Csömöri polgárok régen és ma

Bitskey Gyula főjegyző emléktábla avatásával kezdődött a tavaszi lokálpatrióta klub rendezvénye a könyvtárban.
 

A Csömöri Civil Egyesület ősszel indította el Lokálpatrióta Klubját a település hivatalos címerének, új logójának történeti ismertetésével, illetve a régi csömöri strandról szóló beszélgetéssel. A program újabb eseményét kedden rendezték „Polgárnak lenni a XX. századi Csömörön” címmel. A Sinka István Községi Könyvtár nem csak a helyszínt adta, hanem az egyik apropót is: Veresné Boda Mária könyvtárvezető kezdeményezésére ugyanis a település korábbi főjegyzőjének, Bitskey Gyulának a tiszteletére emléktáblát helyeztek el az intézmény falán, hasonlón Staub Móricz pedagógushoz, országosan ismert botanikushoz.
            Bitskey Gyula életútját dr. Marinovich Endre professzor, Csömör Díszpolgára méltatta. Érdekesség, hogy száz évvel ezelőtt éppen az ő nagyapja, dr. Marinovich Imre, korábbi államtitkár volt az egyik méltatója a főjegyző tiszteletére rendezett nagyszabású rendezvénynek. A példamutatás fontossága mellett az ismert közéleti személyiség előremutató, az utódok számára is sok tanulságot hordozó településvezetői tevékenységét emelte ki. A Bitskey család jelen lévő, jelenleg a fővárosban lakó leszármazottait Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző köszöntötte csömöri ajándékcsomaggal és virágcsokorral. A polgármester üdvözölte Ancsin Lászlót, Budapest XVI. kerület jegyzőjét, rámutatva, hogy Bitskey Gyula idejében, alig több mint száz évvel ezelőtt vált le Csömörről a szomszédos fővárosi kerület részét képező mai Rákosszentmihály. Dr. Katona Péter jegyző megilletődötten beszélt arról, hogy milyen elismert elődjei voltak a településen, és mint elmondta, igyekszik méltó utódként hozzájárulni a jegyzői szakmai elismertségének növeléséhez is.
            Ezt követően a meghívott többi régi csömöri polgári családok (pl. Vadkerti- és Turnovszky család) jelenlévő tagjai és az érdeklődők közösen emlékeztek a századelő polgári világára. A beszélgetést Takács László tanár vezette, aki élménydús visszaemlékezésében kiemelte, hogy a régi polgári léthez nem csak a szakmai képzettség, a különböző mesterségekben való jártasság és az ezekkel összefüggő viszonylagos jómódúság tartozott hozzá, hanem a közért való tevékenység és a sokszor tapasztalt áldozatvállalás. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult, miközben a jelenlévők elégedetten kóstolták a helyi gasztronómiai különlegességeket: a Kürcsi őskalács édes és sós termékeit, Dombrádi Katalin immár országszerte ismert hólabda süteményét, a Szlovák Ház káposztás táskáját (kapusztnyik), a Premium Hungaricum termék Sápi gyümölcsborokat és a Mervald mézzel ízesített teát.

Hozzászólok