Csömör kincsei díjazottak

Az önkormányzat vezetői hagyományteremtő céllal az év első ülésén új díjat adományoztak több ismert csömöri polgárnak.
 
A január 22-i képviselő-testületi ülésen, a Himnusz eléneklése után új települési díjat alapítottak. Fábri István polgármester elmondta, hogy azokat az aktív, az egész faluközösség számára értékálló produktumokat felmutató, kreatív, alkotó kezdeményezéseket szeretnék ily módon jutalmazni, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak Csömör kulturális, sport, közösségi, társadalmi életéhez – gyakran térségi viszonylatban is kiemelkedő eredményt felmutatva. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan az utóbbi évek ebben a tekintetben kiemelkedő korszaknak számítanak, ám ez nem jelenti azt, hogy korábban nem történtek volna hasonlóan fontos és értékálló kezdeményezések. Példának hozta fel a térség legkiemelkedőbb gasztronómiai eseményét, a hájastészta- és fánksütő versenyt, az egyházzenei kórustalálkozót vagy a falunapokat és a szüreti fesztivált, de akár még korábbi eredetű eseményeket is, mint pl. az evangélikus farsangi imahetet vagy az évszázados múltra visszatekintő úrnapi virágszőnyeget.
            A kitüntető oklevél mellett a díjazottak rendhagyó módon csömöri ajándékkosarat kaptak ajándékba, amely kizárólag csömöri termelők, alkotók termékeit tartalmazta, benne a szinte az egész országban egyedülálló, települési „szuveníreket” kínáló csömöri ajándékboltba szóló vásárlási utalvánnyal.
            Tormay-Lesták Mária alpolgármester rövid méltatásokat mondott a díjak átadásakor, amelyek szövegét az alábbiakban közöljük.
 

Dunavölgyi Illés Sándorné, Dr. Fogd Mihályné
A több mint négy éve alakult Csömöri Német Nemzetiség Önkormányzat az elmúlt időszakban számos népszerű és értékteremtő közösségi eseményt szervezett. A helyi sváb hagyományt ápoló népes szervezet legnépszerűbb eseménye a 2010 óta minden télen megrendezett, advent négy vasárnapján meghitt hangulatot teremtő karácsonyváró adventi gyertyagyújtás a Hősök terén. A négy helyi keresztény közösség, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református részvételével zajló, közösségi adventi gyertyagyújtás megszervezéséért Csömör Kincse Díjat adományozunk Dunavölgyi Illés Sándornénak, a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének és Dr. Fogd Mihálynénak, a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi képviselőjének, a Sváb Baráti Kör kezdeményezőjének.

Válé Flórián
A csömöri sportélet fejlődése 2011-től radikális fordulatot vett: a helyi versenysport hagyományok megőrzése mellett a szélesebb tömegeket vonzó, az egészséges életmód népszerűsítését célzó szabadidősport fejlesztése került középpontba, amelynek során elsősorban a településen élő polgárok igényeinek kielégítése lett a meghatározó. Ennek a folyamatnak egyik szimbolikus és fontos eleme a 2011-től évente 1-2 alkalommal, az önkormányzat és a nonprofit sport kft. által megrendezett Csömöri Sportnap, mely a térségben egyedülállóan széles programválasztékot kínálva minden mozgásra, testedzésre vágyó számára nyújtja a közösségi sportolás lehetőségét. A Csömöri Sportnap szervezéséért Csömör Kincse Díjat adományozunk Válé Flóriánnak, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Tenczer Ágnes
A Csömört már több évtizede jellemző gazdag kulturális, sport és közösségi élet az elmúlt években újabb lendületet kapott, amelynek eredményeként rendkívüli mértékben megnőtt a programválaszték a helyi polgárok számára. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatás hatékonyságának növelése érdekében az önkormányzat új, negyedéves programfüzetet kiadása mellett döntött 2012-ben. A Légy Ott című programajánló a szerkesztők kreativitásának is köszönhetően hamar a csömöriek kedvelt kiadványa lett, amely megjelenésével, tartalmával, egyedi stílusával nem csak a település, hanem a térség legszínvonalasabb programfüzetévé vált. A Légy Ott programfüzet főszerkesztői munkáiért Csömör Kincse díjat adományunk Tenczer Ágnes újságírónak.

