Alapítványi tulajdonban marad az emlékmű

A Gloria Victis Emlékmű továbbra is az azt létrehozó alapítvány tulajdonában marad.
 
2006 őszén ünnepélyes keretek között adták át a temető mellett létesült Gloria Victis Emlékművet. A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű helyi antikommunista szervezetek aktivistáinak köszönhetően épült fel Csömörön, amely máig az egyetlen ilyen jellegű létesítmény az országban, sőt, a hivatalos kommunikáció szerint sehol máshol nincs ilyen a világon. Az elmúlt nyolc évben számos ismert hazai és külföldi politikus, közéleti személyiség járt itt különböző rendezvényeken.
     A sok támogató ellenére a több tízmilliós összköltségű beruházás komoly anyagi gondokkal küzdött, a szükséges összeg egy részét csak személyes vagyontárgyra felvett hitellel tudták fedezni a szervezők, akik 2010-ben, még a Bátovszki György vezette önkormányzathoz fordultak segítségért. A képviselők, némi vita után, a kért 8 millió Ft-os támogatást megszavazták az Alapítvány javára. A megkötött szerződésben az szerepelt, hogy az összegért cserében az önkormányzat megszerzi az emlékmű tulajdonjogát is. A pénz kifizetése azonban már a civil önkormányzatra maradt.
            Az elmúlt négy évben, több részletben teljes egészében kifizetésre került az összeg. Fábri István polgármester javaslata azonban az volt, hogy a szerződést módosítsák támogatási szerződéssé, és a tulajdonjog maradjon a Gloria Victis Alapítványnál, hiszen nem csak hogy az alapítványi aktivisták szervezik teljes egészében a helyhez kapcsolódó rendezvényeket, hanem ők kezelik, tartják karban az építményt és környékét is, ráadásul így a későbbiekben várhatóan kedvezőbben és egyszerűbben pályázhatnak esetleges támogatásokra. A földterület, amelyen az emlékmű található, továbbra is önkormányzati tulajdon marad. A javaslatot az alapítványt képviselő Mátyás Sándor és Fábián Pál pozitívan fogadta, így a január 22-i végleges képviselő-testületi döntés után a megállapodás végleges aláírása a napokban megtörtént.

Hozzászólok