Csömöri Körtúra a falu körül

Hosszas előkészületek után szeptember 25-én felavatták a Csömöri Körtúra nevű turisztikai gyalogos útvonalat.
 
Csömör és a „bakancsos”, természetjáró turizmus kapcsolatát hosszú ideig, évtizedekig mindössze a településünkön is átmenő sárga turistajelzések, az azokat időszakonként felfestő néhány helyi aktivista munkája, az erre ritkán járó érdeklődő túrázók, illetve a csömöri iskolásoknak a kilencvenes években szervezett (bár általában nem helyi) természetjárások jelentették. Persze, többen sétálgattak, barangoltak csak úgy ki a környékre, spontán természetjáróként.
Az utóbbi évtizedben, azon belül is az utóbbi öt évben azonban több téren is megmozdultak a dolgok, négy „irányból” is.
Az egyik a 2011-ben átszervezett önkormányzati sport kft-n belüli nordicos csoport megalakulása. A korábban döntően a versenysport támogatására-fenntartására szorítkozó sport kft. új neve, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. is már jelezte a hangsúlyeltoldósát a tömegsport-szabadidősport irányába. Ezen belül a megalakult nordic walking csoport (kezdetben kettő ilyen is volt), egyfajta laza szakosztály jellegű kötődésben, a pozitív új divatnak megfelelően a „botos” gyaloglást kezdte el szervezni. A mai napig rendszeresen, hetente számos csömöri (nagyrészt hölgy) hódol csoportosan ennek a természetjáró sportnak (persze többen tőlük függetlenül, egyénileg, baráti társaságokban űzik a nordicot a csömöri külterületeken, a határban, az erdőben). A jelenleg Bíró Erika és Miklián Rita által szervezett közösség 5 évvel ezelőtt pedig nagyot álmodott: országosan is meghirdetett teljesítménytúrát szervezett Csömörre. A település ezzel a sárga turistaútvonal után egy újabb elemmel került fel a hazai gyalogos turistatérképre. A 2012 ősze óta a nordicos csapat által minden évben megszervezett, önkormányzati finanszírozású Csömöri csatangoló nevű teljesítménytúra egyre növekvő, múlt évben már több mint 300 fős résztvevőjét nem csak sok idelátogató hazai turista, hanem ezen belül több mint 100 csömöri természetjáró adja. Az esemény nagyban hozzájárult a helyi természetjárás népszerűségének ugrásszerű növekedéséhez. Többen csodálkoztak rá a helyi természeti látnivalókra, a közelben lévő, de korábban nem igazán ismert tájak szépségére. A „Lám, itt, Csömörön is milyen szép, értékes természeti látnivalók vannak!” sóhaj sok természetkedvelőből kifakadt akkor, az első Csatangolón.
Ugyanez történt már pár hónappal korábban egy másik, nem csak részben, hanem teljes egészében önkormányzati szervezésű és finanszírozású akció esetében, az első, 2012 tavaszi Csömöri Sportnap keretében lebonyolított (majd a 2013-as Csömöri Bringafesztivál részét is képező) Csömöri Körtúra kerékpáros akció során is. A Fábri István polgármester és Biró Attila akkori alpolgármester által kidolgozott és vezetett csoportos kerékpáros kirándulás élményeire alapozva született a két településvezetőben az ötlet a Csömöri Körtúra gyalogos és kerékpáros útvonalának létrehozására, ami idővel egy igen komplex turisztikai-rekreációs programmá nőtte ki magát. Ennek részleteit most nem ismertetnénk, de a lényeg, hogy 2016. szeptember 25-én átadásra került, stílszerűen egy csoportos túrázás keretében, a Csömöri Körtúra első, gyalogos útvonala (lásd alább).
Az első Csatangolós teljesítménytúrával szinte egy időben, 2012 őszén avatták fel a Mária zarándokút csömöri szakaszát. Településünk számára hosszú távon nagy lehetőség, hogy az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tartó, jelentős közép-európai zarándokút Árpádföldről érkezve, Csömörön keresztül Kistarcsa felé halad tovább. Az esztétikus irányjelző oszlopok felállításán Fodor László dolgozott sokat, aki a Via Veritatatis Alapítvány vezetője, aki feleségével, Fodorné Csőke Zsuzsával szervezi az évente néhány alkalommal megrendezésre kerülő különböző Mária utas zarándoklatokat, illetve fáklyás keresztutat. Egyre inkább megszokott látvány az utóbbi időben, hogy a főúton végighaladva, az Erzsébet-Kistarcsai utca felé bandukolnak kis csoportokban zarándokok. Összességében elmondhatjuk: a Mária út jelentősen hozzájárul Csömör turisztikai ismertségéhez, a csömöri szervezők munkájukért Csömör Kincse Díjban részesültek. (Az új alapítású díjat 2014 óta adja át a mindenkori polgármester és alpolgármester az újszerű és időtálló közösségi kezdeményezésekért.)
Csömör Kincse díjban részesültek egy másik turista útvonal gondozói, Sipos István és Sipos Istvánné is. A nagyobb térségeken, tájegységeken áthaladó, azokat összekötő hagyományos turistaútvonalak közül nagyközségünkben a sárga jelzés (sárga kereszt és sárga sáv) van jelen már évtizedek óta. Erről jelen összeállításunkban nem csak a hagyományok okán, hanem azért is szót kell ejtenünk, mert szintén az utóbbi két-három évre esett ennek az útvonalnak az újrafestése, illetve pontosítása-javítása.
A most felavatott Csömöri Körtúra így egyfajta betetőzése is az elmúlt évek sokirányú folyamatainak. Ám mindezzel együtt azért számít mérföldkőnek, mert tudatosan és vállaltan a településre koncentrál, annak értékeit akarja bemutatni, és kizárólag csömöri közigazgatási területen halad. Igaz, a „térségbe ágyazódási” szándék megjelenik több tekintetben is, különösen a szomszédos településeket bemutató történeti táblák felállításában. Ilyen típusú átfogó, a település minden számottevő természeti, kulturális, történeti-helytörténeti értékét látványos, külön információs táblákon bemutató, nagyrészt Csömör közigazgatási határán körbehaladó turistaútvonalra országosan sincs nagyon példa. Az állomások itt nem valamilyenfajta célzott tematikájú tanösvény elemeire emlékeztetnek, hanem minden típusú települési értéket, emléket bemutatni szándékozó felfedező túra jellegét öltik. A saját turistajelzés (kék kis túrázó emberke) több mint 18 kilométeres útvonalon viszi végig a falu iránt érdeklődő természetkedvelőket. A mindent megmutatni akaró lokálpatriotizmus nem csak az útvonal és a táblák színességéből, változatosságából és a számos további tervből (pl. újabb információs táblák felállítása, kilátó építése, körpanorámás kitekintő pont létesítése, kerékpáros útvonal kijelölése, különböző túra akciók szervezése) sugárzik, hanem abból is, hogy ez a turista projekt nem a hazánkban az egyik legfontosabb motivációnak számító pályázati pénzből jött létre, hanem teljesen önkormányzati önerőből.
A szeptember 25-i gyalogos körtúra útvonalat felavató közös gyalogláson közel százan jelentek meg a „rajtnál” (igaz, csak hatvan fő ment végig a teljes útvonalon). Szép siker ez a szám, mutatja az érdeklődést. Minden további részletért javasoljuk, hogy látogasson el a Csömöri Körtúra honlapjára.
 

Hozzászólok