Fényes csömöri karácsony

Minden korábbinál gazdagabb adventi-karácsonyi programok tették gazdagabbá az ünnepi készülődést a faluban, és az utcák is újabb díszekkel melengették a helyiek szívét-lelkét.
 
A kétezres években még Mervald Noémi kereste fel a helyi vállalkozókat, hogy a máshol egyre elterjedtebb utcai karácsonyi díszek Csömörön is igazi ünnepi hangulatot árasszanak. Először a központi részen, a Szabadság út Hősök tere-evangélikus templom közötti szakaszán gyúltak fények a villanyoszlopokon a decemberi, adventi időszakban. Az akkori önkormányzat örömmel át is vette a később felajánlott díszeket, és onnantól fogva a következő években már ő szereltette fel és üzemeltette-tartotta karban azokat, sőt, elkezdte a bővítésüket is. Így további útszakaszokon is felgyúltak a fények (főként a Széchenyi úton). A civil önkormányzat a későbbiekben még nagyobb ütemben bővítette az egyébként nem kevés pénzbe kerülő karácsonyi égő kollekciót, így a Petőfi utca, a Szabadság út újtelepi-hőstelepi szakasza is ünnepi díszbe öltözött, idén pedig már a legforgalmasabb bekötő úton, a Major úton is felgyúltak a fények advent első hétvégéjén.
            Az utcai díszítéshez tartozik ebben az időszakban a két Betlehem felállítása. Az egyik a fő úton, a katolikus templomnál, a másik a Gorkij fasoron található szlovák-tót hagyományok házánál. A jézusi jászolt körbevevő Mária, József és keleti bölcsek ruháinak elkészítésében kezdettől Nagy Éva iparművész játszott nagy szerepet.
            A legújabb kezdeményezés a Hősök terén felállított „falu karácsonyfája” volt idén. Igaz, korábban is állítottak itt kivilágított karácsonyfát, de most plusz tartalommal is bírt a faállítás: helyi civil szervezetek, intézmények, közösségek és bármely csömöri polgár elhelyezhette a maga díszét a fán, amelynek közös feldíszítése is ünnepi keretek között, advent első szombatján zajlott. Ez volt az első szimbolikus eseménye az adventi szombatoknak, amikor először minden hétvégén karácsonyi vásár és egyéb programok vonzották az érdeklődőket a főtéren és a művelődési házban. Gyerekprogramok, Mikulás túra a Csömöri körtúra nyomvonalán, Mikulás-vonat a faluban, szabadtéri koncertek, közös csillagszóró-gyújtás, lovas kocsikázás a faluban, karácsonyi hagyományőrző néptánc műsor a Csicsörke Néptánc Együttes, a Báló Lipót Egyesület, a Tiszta Forrás Népdalkör és a Furmicska Néptánc Egyesület felnőtt és gyermekcsoportjainak az előadásában, Mindenki karácsonya süteményes standok több helyi civil csoport szervezésében, önkéntes tűzoltók ételosztása, Idősek karácsonya műsor, pogácsa- és süteményosztással tarkított civil hívogatás a HÉV- és buszmegállókban az utasoknak, adventi hangverseny és Vox Animi koncert a római katolikus templomban, mézeskalács falu a könyvtárban és még sorolhatnánk… Mindezen programok egy része persze nem volt előzmény nélküli, hiszen pl. a civil sátrak a Mindenki karácsonyán, a kezdetben vállalkozók által szponzorált Mikulás-vonat, az idősek számára szervezett műsor, a 2012-es első karácsonyi vásár-kísérlet vagy a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő egyházi hangverseny már régóta színesíti az ünnepi időszakot.
Ennyire szervezett, összefogott, gazdag programsorozat, ráadásul minden hétvégén, közös kommunikációval, azonban idén jellemezte először a csömöri ünnepváró időszakot. Mindezek programgazdája a művelődési ház és az önkormányzat kommunikációs csapat volt – nagyrészt utóbbiak keze-munkája volt az első, igazi karácsonyi-adventi hírmondós különszám is, amiről elfogulatlanság nélkül mondhatjuk, hogy térségi viszonylatban kiemelkedő színvonalú kiadványra sikeredett. Az adventi hétvégék a már hat éves hagyománnyal bíró vasárnapi, a német nemzetiségi önkormányzat által szervezett adventi gyertyagyújtási alkalmakkal voltak teljesek. Ez utóbbiakon, a sváb kórus mellett, a helyi keresztény felekezetek, az evangélikus, a baptista, a református és a római katolikus közösség és kórusaik közreműködése volt meghatározó.
Az adventi gyertyagyújtások kapcsán le kell azonban szögeznünk, hogy advent és karácsony elsősorban, természetesen keresztény egyházi ünnep-időszak, így az egyházi alkalmak, istentiszteletek, misék adják a települési legfontosabb és legtradicionálisabb közösségi eseményeit.
Mivel is zárjuk pár órával az óév vége előtt ezen írást? Talán azzal, hogy nem várjuk el, hogy jövőre még ennél is gazdagabb legyen a csömöri karácsony, hanem csak annyit, hogy legyen legalább ugyanilyen - mi ugyanis már ennek is nagyon örülnénk…
Boldog új évet kíván minden Kedves Olvasójának a Csömöri Hírek szerkesztői csapata!
 

Hozzászólok