"Gombás" főtér

Csömör főterét ellepték a kalapos élőlények. Ha a figyelmes járókelő letekint a Hősök tere talajszintjére, szemtanúja lehet a furcsa jelenségnek: erdei gombák tömkelege pöffeszkedik a könytár előtti fűben.

 
Vélhetően az utóbbi hónapok rendkívül csapadékos időjárásának köszönhetően döntött úgy néhány faj, hogy nyakába veszi a tönkjét, és migrációs hullámot indít a belfalu irányába. Galambgombák, áltriflák, gyapjas tintagombák és az amúgy a füves részeken is szokásosnak számító különböző csiperkefajok mellett egy élményszámba menő barnatinóru-kolónia is letelepedett a könyvtár lépcsőjéhez közel. Azok az eldobált fél kornspitz-zsömlének látszó valamik nagyon értékes gombatani kuriózumot rejtenek...
Senkit nem ösztönzünk arra, hogy a talált gombákat konyhai felhasználás céljából begyűjtse, de azért azt el kell mondani, hogy ezek nagy része ehető, sőt igen jóízű faj. Kivétel az eléggé hánytatós erdei áltrifla, amely az utolsó képen az a helyes cellulitiszesnek látszó golyó.
Hozzászólások

Hahó, ki ért itt így a gombákhoz? Az erdőben még több van, jó lenne egy helyi szakellenőr, a piac messze van:)

http://gombamania.blogspot.hu/2014/07/varosi-gombaszat.html Teljesen átlagos, hogy egy város zöldterületein gombák élnek. Békéscsabán a fasorok, park, talpalatnyi föld is otthona a gombáknak. A bejegyzésben öt fotó van, egy gyilkos galóca tojás, galambgombák és nemezestinóruk. A mai gombaklub előtt ízletes csiperkét, galambgombát, áltriflát, óriás likacsosgombát és pisztricgombát gyűjtöttem az egyik belvárosi fasorban. A gombák jelenlétében nincs semmi különös; ha vannak fák, tápanyagban gazdag talaj, akkor kellő nedvesség esetén teremni fognak. :-)

Hozzászólok