Ismét civil szemétszedés volt

 
Közel 150 öntudatos, a települési környezet tisztaságáért tenni akaró csömöri polgár takarította a faluszéli erdőket, a településre vezető utak melletti területeket.
 
            Az éppen zajló lomtalanítással és a szintén ingyenes sitt gyűjtéssel egy időben, szombat délelőtt tíz civil és egyházi közösség aktivistái különböző helyszíneken takarították meg a külterületeket az illegálisan lerakott szeméttől. Az egyes körzetek évek óta általában ugyanazok: a Kálvária erdő és a Bulgárkert a patasétánnyal, a horgásztó és környéke, a bekötő utak a főváros felől és az M0-s környéke, a Kistarcsa és a Mogyoród felé vezető utak, a Szedervölgyi erdő környéke. Az idő is kedvezett idén a hatékony munkának: sok száz összegyűjtött zsák szemét és a melléjük összehordott nagy méretű lomok bizonyították egyik oldalról az önkéntesek munkájának látványos eredményét, másik oldalról az olykor borzasztó emberi hozzáállást, az álladó nagymértékű szemetelést, a környezetkárosító szemléletet.
            Az akcióban közreműködő helyi közösségek: 1031 sz. Hunyadi János Csömöri Cserkészcsapat, Csömöri Civil Egyesület, Csömöri Evangélikus Gyülekezet, Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Csömöri Polgárőr Egyesület, Hit Gyülekezete Csömöri Csoportja, Összefogás Ipari Szövetkezet, Turnovszky István Kertbarát Kör, Vox Animi Vegyeskar Egyesület, Néhány vélemény a résztvevők részéről:
            Soós Árpád cserkészcsapat-vezető, aki idén a helyi nordic walking csoport néhány tagját és a csömöri cursillisták csoport segítőit is a cserkészcsapat között tudhatta: „Jó érzés volt, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos eredményeket lehet elérni, pl. a Kálvária alatti HÉV-síneket csúfító nagyméretű szemét teljes eltakarításával.”
            Fábri István, civil egyesületi elnök, polgármester, aki minden évben maga is szedi a szemetet: „Kezdetben sziszifuszi munkának tűnt az elképesztően sok szemét összegyűjtése, de a legtöbb helyen évről-évre egyre kevesebb munka adódik elsősorban a sok munka, másodsorban a szigorú intézkedések, harmadsorban a talán lassan érvényesülő szemléletváltás eredményeképpen.”
            Mihalovics Bertalan, a polgárőrség elnöke: "Mi rendszeresen a Vízműsoron és a Panoráma utcában szedjük a szemetet, ami sajnos idén is igen sok volt.”
            Takács László, a Vox Animi Vegyeskar Egyesület vezetője: „Örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre tisztábbak a kedvelt kirándulóhelynek számító horgásztóhoz vezető utak.”
     Szőke Zoltán parancsnok vezetésével a Hősök teréről indultak reggel az önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, akiket biztosan lelkesített a néhány napja felújított új tűzoltó autó bemutatása.
     Immár ötödik éve, hogy minden évben tavaszi nagytakarítást végeznek a külterületeken a civil és egyházi közösségek. A korábbi időszakban is voltak ilyen irányú kísérletek, ám azok a teljes érdektelenség okán lényegében kudarcot vallottak. A civil vezetésű önkormányzat, közösen a civil egyesülettel, szemmel láthatóan jobban „ráérzett” arra, hogyan lehet összefogni a település környezeti állapotát szívükön viselő közösségeket.

Hozzászólok