Cseresznyevirágzás ünnepe Csömörön

2012. április 14-én, szombaton az 52. Cseresznyevirágzás Ünnepét tartották Washington DC-ben, Csömörön pedig az elsőt…

Százakat vonzott a különleges program, amelynek keretében a vendégek – csömöriek és máshonnan érkezők egyaránt – nemcsak ízelítőt kaphattak a tőlünk nagyon távoli ország kultúrájából, kincseiből és étkeiből, hanem találkozhattak a két Csömörön élő japán családdal is.

Az esemény ötletgazdája Molnár Csaba csömöri aikido oktató és Japán-kedvelő volt, aki néhány hete egyszerűen bekopogtatott a Csömörön élő Hiroe család házának kapuján. A felkérésre, hogy egy délután keretében mutatkozzanak be az itt élőknek, és mutassák be gazdag kultúrájú hazájukat, nemcsak eleget tettek, de a szervezést teljes egészében magukhoz véve 23 japán segítőt és rendkívül sokféle programot hoztak a Sinka István Könyvtárba.

Molnár Csaba és Fábri István polgármester köszöntői és a csömöri japán családok rövid bemutatkozása után a költészet napja alkalmából (ezt is számon tartották!) japán verset szavalt egy japán-magyar kislány, azután magyar népdalokat adott elő citerazenével kísérve.

Az olvasóteremben nagy asztalokon papírhajtogatásra (origami) és japán szépírásra (kalligráfia) volt lehetőség, a gyerekeknek egzotikus japán snackeket osztottak. Volt még ikebana- és japán játékbemutató is, pálcikaevés „tanfolyam”, valamint minden vállalkozó kedvű érdeklődő felölthetett magára egy-egy autentikus nyári kimonót.

Az épületre szinte rá sem lehetett ismerni, hiszen a falakat és a könyvespolcokat térképek, fotók, kalligráfiák, textil-dekorációk, japán gyerekrajzok és poszterek díszítették. A japán vendégszeretet jeleként már a kapuban kis ajándékot osztogattak a betérőknek, s a délután folyamán ingyenesen kínálták a helyszínen készült zöld teát és szusit, a távozók pedig egy-egy szál friss virágot vihettek magukkal…

A cseresznyevirágzás ünnepe a japán nemzeti büszkeség egyik forrása is. Az ország minden részében nagy eseménynek számít, ahogy lassacskán az egész országot elárasztják a színes szirmok.

A cseresznyevirágzás ünnepe az élet rövidségének szívbemarkoló emlékeztetője, hiszen a lombfakadás előtt a fehér vagy rózsaszín sziromgömbök csak néhány napig díszítik a fákat.

Japán legnagyobb nemzeti ünnepének csömöri megemlékezését a Komatsu és Hiroe családokon kívül a Japán Alapítvány és a magyarországi Japán Nagykövetség támogatta.

További részletekért olvassa el a csomor.hu tudósítását is!