Május 2012

Így készül a gulicska

A guglicska, más néven diós kosárka az egyik legfinomabb és legjellegzetesebb csömöri tót sütemény. Ünnepi alkalmakra, lakodalmakba, jeles eseményekre készítették az asszonyok. Néhányan még ma is megsütik rendelésre, vagy kedves ajándékba. Nagyon munkaigényes és a dió miatt kissé drága is, mindemellett rendkívül dekoratív és igen finom!

Falunapok 2012

Május 25-én, pénteken este fél hétkor kezdődött félhivatalosan az idei Pünkösdi Fesztivál-Csömöri Falunapok programsorozata. A több mint tizenöt éves hagyománynak megfelelően a helyi alkotóművészek munkáiból rendezett kiállítás megnyitója volt idén is a falunapok első rendezvénye. A mostani tárlaton a korábbi évekhez képest kevesebb művész mutatkozott meg, aminek okát G.

Maifest

A tavalyinál – ha lehet – még nagyobb lelkesedéssel és örömmel, de mindenképpen sokkal szebb időben készülődtek a csömöri svábok a május 20-ára szervezett második majálisukra. A könyvtár előtti téren már kora délutántól sürögtek-forogtak, díszítettek és készülődtek, hogy 4 órakor minden készen várja a vendégeket.

Új állatvédő egyesület alakult

Május 10-én 21 alapító taggal + 5 fő igazoltan távol lévő csatlakozóval + 14 támogatóval megalakult a “BUKFENC és JEROMOS Állat-jószolgálati Egyesület”. Mint azt a szervezet vezetőjétől, Takács Rózsától megtudtuk, nevüket Csányi Vilmos etológus professzortól “kapták”, aki az egyik legismertebb kutyaszakértő az országban, s aki az egyesület munkáját is figyelemmel kíséri.

Zebra 3

Szerdán festették fel a harmadik újonnan kijelölt gyalogátkelőhelyet a Szabadság út, Gorkij fasor kereszteződésében. Úgy tudjuk, hogy nemsokára elkészül a zebra második, jelenleg engedélyeztetés alatt álló szakasza is, ami a „háromszögtől” az Állomás utca túloldalára vezet.

Napközis bazár

Május 24-én, csütörtökön délután 2 és 4 óra között rendezték meg sokadik alkalommal az általános iskolai napközis bolhapiacot. A minden év végén esedékes kacatbörzét jó időben az iskola udvarán rendezik, ami a zsibongás miatt a lehető legjobb helyszín.

Csömör logo

Vidám és játékos Csömör logó jelzi néhány hete, hogy az ember önkormányzati kiadványt, újságot vagy szórólapot tart a kezében. Az általunk szépnek tartott vizuális elemet Hermányos Mária Csömörön élő tervezőgrafikus alkotta, akinek kacskaringós akvarelljeit, kagylóképeinek finom ecsetvonásait a helyi kiállításokról jól ismerhetik az itt élők.

Bolhapiac jelentés

Több mint negyven árus, több száz vevő és számos, mindkét fél számára előnyös üzlet az első csömöri bolhapiac mérlege. A napos időben egész délelőtt pezsgett a Hősök tere, ahol a „bolhások” mellett zavartalanul árultak az állandó piacos kistermelők, a csömöri rendezvényeken eleddig ismeretlen helyi mozgóárus pedig friss lángost kínált.

Égett a patak melletti bozótos

Hétfőn délután nagy erőkkel vonult ki a tűzoltóság ahhoz a külterületi bozóttűzhöz, ami a Kistarcsai út végén lévő Y-elágazástól balra nyíló földút végénél keletkezett. A tűz füstjét a Vízmű soron észlelték a lakók, onnan történt a riasztás is. A tüzet a szakemberek hamar megfékezték, de mint azt a környékbeliek elmondták, tavasz óta ez a harmadik hasonló eset azon a területen.