Visszalépések a Dunakeszi-Csömöri körzetben

Csütörtökön az Együtt jelöltje, dr. Vargha Nóra, pénteken az LMP jelöltje, dr. Kiss Csaba lépett vissza – mindketten Rónai Sándor DK-s jelölt javára.
 
Kedden, április 3-án Csömörön a négy évvel ezelőttihez hasonlóan ismét tartottak országgyűlési képviselő-jelölti vitát. Ráadásul ezúttal is csak a mi településünkön volt ilyen esemény, amit a résztvevők ki is emeltek. Abban sem volt különbség a 2014-ben a civil önkormányzat, most pedig a Petőfi Sándor Művelődési Ház által szervezett vita között, hogy a fideszes jelölt ismét nem fogadta el a meghívást. Igaz, az MSZP-Együtt által is támogatott DK-s jelölt sem, de ő jelezte, hogy szívesen jönne, levelet is küldött (amit felolvastak a fórum elején), de éppen abban az időpontban már korábban leszervezett fórumát tartotta a párt elnökével Dunakeszin, a választókerület központjában. A Momentumos-jelölt is eljött volna, de neki éppen egy választási eljárási tárgyaláson kellett részt vennie.
            Szóval részt vett a választási vitafórumon dr. Vargha Nóra az Együtt, Varga Zoltán Péter a Jobbik és dr. Kiss Csaba az LMP képviselőjelöltje. A beszélgetést Szeltner László művelődési ház igazgatója vezette. A jó fél házat jelentő több mint harminc érdeklődő a sarokteremben először meghallgatta a jelöltek egyéni bemutatkozását, a pártjuk általános programpontjait majd a körzetre, illetve Csömörre vonatkozó néhány javaslatukat. A közönség azonban innentől kezdve két órán keresztül lényegében csak a közös ellenzéki jelölt-állítás szükségességéről, a visszalépések fontosságáról volt hajlandó beszélgetni-kérdezni. A Jobbik-jelölt pártja legerősebb ellenzéki pozícióját és ebből fakadóan az ő visszalépésének valószínűtlenségét hangsúlyozta, az Együtt és az LMP jelöltje viszont hajlandóságot mutatott a visszalépésre, de erről csak a pártközpontban dönthetnek. Ezen a fórumon is részt vett Fábri István polgármester, aki udvariasan mind a kormányzati, mind az ellenzéki jelöltek személyéről és hozzáállásról pozitívan vélekedett, de „édeskevésnek” nevezete a kampányukat és a körzetre, a településre vonatkozó tájékozottságukat, programjuk kidolgozottságát.
            Az elkövetkező napokban kiderült, senki sem beszélt mellé. Varga Zoltán Péter intenzív plakátolásba kezdett. Csütörtökön ugyanakkor megjelentek dr. Vargha Nóra plakátjain a „Visszaléptem Rónai Sándor javára” feliratok, pénteken délután pedig az országos médiából tudhattuk meg, hogy dr. Kiss Csaba is visszalép, szintén a DK-s Rónai Sándor javára (az LMP-s jelöltnek egyáltalán nem voltak plakátjai Csömörön, de más településen is alig.). Péntek délután DK-s hangszórós autó robogott végig a falu főútjain párszor, amivel először lett kicsit kampány hangulat minálunk.Sőt, újabb plakátjain Rónai Sándor a Hódmezővásárhelyen szimbolikus ellenzéki-független polgármesteri győzelmet arató Márki-Zay Péter ajánlásával hirdeti magát.  Péntek estig a helyi választási iroda azonban egyelőre csak az Együtt-jelölt visszalépéséről kapott a nemzeti választási irodától hivatalos tájékoztatást.
            Na, hát itt tartunk most. Szombat délre végleges információ lesz a visszalépésekről, utána meg a Polgármesteri Hivatal dolgozói elkezdhetik lesatírozni a hétezer helyi szavazólapról a visszalépő jelöltek nevét…
 

Hozzászólok