Visszaemlékezések a régi csömöri strandról

A települési címer és az új logó mellett a régi csömöri strand lesz a témája a két hét múlva szerdán induló lokálpatrióta klubnak.
 
Csömör kincsei – helytörténeti és helyismereti klub néven szeptember 17-én, szerdán 18.00 órakor rendezik a lokálpatrióta klub első alkalmát a Sinka István Községi Könyvtárban. A kezdeményezés „kultúrtörténeti” előzménye a helyi Csapraforgó újság „Csömörön élni…” helytörténeti rovata, amely korábban rendszeresen dolgozta fel képes összeállítások és anekdotikus visszaemlékezések formájában a múlt század közösségi emlékezéseit (régi csömöri strand, Petőfi színjátszó kör, kézilabda legendák, zsidó temető…).
A nyitó téma szimbolikusnak is tekinthető: Csömör hivatalos címere és logója. A kilencvenes években, a rendszerváltó önkormányzat által elfogadott címer megalkotója, Szántóné Hermányos Mária képekkel, helytörténeti vonatkozásokkal igyekszik majd bemutatni a címer létrejöttének motivációit, illetve a címer szimbólumrendszerét.
A régi csömöri strand mindig is beszédtéma volt, a mai napig is az. Hiszen mi lenne hangulatosabb egy településen a hatalmas fák övezte, festői patakvölgyben elhelyezkedő strandnál, ahol a falu és a térség apraja-nagyja töltötte nyári napjait? A strand történetét a Csömöri Híreken és a Csapraforgóban Tenczer Ágnes dolgozta fel visszaemlékezések formájában, és most is ő lesz a beszélgetés moderátora. A meghívottak között van többek között Takács László, a helyi rendezvények anekdotázó kórusvezetője.
A tervek szerint a klub alkalmait havonta egyszer tartják meg a könyvtárban.
 

 

Hozzászólok