjük mellett ott virított az SZDSZ felirat… Pontosan ugyanebben a cipőben találjuk Pásztor Sándor képviselő urat is (csak ő akkor 22. helyen végzett és nem lett képviselő). Vagy kérdezzük meg Kósa vagy dr. Szarka képviselőket, hogy első alkalommal, mikor a testületbe bekerültek (2002, ill. 2006) kinek a támogatását élvezték? Segítek a Demokrata Körét. Tehát arra jó volt egy ciklusban felhasználni a jobboldali támogatást, hogy bekerüljenek, majd fordulva egy fél fordulatot utána eszünkbe jusson, hogy igazából már nem annyira tetszik. Jelzem Kósa István már a CsCE jelöltjeitől is búcsút vett, tisztelettel várjuk a következő irányt (ha lesz). Nem személyeskedni szerettem volna, mert még egyszer leírom: szerintem a helyi politikában, a napi döntésekben teljesen mindegy ki milyen ideológiát tart követendőnek (vagy ellenszenvesnek) a saját részéről, ha a falunkért elkötelezetten legjobb tudása szerint kíván dolgozni. Harmadrészt - lehet mindjárt megkapom válaszban, hogy demagóg vagyok, de - teljesen nem értek egyet azzal, ha valaki kormányoldali (vagy ellenzéki) elkötelezettségű az minden esetben fejet fog hajtani az aktuális saját felső vezetésének. Ez biztosan nem igaz. Minden munkakapcsolat tartalmaz rögös utakat, érdekkülönbségeket, amelyeket konszenzusos módon tárgyalva meg lehet oldani, úgy, hogy a többség megelégedettségére váljék a végeredmény. A jó megoldás az, hogy egyeztetek magunk között, majd kifelé publikálom a közös álláspontot. A világ általában így működik. Az pedig, hogy kritizálták a jelenlegi faluvezetés hozzáállását ezekhez az ügyekhez, nem gondolom feltétlen azt jelenti minden esetben, hogy az eredmény rossz amit elértek a falu érdekében, hanem mondjuk a hangvétel milyensége. Mert ha csak a 4 év alatt hozzám eljutott falupropagandát áttekintem, az az érzésem támad, ez a faluvezetés olyan a felsőbb vezetés szemében, mint az elemiben a renitens diák, akit elkönyvel a tanár a „rosszgyereknek”, és azután lehet akármilyen jó, a tanár mindig őt keresi először, ha csínytevés történt. Üdvözlettel

