Újtelep-Hőstelep: buli van!

Egyre több a közösségi esemény a település második legnagyobb településrészén.
 
Tót majális májusban a Szlovák Házban, Béke téri esték szeptemberben a Felvári presszónál, nyárbúcsúztató a Corvina téren szeptember elején: mind az utóbbi néhány év kezdeményezései. Sőt, a Kispálya – a Gorkij fasorban - néhány évvel ezelőtti felújításával és játszótérrel való bővítésével egész Csömör leglátogatottabb szabadtéri sport- és közösségi helyévé vált.
            Úgy tűnik, bevált a civil önkormányzat meghirdetett új településfejlesztési programja, miszerint nem csak a falu elsőszámú központjára, a Hősök terére, hanem a „településrészi alközpontok” fejlesztésére is koncentrálnak. Mondjuk, ez részben adja is magát, mert Csömör eleve nem a hagyományos egyközpontú település, hanem egy főutcás (pontosabban egy ideje már kettő: Szabadság út, Major-Rákóczi út) község, illetve további kapcsolódó települési elemekből áll. Még a távoli, M0-son túlra került, a fővárosi XVI. kerülettel egybeépült Majorszeginek is sokat számított a játszótér megépítése, mint ahogy a Középhegyen élők számára is központi hely lett a Laky-parki játszótér és kis tó. Nem véletlen, hogy ez utóbbi helyen is pár éve Középhegyi piknik néven bográcsozós rendezvény szerveződik minden szeptember elején. Sőt, ha nemsokára megnyílik a szemközti a sarkon a legnagyobb belterületi áruház, akkor a körforgalom köré szerveződő terület jelentősége tovább nő, nem beszélve arról, hogy az óvoda mellé valamikor várhatóan a bölcsőde szintén ide fog ide épülni.
            A több mint 900 háztartást számláló Hőstelepen-Újtelepen pedig, ha lehet, még nagyobb fejlesztés indul nemsokára. A HÉV-sarokra kerül ugyanis az egészségház, ami végképp megerősíti a meghatározó szerepét ennek a településrésznek.

           

Na, de visszatérve a közösségi eseményekre: mindez a fellendülés nem sikerülhetett volna pusztán önkormányzati fejlesztésekkel. Kellett ehhez nem kevés lokálpatrióta, aktív közösségi csoport, kezdeményező itt élő (vagy ötleteit errefelé megvalósító…) személyiség. A Kispálya melletti Csömöri Tót Hagyományok Háza (ez ám a szép hivatalos név) szinte egész éves nyüzsgése az (egyébként Ófaluban lakó…) Szabó Erzsébet által vezetett szlovák hagyományőrzők lelkes munkáját dicséri; az idén ötéves Béke téri rendezvénysorozat a Felvári presszónál más alkalommal kórus koncerteket is szervező, helyben lakó Takács László és őt segítő Vox Animi kórus tagok szervezőkészségét és tenni akarását mutatja; a most indult nyárbúcsúztató, kisgyermekes program az alig egy éves, nagyon aktív Borostyán Egyesület kezdeményezésére jött létre.
            Az Ófalu, azon belül a Hősök tere kizárólagossága tehát megszűnt. De csak a kizárólagossága, a központi szerepe közel sem: a torony magasan legnagyobb települési eseményeket (Csömöri Napok, Szüreti mulatság) a falu főterén, az egyéb számos nagy rendezvényt (pl. hájastészta és fánksütő verseny, műv. ház terasz, farsangi bálok, nemzeti ünnepek stb.) az itt található művelődési házban tartják.
 

Hozzászólok