Újszászi Erika
Településünkön is egyre többen, kisközösségi értékesítési lehetőségeket is kihasználva törekednek a minél egészségesebb, környezetkímélő mezőgazdasági és egyéb termékek beszerzésére. Ennek a folyamatnak egyik kiváló példája a Csömöri Éléskamra, amely immár az egész falu előtt is látványosan megmutatkozva ad lehetőséget az egyre szélesebb és igényesebb vásárlói igények kielégítésére. A 2013-ben elindított Csömöri Termelői Piac az önkormányzat és a művelődési ház által szervezett bolhapiaccal együtt ugyanakkor a település fontos közösségi eseményévé is vált, amelyre egyre inkább a falu határain túlról is érkeznek érdeklődők. A termelői piac szervezéséért Csömör Kincse Díjat adományozunk Újszászi Erikának, a Csömöri Éléskamra vezetőjének.

Bíróné Tóth Erika
Csömör természeti értékeinek megismertetésében, az egészséges életmód, a mindennapos testmozgás helyi lehetőségeinek megteremtésében és népszerűsítésében komoly szerepet játszanak az utóbbi években alakult tömegsport-szabadidős csoportok, illetve a sokszor az ő kezdeményezésükre létrejött sportesemények. Ezek közül is kiemelkedik a helyi nordic walking szakosztály, a nonprofit sport kft. és az önkormányzat által 2012 ősze óta minden évben közösen megrendezett Csömöri Csatangoló nevű országos teljesítménytúra, amelynek eredményeként a számos csömöri érdeklődő mellett már eddig is több száz természetbarát túrázó látogatott el településünkre az ország különböző pontjairól. A Csömöri Csatangoló teljesítménytúra megszervezéséért Csömör Kincse Díjat adományozunk Bíróné Tóth Erikának, a helyi nordic walking szakosztály vezetőjének.

Dr. Éless Béla, Nagy Imre
Az elkötelezett népművelőknek és a lelkes művészetkedvelőknek köszönhetően Csömörön nagy hagyományra tekint vissza az amatőr színjátszás. Az önkormányzat támogatásával 2012-ben településünkre költözött Éless-Szín Társulat a komoly szakmai alapokon nyugvó, professzionális színjátszás meghonosodását eredményezte. A már több premiert is produkáló csömöri színházi előadások nem csak településünk kulturális életének kiemelkedő eseményei, hanem egyben a műfaj kistérségi szinten is egyedülálló, rendszeres művészeti rendezvényei is. A csömöri színházi élet megteremtéséért Csömör Kincsei Díjat adományozunk dr. Éless Béla színész-rendezőnek, az Éless Színtársulat vezetőjének és Nagy Imre közönségszervezőnek.

Takács László
Településünk életében mindig is meghatározó szerepe volt a lakóhelyi, kisközösségi összetartásnak, a társadalmi együttélés hétköznapokat színesítő, kötetlen formáinak. Erre a hagyományra is tekintettel a településfejlesztés utóbbi években hangsúlyossá vált fontos eleme a korábban kevesebb figyelmet kapott településrészi szempontok érvényesítése. Ebbe a folyamatba jól illik a 2012 óta évente megrendezésre kerülő Béke téri esték program, amelyet lelkes, a közvetlen lakókörnyezetükért tenni akaró újtelepi-hőstelepi lokálpatrióták hívtak életre. A Béke téri esték szervezéséért Csömör Kincse díjat adományozunk Takács Lászlónak, a Vox Animi Vegyeskar Egyesület elnökének.

