Húsvét Csömörön

Minden korábbinál gazdagabb és érdekesebb egyházi és hagyományőrző eseményeket kínál idén a nagyhét településünkön.
 
Húsvét, Jézus keresztre feszítése és feltámadása, a világ bűneinek megváltása a kereszténység legnagyobb ünnepe. A helyi keresztény közösségek a hagyományoknak megfelelő liturgikus rend mellett idén számos kapcsolódó egyházi programot is kínálnak. A húsvéthoz ugyanakkor gazdag népi hagyományvilág is kötődik, melynek egyes elemei Csömörön is életre kelnek.
            Múlt pénteken a Via Veritatis Alapítvány idén is megszervezte a Csömöri Keresztutat. Az esti fáklyás menet Görbe József római katolikus plébános, Fodor László és Fodorné Csőke Zsuzsanna szervezők vezetésével a Kálvária-erdő stációit járta végig, a szép számú résztvevő ott megállva, a vállalkozó hívek felolvasása mellett elevenítette fel Krisztus szenvedéstörténetét.
A Csömöri Római Katolikus Egyházközség hagyományos nagypénteki keresztútján résztvevők pedig 14.00 órakor találkoznak a temető főbejáratánál lévő keresztnél.
            A Csömöri Evangélikus Gyülekezetben az elmúlt években több különböző passiójáték volt már. Ezúttal talán minden korábbinál érdekesebb eseménynek lesz helyszíne az evangélikus templom, hiszen szerdán 18.00 órakor a MEVISZ-BÁRKA szervezésében mozgássérült fiatalok adnak elő passiójátékot.
            Szintén rendhagyó kezdeményezés a Nagypénteki mosdás a Csömöri-patakban. A Furmicska Néptánc Egyesület az elődök hagyományát kívánja feleleveníteni: nagypénteken 11.00 órakor népviseletben várnak minden érdeklődőt a Szabadság úti pataklépcsőnél.
            Emellett érdemes felhívni a figyelmet a Petőfi Sándor Művelődési Ház húsvéti programjaira, amelynek keretében kézműves foglalkozásokra, gyermekelőadásokra, tojásfestésre is sor kerül, sőt, kézműves foglalkozást a Sinka István Községi Könyvtárban is tartanak csütörtökön délelőtt 10 órakor.

Hozzászólok