Csömör szlovákul és németül

A héten szlovák és német nyelvű helységnévtáblák kerültek ki a bekötőutakra.
 
Decembertől már nem csak a „Csömör” helységnévtábla jelzi a lakóövezet határát, hanem a Čemer és a Tschemer felirat is. A magyar nyelvű szabványos, fehér alapú és pirossal keretezett hivatalos településnév tábla alá Csömör szlovák és német neve is felkerült, a magyarhoz képest kisebb méretű, zöld hátterű táblákra.
            Még az előző önkormányzati ciklusban Fábri István polgármester külön testületi állásfoglalást kért a képviselőktől a szlovák és német nyelvű üdvözlő szöveg, illetve a két helységnévtábla kihelyezéséről. Mindkét esetben egységes volt a képviselők álláspontja: a település erős tót és sváb hagyományait jelezve kerüljenek ki a táblák mind a három bekötő útra.
         Első lépésben több mint egy éve cseréltette le az önkormányzat az egy évtizede kihelyezett, erősen megrongálódott és sajnos több tekintetben is hibás üdvözlő táblákat. A korábbi táblán szerepelt pl. a finn Loviisa (furcsa módon a svéd nevén), mint testvértelepülés, de a skandináv, tengerparti kisváros nem testvértelepülése Csömörnek,  csak az evangélikus gyülekezetek között van hivatalos kapcsolat. Az olasz üdvözlés is tartalmazott helyesírási hibát, ráadásul az itáliai településen nem tudnak arról, hogy Csömörrel bármiféle ilyen jellegű kapcsolatuk lenne… Az új táblán a két hivatalos testvértelepülés, az erdélyi Torockó (Rimetea) és a szlovákiai Ürmény (Mojmírovce) neve és címere mellett az „Isten hozta Csömörön!” felirat szlovákul és németül is olvasható.
         Csömörön 2006-ban alakult meg a szlovák nemzetiségi (akkor még hivatalosan kisebbséginek hívott) önkormányzat. A 2010-es majd a 2014-es választáson egyre többen regisztrálták magukat a szlovák nemzetiséghez tartozónak, legutóbb több mint 300-an, amivel az ország 6. (!) legnagyobb létszámú szlovák választópolgári közössége jött létre nagyközségünkben. Talán ennél is fontosabb, hogy hosszú évek óta igen intenzív, nagyon komoly hagyományőrző munkát végeznek a Csömöri Tót Hagyományok Házában, mindeközben települési szintű eseményeket is rendszeresen megszervezve. A településen még mindig több idős néni jár tót népviseletben. Az óvodában továbbá szlovák nemzetiségi csoport is indult.
             A német nemzetiségi önkormányzat 2010-ben alakult, a szlovákhoz képest kevésbé fellelhető sváb hagyományok ápolása céljából. Az elmúlt négy évben azonban számos népszerű települési rendezvényt indítottak útjára. Az iskolában és az óvodában is van német nemzetiségi csoport.

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.