Szabadtéri sportpálya épül Csömörön

Karácsonyi ajándékként jött a hír: komoly anyagi támogatást kapott az önkormányzat élőfüves labdarúgópálya építésére a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Ez lehetőséget ad arra is, hogy egyúttal atlétikai pálya épülhessen az általános iskolások és a szabadidő sportot űzők számára. A tervek már készen vannak: a futballpálya körül futópálya épül és egyéb atlétikai számok (pl. távolugrás, dobószámok, magasugrás) gyakorlására is lesz mód, továbbá két salakos teniszpálya és úgynevezett kondipark kerül kialakításra.
 
 
Történelmi előzmények
 
Immár másfél évtizede a Csömöri Sportcsarnok a települési sportélet központja. Ezen belül is kiemelkedik a legsikeresebb helyi sportág, a férfi kézilabda. Ám mindennek története van…
 
A futball természetesen Csömörön is komoly hagyománnyal rendelkezik, hiszen a múlt század első felében már kergették a labdát a helyi lelkes amatőr játékosok. Az ötvenes, hatvanas években a labdarúgás mellé felzárkózott a kézilabda, sőt, utóbbi szakosztály igen hamar komoly eredményeket is elért, hiszen évtizedek óta a nemzeti bajnokság első vagy másodosztályában szerepel. A legendás csömöri kézilabdacsapat és a hasonlóan legendás szurkolótábora lett a település egyik fő „védjegye” az országban. A heves vérmérsékletű újpesti és ferencvárosi drukkereknek nincsenek túl szép emlékeik a Gorkij fasorban található régi bitumenes kézilabda pályáról… Az utolsó tanácsi években felépült iskola tornacsarnok kilencvenes évekbeli kibővítése után már új, modern székhelye is lett a helyi kézilabdásoknak.
 
A községi labdarúgócsapat ugyanakkor a hetvenes évek elejére megszűnt. Sokak véleménye szerint ennek fő oka az volt, hogy a térség első számú szocialista sportmecénása, a Szilas Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet vezetői településünkön csak a kézilabdát akarták támogatni. Az biztos, hogy annak idején a kézilabdásokhoz hasonló sikerekre nem lett volna esélye egy községi labdarúgó csapatnak – ehhez mostanában is helyben minimum egy vezető kormánytagot kellene klubelnöknek választani.
 
A fiatalok körében persze nálunk is a foci maradt a legnépszerűbb sport, amit legtöbben hol a „Kispályának” becézett bitumenes kézilabdapályán, hol a „Nagypályának” hívott Hunyadi utcai füves focipályán űztek. Utóbbi szép lassan az enyészeté lett. Igaz, az egyre rosszabb minőségű pálya néhányszor ideiglenes helyszíne volt még egy környékbeli csapat járási mérkőzéseinek, de a grundfocisták mellett csak a tornaórák alkalmával kivezényelt és teszteket futó-dobó iskolások használták. No meg a körhintások és a vásározók, hiszen hol máshol lehet megrendezni a falusi búcsút, mint a helyi focipályán? Egy idő után aztán már azt sem lehetett, mert a kilencvenes években az önkormányzat eladta egy vállalkozónak, aki sorházakat építtetett rá. Fiatalok egy csoportja ugyan próbált tiltakozni a pálya szimbolikus „beszántása” ellen, de hiába. Ebben az időben hasonló módon szűnt meg sok-sok futballpálya Magyarországon.
 
 
A jelen és a reményteljes jövő
 
Két évtizede nincs tehát sem atlétikai számok lebonyolítására alkalmas pályája az általános iskolának, sem a legnépszerűbb sportág űzését lehetővé tevő pályája a nagyközségnek (közel tízezres településről lévén szó ez egészen rendkívülinek számít hazánkban).
 
2003-ban az önkormányzat készíttetett egy előzetes tervdokumentációt a sportcsarnok melletti, önkormányzati tulajdonú területre. Ebben egy olyan futballpálya terve szerepel, amelyhez fedett lelátó igen, de atlétikai pálya nem tartozik (leszámítva a százméteres futópályát).
 
A jelenlegi önkormányzati vezetés a tervekben a futball túlsúlyát elvetette. A rendkívül költséges fedett lelátó tervét törölték, ezzel szemben szabályos futópálya és a dobó- és ugró számok gyakorlására alkalmas pályák terveit készítették el. Több képviselő határozottan kijelentette, hogy csak az iskolások és a szabadidő-sportot űzők számára is lehetőséget biztosító atlétikai pálya megvalósulása esetén támogatja a labdarúgópálya megépítését. Sőt, emellett két salakos teniszpálya terve is elkészült, illetve újszerű kezdeményezésként szabadtéri kondipark is létesül majd a területen.
 
Az MLSZ korábbi pályázatain nem indult a csömöri önkormányzat, mivel azok csak műfüves pálya építését tették volna lehetővé. Az idei pályázat azonban először biztosított támogatást élőfüves pálya építésére, ami nem csak a focisták számára jelent kellemesebb körülményeket, hanem lehetőséget teremt az atlétikai dobószámok lebonyolítására is. Az elnyert hatvanmilliós támogatással 2014-ben elkészülhet a futballpálya. A szabadtéri sportközpont további elemeinek megvalósítására nemsokára részletes ütemtervet fogadnak el.
 

Hozzászólások

Mi fociszeretők,várjuk a megvalósitását.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.