Dizsnóvágás - zabijacska

December 10-én rendezték a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzathoz kapcsolódó hagyományőrző egyesületek az első autentikus disznóvágást a Szlovák Ház udvarán. A Csömörön még mindig megszokott, ám a korábbi éveknél már jóval ritkább eseményen bemutatták a hagyományos disznóvágás eszközeit, a feldolgozás régi módszereit. A kb. 150 kilós disznót az erőskezű férfiak rutinosan és gyorsan leterítették és előkészítették feldolgozásra.

A látványhoz már hozzászokott, de lágyabb szívű asszonyok sajnálkozva és tisztes távolból szemlélték a „szúrást”, pont úgy, ahogyan régen is, amikor a szükséges ennivaló érdekében le kellett vágni azt a disznót, amit ők maguk nevelgettek, hizlaltak nap mint nap… A drámai pillanatok után viszont már ők is serénykedtek, így aztán szinte észrevétlenül készült el ebédre a pecsenye, kora estére a húsleves, a töltött káposzta és a hurka-kolbász.

A vacsorán, amely az egyesületi tagok év végi záró rendezvénye volt, 70. születésnapja alkalmából felköszöntötték Takács Lászlót, a Vox Animi Vegyeskar karnagyát, aki a néptáncosokat segíti az éneklésben. Szabó Erzsébet, a nemzetiségi önkormányzat elnöke Laci bácsinak is és minden résztvevőnek megköszönte a mögöttük álló egy évben elvégzett nem kevés munkát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Csömörön 9120-an élnek. Az egész napos disznóvágásból most hozzávetőleg 8950-en maradtak ki, pedig az eseményről szinte mindenki tudott a faluban… Őket talán kárpótolhatják az alábbi képek és a lehetőség, hogy jövőre maguk is bekukkantsanak. Ha nem is a reggeli, „keményebb” órákban, de akkor, amikor a szegény párának már a kóstolójából vásárolhatnak.