Civil sátor kérdőívek megoldókulcs - szombat!

A Csömöri Napokon szombaton sokan látogattak el az idén először felállított Civil sátorhoz. A helytörténeti-helyismereti kérdőívet helyesen kitöltők között este három szerencsés nyertest is kisorsoltak. Íme a helyes válaszok... Vasárnap új játék, új kérdések!             

Helyismereti- Helytörténeti Kérdőív
– Civil sátor, SZOMBAT
 
MEGOLDÓ KULCS – A HELYES VÁLASZOK…
 
1. A legutóbbi hivatalos központi statisztikai adat alapján, 2017. január 1-jén mennyi volt Csömör nagyközség állandó lakóinak száma?
 
B – 9 413 fő
 
Az életvitelszerűen, vagyis ténylegesen a településen lakók száma a tízezret is meghaladja a becslések szerint, többen ugyanakkor nem jelentették állandó lakóhelyüknek Csömört. A nagyközség az ország közel háromezer községe közül a harmadik legnépesebb, csak két másik Pest megyei településen, Solymáron és Tárnokon laknak párszázzal többen. (Az ennél nagyobb települések mind városok.)
 
 
2. Csömör a térség legnagyobb múltú települése. Melyik évből származik az az adománylevél, ahol Csömör régies neve (Cemer) már olvasható?
 
A – 1135
 
Csömört először egy 1135-ben kelt adománylevélben említik meg, amelyben Lampert ispán "két ekényi"(35-42hektár) földet adományoz a bozóki bencés apátságnak Chemer(Csömör) földjéből. Az észak-kelet pesti térségben egyetlen település sem tudja ilyen régre visszavezetni történetét.
 
3. A 14 kilométer hosszú Csömöri-patak mely településeken halad át?
 
B – Csömör – Fót – Bp. XV. ker. (Újpalota, Rákospalota)
– Bp. IV. ker. (Káposztásmegyer)
 
A Csömöri-patak érinti Csömört, Fótot a XV. kerületet és a IV. kerületben egyesül a Mogyoródi-patakkal, amely a Szilas-patakba torkollik, az meg nem sokkal később a Dunába. A csömöri felső patak-völgyben eredő patak mintegy 14 km hosszú, Csömör közigazgatási területén 7 km-t halad, ebből mintegy 2 km-t belterületi lakóövezetben.
 
4. A Csömör KSK férfi kézilabda csapata messze földön híressé tette a nagyközséget azzal, hogy az ország első falusi csapataként a sportág élvonalába jutott. Mikor szerepeltek a csömöri kézilabdások a Nemzeti Bajnokság első osztályában?
 
B – A hatvanas és a hetvenes években több évig, legutóbb pedig 2001-ben

A Csömör KSK három időszakban is játszott a kézilabda NB/I-ben. Először 1964-ben jutottak fel az első osztályba, mint az ország első falusi csapata, ami messze földön híressé tette Csömört. Ezután még a hetvenes években kétszer (1973, 1975), illetve 2001-ben volt tagja az országos kézilabda elitnek.
 
5. Hány körforgalom van Csömörön?
 
A – Egy „rendes” (középszigettel) és egy „mini” (középen felfestett körrel)
 
Mindkét körforgalom a Széchenyi úton található. A Magyarországon hagyományos körforgalom, kiemelt középszigettel a Laky-sarkon található, a Széchenyi út–Laky utcai bekötő út találkozásánál. A „mini”, csak felfestéssel jelölt körforgalom a Széchenyi út–Rákóczi út kereszteződésében található.
 
6. Melyik a legrégebbi alapítású helyi társadalmi szervezet Csömörön?
 
D – Turnovszky István Kertbarát Kör
 
A legrégebbi helyi társadalmi szervezetünk az 1975-ben alapított Turnovszky István Kertbarát Kör, mely valójában tagszervezete az országos kertbarát szövetségnek.
 

Hozzászólások

Nyert valaki????

A hibátlan válaszokat adók közül a következők nyertek ajándékot: Szombat: Dombrádi Lászlóné, Hagodi-Nagy Viktória, Papp Gábor Vasárnap: Varga Gábor, Rudolf Zsuzsanna, Irsai Belényi Bernadett Gratulálunk! Csömöri Civil Egyesület

Azért egy ki pontosítás: Ha szigorúan vesszük, akkor Csömör közigazgatási területén van még két körfogalom: mindkettő az Auchannál, igaz, az részben magánterületnek számít. Sőt, ugyanerre, a Határ út felé egy "fél" körforgalom is van. A Szerkesztőség

Hozzászólok