Tízezer édes harapás

Szombaton ismét hájastészta- és fánksütő verseny volt a művelődési házban a szokásos hatalmas érdeklődés mellett.
 
Idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a hájastészta- és fánksütő versenyt, ami múlt év óta már lekvárfőző versennyel is kiegészül. Ez Csömör és a kistérség nagy múltú és legszínvonalasabb gasztronómiai eseménye.
     Mit is mondhatnánk az idei versenyről? Csak a szokásosat: elképesztő íz kavalkád, hatalmas tömeg, jó hangulat. Nagy-nagy pozitívum, hogy nem csak különleges s hagyományos (mindkettő érték!) helyben sütött ínyencségekről, hanem a műanyag hozzávalók többségétől mentes ételekről van szó.
     Idén is a fánkokat előállító csapatok voltak többségben, a hájas tészta előkészítése általában még a fánknál is nagyobb munkát és előkészítést igényel, ráadásul az ez irányú előállítási ismeretek megszerzése némiképp korlátozott – igazából csak a csömöri nagymamák tudnak róla mesélni.
     A csapatok lelkesedését lenyűgöző volt látni: a magyar ifjúsági néptáncos csicsörkések ismét több csapattal, a kertbarátok a Tere-fere klubosokkal neveztek, a tót furmicskások csodaszép népviseletben terítették meg a kóstoló asztalt. A hagyományőrző csoportok más tagjai pedig még műsort is adtak a színpadon.
     A termékek elbírálását szakavatott zsűri bonyolította Hargitati György Csömörön élő mesterszakács elnöklete mellett.
     Az érdeklődők igen jelentős része a településen kívülről érkezett, amiben idén nyilván szerepe volt a Tiszta Forrás hagyományőrző népdalkör meghatározó alakjának, Dombrádi Katinak és barátnőjének is, akik az M1 Családbarát című műsorában egy héttel korábban aktívan reklámozták a csömöri eseményt, miközben élő adásban sütés közben kápráztatták el a tévénézőket. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a formálódó Csömör TV is forgatott az eseményről, amit egy héten belül láthatnak az érdeklődők a www.csomortv.hu oldalon.
     A 300 forintos kóstolójegyből 1 500 (!) darab fogyott el, ami számításaink szerint azt jelenti, hogy kb. 4-5 000 sütemény talált gazdára, hiszen egy jegyért, süteménytípustól függően, 1-4 adag járt az erre áhítozó nagyérdeműnek. Ez pedig, további számításaink szerint, összesen minimum 10 ezer fölötti harapást jelenthetett…

 

Hozzászólok