A feddés ezúttal jogos, valóban 28 képviselőjelölt volt 2010-ben, elnézést a tévedésért, lélekben már az esti rendezvényen jártam, mikor számoltam. :) Ugyanakkor én is megfeddem: mert egy pártszövetségből (!) egyetlen (!) pártot kiemelni és azt nevesíteni finoman szólva is nem "elegáns". Ugyan, legyen már kedves felsorolni a szövetség többi tagját is, csak a tisztánlátás végett... Látom, igen tájékozott a választásokat illetően, de az olvasók nagy többsége nem az, úgyhogy célszerű pontosítani: kétféleképpen lehet valamilyen szervezet színeiben indulni, vagy teljes mértékben felvállalja az illető a jelölést, és az adott szervezet JELÖLTJEKÉNT indul; vagy függetlenként, az adott szervezet TÁMOGATÁSÁVAL indul. A kettőt azért célszerű elkülöníteni egymástól, mert utóbbi pont egy bizonyos mértékű elhatárolódást jelent az adott szervezettől, akkor szoktak ezzel élni a jelöltek, ha részben azonosulni képesek a szervezet céljaival, elveivel, de jelezni kívánják az elhatárolódásukat. Ez történt ugye 1994-ben Fábri István és Pásztor Sándor esetében, és ez történt 2006-ban Dr. Szarka Zsuzsanna esetében (sőt, a tényekhez az is hozzátartozik, hogy utóbbi 2010-ben függetlenként, egyesületi TÁMOGATÁSSAL indult, tehát a CCsE jelölését sem vállalta fel maradéktalanul - most már azonban igen). Tehát egyikük neve mellé sem került pártlogó. De ha már ismét elő lett citálva ez az SZDSZ-ezés, ami már 2010-ben is lerágott csont volt... 1994-ről beszélünk. 1994-ben az SZDSZ, amelyhez állítólag Fábrinak köze volt, még egy "vállalható" liberális pártnak számított. 1994-ről beszélünk, amikor a Fidesz is egy liberális párt volt. Most pedig idézném Baczkó Norbertet: "Az pedig egy nagyon levitézlett és már fénykorában is olcsó és gagyi érv volt, hogy a Fideszesek liberálisok voltak. Igen, antikommunista fiatalként nem is olyan nagy csoda ez." Tehát a Fideszesek lehettek liberálisok a kilencvenes években, Fábri állítólagos liberálissága pedig ugyanebben az időszakban olyan megbocsáthatatlan bűn, amit még 20 év múlva is fel kell emlegetni? Nem kettős mérce ez kicsit? Hangsúlyozom, Fábri István esetében valami egészen homályos, vélt kötődés lett kipécézve, mert a neve egy lapon szerepelt olyanokkal, akiknek a neve mellett ott volt az SZDSZ... igaz, hogy az ő neve mellett nem volt ott, de attól még gyanús, ugye? De akkor már tényleg legyünk korrektek, és soroljuk fel az összes, azon a bizonyos lapon szereplő pártot, hadd ámuljanak már az olvasók.... Végezetül: magam is a konszenzus híve vagyok, ugyanakkor sajnos ez nem minden esetben lehetséges. Úgy vélem, a bekötőút ügyében a több éves tárgyalási folyamat eredményeként sikerült megvalósítani ezt a konszenzust. Ami az iskolát illeti, a csömöri önkormányzat nem szidta jobban a kormányt az államosítás miatt, mint bármelyik fideszes vezetésű önkormányzat - tény, hogy nagyon sokan, a prominens fideszes politikusok közül is elhibázottnak tartották az iskolaállamosítást és ezt nyilvánosan hangoztatták is. Ebben Csömör nem volt sem hangosabb, sem kritikusabb, nem is tudott többet elérni sajnos, csupán annyit, hogy legalább a működtetés önkormányzati kézben maradt, ha már a fenntartást elvették, illetve a mai napig átvállal bizonyos költségeket, feladatokat, amelyeket a fenntartó nem tud biztosítani (pl. iskolapszichológus biztosítása). Egyáltalán nem járt jól a település az iskolaállamosítással, ezt nyugodtan ki lehet jelenteni, ha egyetlen érvet is tud az állításommal szemben hozni, hát állok elébe. A járási kirendeltség ügyében pedig valóban volt "keménykedés" az önkormányzat részéről. Mindössze annyi, hogy nem írta alá a szerződést, amit az orra alá toltak. Miért is írta volna alá? A szerződések ugye két fél egybehangzó nyilatkozatát hivatottak írásba foglalni, és ebben a szerződésben csak az egyik fél szempontjai érvényesültek. Ha itt lett volna lehetőség konszenzusra, akkor a környező települések is el tudták volna érni, hogy nekik is legyen saját járási kirendeltségük. De nem lett... Csömörnek meg igen. Érdekes, nekem abszolút nem támadt még olyan érzésem, hogy renitens diákként szerepelne Csömör, a renitens diákok ugyanis ritkán tudnak a többi "diákhoz" képest nagyobb érdekérvényesítő képességet felmutatni. Várnám a konkrétumokat, hogy pontosan miben nyilvánulna meg a renitens diák szerepe, mert ez az érzés nekem igencsak szubjektívnek tűnik, egyetlen olyan tényt sem érzékelek, ami alátámasztaná...

Tisztel FVÁ! A megfeddést én visszautasítom: a szavazólapokra a következő volt írva: PSZCS-SZDSZ a kettőből a Polgári Szövetség Csömörért és az SZDSZ-is elhangzott a kommentemben, így nem részesítettem külön kiemelésben egyiket sem. :) Az egész hozzászólást az generálta bennem, hogy Önök folyamatosan a párt-civil párhuzam-ellentét kérdésére fűzik fel a kommenteket, mi több a hivatalos kiadványok is ettől zengnek. És csupán arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy lehet szapulni, de kettős mércét alkalmazni sosem elegáns, és a „tökéletesen” civil CsCE jelöltek sem tudják magukról a múltat letörölni, ezért számomra visszásnak tűnnek a folyamatosan publikált ilyen hangvételű megszólalások az ellenfelekről. (Apró megjegyzés, csak mert Ön is kiemelte: 1994-ről beszélünk. Biztosan emlékszik 1994-től az SZDSZ kormánypárt volt! Milyen érdekes a párhuzam.) A magam részéről lezártnak tekintem két dolog miatt. Egyrészt korábban is leírtam szerintem ennek a helyi politizálásban vajmi kevés jelentősége van, a megítélést nem ez kellene eldöntse. Másrészt kicsit lejjebb erről hosszú csörtét vívott Krizsán Annával, aki valószínűleg mindent pontosan leírt erről, hiszen az előző választáson rész vett a CsCE kampányában, így biztosan „képben van” ezen a téren. Üdvözlettel

Tisztelt Ismeretlenül! Ön ezt írta: A Szeretlek Csömör Társaság tagjai dolgoznak. Engedje meg, hogy megkérdezzem, hogy min dolgoznak? Olyan szóró anyagon, amit kiosztottak a múlt héten a településen? Ez aztán a dicsőség. Ha elhiszi, ha nem, de ez így történt a közel múltban. A ......................Csömör egyik képviselő jelöltje (ostoba, buta módon) néhány ember társaságában dicsekedett azzal, hogy milyen állításokat fognak megjelentetni a kampányban. Ezzel többen nem értettek egyet, mert nem igaz, hazugság. Azt mondta, hogy igen tudja, hogy az, de ez nem számít, az a lényeg, hogy "hergeljük a lakosságot ellenük" azt hiszem, hogy ezt nem kell folytatnom. Máris válaszolok a felmerülő kérdésére, ott voltam, halottam, megszólalni sem tudtam. Levontam a megfelelő konzekvenciát és elbicikliztem onnan. Ön szerint ez hova vezet, a győzelemhez, erősen kétlem. Abban egyetértek Önnel, hogy legalább van miből választani. A többi demagóg (szdsz, stb) megnyilvánulása nem alkalmas érdemi vitára.

