Civil szemétszedés a természetben

Idén tavasszal is volt civil szemétszedés. Április második szombatján azonban a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapott a kedvelt kirándulóhelyek, a szép természeti környezet megtisztítása.
 
Hat éve indult útjára az a kezdeményezés, aminek eredményeként sok-sok helyi civil és egyházi közösség fogott össze annak érdekében, hogy a frekventált kirándulóhelyeket, illetve a településképi szempontból fontos területeket, bekötő utakat megtisztítsák az illegálisan lerakott hulladéktól. Kezdetben az irtózatos mennyiség miatt sziszifuszinak tűnt a munka, ma már azonban látni az eredményét, sőt, a legtöbb területen talán a végét is a munkának. Az évek, sőt, akár évtizedek alatt szennyezett területeken ugyanis szerencsére sok esetben csak lassan termelődik újra a szemét, így az évről-évre odalátogató önkéntesek már gyakran csak kis mennyiségű összeszedendő „anyaggal” találkoznak. Van persze kivétel, pl. a rendszeresen, szinte hetente újra csúffá váló M0-s környéke és a Kistarcsai úti bekötő út – utóbbiaknál a kertbarátok szorgoskodnak már hosszú évek óta a szemét összeszedésén.
            Idén még nagyobb hangsúlyt kapott a természeti környezet. Az egyházi csoportok, az evangélikusok, a baptisták és a Hit gyülekezete tagjai hagyományosan a Kálvária erdő, illetve a Szedervölgyi erdő sokak által látogatott útvonalainál gyűjtötték a hulladékot. Új kezdeményezés azonban, hogy a Csömöri Civil Egyesület tagjai a múlt év ősszel átadott Csömöri körtúra gyalogos útvonalának néhány, szerencsére ilyen szempontból ritkának számító, szakaszának megtisztítását végezték el. Az elkövetkező hetekben vonulnak ki a falu szélére a polgárőrök, az önkéntes tűzoltók és a Vox Animi Kórusegyesület aktivistái, akik a Kálvária erdő és a horgásztó útvonalait tisztítják meg.
            A sok szász összegyűjtött hulladékos zsák elszállítását az önkormányzati Csömöri Községgondnokság végzi.
 

Hozzászólok