Valter Tibor
A több mint fél évszázados múltra visszatekintő, nagy hagyományú csömöri férfi kézilabdacsapat mellett immár több mint egy évtizede lelt településünkön otthonra két sikeres sportszakosztály, a futsal és a kerékpár. A Csömöri Kerékpár Szakosztály országosan és nemzetközi szinten is sikeres versenyzői három éve immár hazai környezetben is megmutathatják tudásukat. Az önkormányzat, a kerékpárszakosztály, a nonprofit sport kft. és a művelődési ház által 2013 óta közösen megrendezett, nagysikerű és egyedülálló térségi Csömöri Bringafesztivál keretein belül idén harmadik alkalommal kerül sor a nemzetközi minősítésű Csömör Nagydíj Magyar Kupa mountain bike versenyre, amely a település történetének legrangosabb sporteseménye. A Csömör Nagydíj Magyar Kupa hegyikerékpár verseny szervezéséért Csömör Kincse díjat adományozunk Valter Tibornak, a Csömöri Kerékpárszakosztály vezetőjének.

Szőke Zoltán
Csömörön az utóbbi években komoly előrelépések történtek a közbiztonság, a közrend megerősítése terén. Ebben a hivatalos szerveken és a profi biztonságvédelmi cégeken kívül komoly szerepe volt az önkéntes lakossági szerveződéseknek, azon belül is elsősorban a polgárőrségnek. Különösen fontos és társadalmi-közösségi szempontból is értékes kezdeményezés a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely helyi aktív polgárok, vállalkozók összefogásaként jött létre 2013-ban és az önkormányzat támogatását is elnyerte. A Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezéséért Csömör Kincse Díjat adományozunk Szőke Zoltánnak, az egyesület vezetőjének.

Dr. Marinovich Endre
Csömör XIX. és XX. századi történetében meghatározó jelentősége volt az itt élő polgári nagycsaládoknak, a tisztviselői és egyéb fontos társadalmi hivatást betöltő személyeknek. Hatásuk a kultúra, az építészet és egyéb területen máig meghatározó jelentőségű. 2014-ben került kiadásra a település díszpolgárának, dr. Marinovich Endrének az a családregénye, amelyet a fővárosi Duna Palotában dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök mutatott be az érdeklődőknek. A színvonalas kiadvány számos csömöri történeti vonatkozásának köszönhetően rendkívül értékes adalékokkal gazdagítja nem csak általában a magyar társadalom, hanem a település elmúlt századának történetére vonatkozó ismereteinket. A Túlélte-e a középosztály? című családregény megalkotásáért Csömör Kincse díjat adományozunk dr. Marinovich Endre főiskolai tanárnak, professor emeritusnak.

Csömöri Úrnapi Virágszőnyeg szerkesztői
A település legnagyobb nevezetessége és büszkesége a messze földön híres úrnapi virágszőnyeg. A több mint egy kilométer hosszú csodálatos virágszirom-folyam évről évre több ezer látogatót vonz nem csak térségünkből, de messzi vidékekről is. Ennek az évszázados hagyománynak állít emléket és készít róla pillanatfelvételt az önkormányzat és a helyi római katolikus egyházközség közös kiadásában megjelent Úrnapi Virágszőnyeg című kiadvány. A rendkívül színvonalas, már eddig is számos hivatalos elismerést kapott mű meggyőzően és igen élvezhetően szemlélteti a virágszőnyeg helyi társadalmi jelentőségét, történetét és egyházi-hitéleti jelentőségét. Az Úrnapi Virágszőnyeg Csömörön könyv megalkotásáért Csömör Kincse Díjat adományozunk a kiadvány szerkesztőinek:
– Hermányos Mária főszerkesztőnek
– Dr. Bándi Gyulának, egyházi képviselő-testületi elnöknek
– Bándiné Tóth Klárának
– Görbe József plébánosnak
– Gubekné Ludas Mária olvasószerkesztőnek és korrektornak
– Nagy Éva helyi iparművésznek
– Takács Lászlónak, a Vox Animi Kórus Egyesület elnökének
– Tiszai Árpád fotósnak
– és Tóth Mihály római katolikus kántornak

A méltatások végén még elhangzott, hogy a szlovák hagyományőrzésben több téren is kiemelkedőt alkotó Furmicska Néptánc Egyesület 2014-ben Csömör Községért kitüntetést kapott.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.