Tisztelt Szerkesztőség! Köszönöm elismerő – s egyben jóleső – soraikat, melyek arra világítanak rá, hogy különbözőségeink ellenére is sokunkban él (élne…?) az igény a tiszta és egyenes beszédre, az elfogulatlan, tényeken alapuló érvelésre, az ellenfél (nem ellenség!) szempontjait tiszteletben tartó, kulturált véleménycserére, a közös érdekek és értékek mentén folytatott, építő vitára Csömörön (is…). Egy indulatoktól és nemtelen eszközök alkalmazásától mentes kampányidőszak reményében, emelem virtuális poharam. Üdvözlettel.

Nagyon szép megfogalmazás, kár, hogy ebbe az értékrendbe Önnél "belefér" a bújtatott célozgatás, utalgatás az "ellenfél" vélt politikai hovatartozására, a tényszerűség mellőzésével. Sokkal hitelesebbek lennének az itteni megnyilvánulásai, ha valóban tiszta és egyenes beszédet folytatna.

Én csak annyit tennék hozzá mindehhez, hogy mint választópolgárt, engem kifejezetten irritál és dühít az olyan módszer, amikor egy jól behatárolható politikai párt civil álarc mögé bújva a szeretlek csömör mézes-mázas maszlaggal leöntve át akarja vágni az agyam és a szavazatomra hajt. Külön kontraproduktívnak találtam a Szeretlek Csömör civilszerű mozgalom legutóbb bedobott szórólapját, amelyen mindenféle konkrétumot mellőzve fröcsögtek a jelenlegi önkormányzatra. Persze nem is csoda, hogy a helyi Fidesz égőnek találja a saját néven való indulást, hiszen az előző hitvány települési vezetés (ld. Bátovszky) teljesen lenullázta a hitelüket.

A traktoros minden szavával egyetértek.

Én pedig annyit, hogy szerintem traktorozz tovább...

Megnéztem ennek a civilszerű Szeretlek Csömör mozgalomnak az internetes jelenlétét. Nekem az jött le, hogy augusztusig nem nagyon érdekelték a közügyek. Volt valami erőtlen kìsérletük korábban, hogy fogást találjanak az önkormányzaton hulladéklerakó-ügyben, de annyira nevetségesek voltak a vádjaik, hogy maguk is jobbnak látták, ha nem eröltetik. Aztán egészen a közelmúltig nagyrészt olyan cukiságokkal foglalkoztak, mint régi csömöri tényképek, szivárványos fotók, meg hasonlók posztolgatása. Szintén magvas rendezvényük volt foci vb kivetítős nézése. Aztán hirtelen kinyílt a szemük, hogy ők tenni szeretnének a közügyekért. Hogy mit, az tulajdonképpen homályos, csak annyi ígérnek, hogy ők aztán tényleg a zemberekért vannak és nem úgy, mint ezek a másik civilek, akik teljesen elidegenedtek a zemberektől.

Kedves vélemény nyilvánító "kartársak". (valaki így nevezet egy hozzászólót) Őszintén mondom, hogy csak azt sajnálom, hogy szemtől - szembe nem merjük vállalni ezt a fajta vélemény nyilvánítást. Miért nem? Itt arctalanul bugyuta nevek mögé bújva (én is) jól megmondom a magamét. Ez szomorú, hogy nem merjük, mert holnap rád kiabálnának, hogy Te nem vagy velünk és ........... stb. Szégyen, hogy így van.

FVA-nak: Te vallottad be, hogy baloldali ujsagiro vagy. Ezzel semmi baj nincs. DE azz en torkomon nem tudod lenyomni, hogy a Civil Eguesulet partfuggetlen.Az elso perctol kezdve ismerem a hovatartozasukat. Ezzel sincs baj. De azzal mar igen, hogy most is es 4 evvel ezelott: TAGADJAK!!! Aki nem az o politikajukat vallotta, almaradt melloluk. Te mindegykrol tudsz, most csak kettot sorolok fel, akik most is indulnak, de nem a Civil Egyesulet szineiben: Merwald Mihaly es Kosa Istvan! Mindketten meg a mai napig a Civil E. tagjai, EN IS!!! Boross Jeno pedig - mint mar valahol irtam - felallt, el,ent, indokolt, egeszen publikusan! Ugyhogy hatrabb az agarakkal a partsemlegesseget illetoen. Csa egy pelda: az ej leple alatt - megboldogult Borsi Arpi szavaival - talalkoztak Schiffer Andrassal! ez sen baj, csak fel kell vallalni, hogy ki is vagyok en!!!

Oldalak

Hozzászólok