Újraéledt a csömöri futball!

Augusztus 24-én, szombaton bajnoki mérkőzést játszott településünk nagypályás futballcsapata, a Csömör KSK, amely Váchartyánban 3-0-s félidő után fölényes, 9-3-as győzelmet aratott. 43 év után éledt újjá a csömöri futball…

 

Történelmi jelentőségű mérkőzésre készült a frissen megalakult csömöri nagypályás futballcsapat a hétvégén, hiszen több évtized után ismét nevezetett a település együttese a hazai futballbajnokság megyei bajnokságába. A keret fele az eső osztályú futsal csapatra épült, több játékos azonban nagypályáról érkezett a csapatba. A Takó Csaba edző által szervezett gárda kialakítása során a helyi erőkre és a környék településein élőkre való építkezés kezdettől tudatos terv alapján zajlik. Az első hetek persze kicsit kapkodósak, hiszen a csapatmez még csak készül, a végleges keret alakul, az első hazai pályára lépésre is várni kell egy-két hónapot, mivel a gyeptéglák telepítése éppen most zajlik a szabadéri sportközpont területén. A kezdet azonban már igen biztató, hiszen az első, a sorsolás szerint is idegenbeli mérkőzésen fölényes, 9-3-as győzelmet aratott a Csömör KSK Váchartyánban.

           
A mérkőzés jegyzőkönyve
 
Váchartyán–Csömör KSK
3–9 (0–3)
 
A Csömör KSK összeállítása
Horváth Gergely – Vadászi Lajos (csere: Nagy Zoltán), Zoufal Nándor, Tihanyi Ármin, Killik Balázs – Maruzsi Máté, Hidi Balázs, Vadászi Edward, Husz Attila – Tápi Tamás, Bordás Mihály (csere: Takó Csaba).
Játékos edző: Takó Csaba
 A csapat góllövői: Tápi Tamás 4, Maruzsi Máté 2, Bordás Mihály 1, Vadászi Edward 1, Husz Attila 1.
 A csömöri gólok alakulása:
14. p.: Bordás (gólpassz: Husz)
38. p.: Vadászi (szabadrúgásból)
43. p.: Maruzsi (Vadászi)
50. p.: Tápi (Hidi)
52. p.: Maruzsi (Tápi)
56. p.: Tápi (Husz)
67. p.: Tápi (Maruzsi)
82. p.: Tápi (Tihanyi)
85. p.: Husz (Maruzsi)
 

Az első csömöri gól szerzője, a Csömörön felnőtt, jelenleg az Ikarus öregfiúk csapatában is szereplő Bordás Mihály.

A mérkőzés első percei az újonc csömöri csapat játékosai számára akklimatizálódással teltek, hiszen ugyan az előző bajnokság tabellájának hátsó felében végzett ellenfél nem ígérkezett félelmetesnek, a Csömör KSK tagjai lényegében közös nagypályás edzés nélkül léptek pályára. Persze ez nem jelentette azt, hogy az elmúlt hetekben a játékosok ne rúgták volna a labdát, hiszen egy részük amatőr, illetve öregfiúk bajnokságokban szerepelt, másik részük, a csapat gerincét adó fiatalok már el is kezdték idényüket az RFC Csömör első osztályú futsal csapatában (pénteken 4-0-s győzelmet arattak hazai pályán a Dunaújváros ellen).
            A mintegy száz néző, köztük több, a csapatot elkísérő csömöri azonban hamar felfedezte a komoly képzettségbeli különbséget a két csapat játékosai között. Ez a 14. percben góllá is érett, amikor Husz Attila átadásából Bordás Mihály közelről megszerezte a vezető gólt. Ezután tovább folytatódtak a vendég támadások, s közülük kettő ismét góllá érett, így magabiztos, három gólos előnnyel ért véget az első félidő.


Takó Csaba edző a futsal csapat mellett a nagypályás csapatot is irányítja. A biztos vezetés birtokában is volt mondanivalója a szünetben a játékosoknak...

            A második félidőben a szimpatikus és lelkes váchartyányi csapat próbált szépíteni, ám helyette több gyors csömöri ellentámadás következett, amely újabb, tetszetős akciókból szerzett vendéggólt eredményezett. Különösen Tápi Tamás volt elemében, aki összesem négy (!) találatig jutott. A hazaiak azonban nem omlottak össze még a hatgólos vendégvezetés után sem, és egy furcsa, részben a nagy szél segítette szerencsés góllal, érintés nélkül a hálóba talált szögletrúgással szépítettek. Sőt, újabb találatot szereztek, igaz, vitatott lesállásból, amit a mérkőzés játékvezetője azonban megadott. Érdekesség, hogy a mérkőzésnek hölgy bírája volt, aki egyébként végig engedte a kemény játékot.
            A csömöriek Tápi két gólja révén válaszoltak, majd egy újbóli hazai gól után Maruzsi Máté passza után Husz Attila állította be a tekintélyt parancsoló 3-9-es végeredményt. A végig sportszerű mérkőzés után a csömöri játékosok elégedetten álltak össze első csapatképükre az elismerően tapsoló, sportszerű hazai közönség előtt.
            A csapat következő mérkőzésére ismét idegenben kerül sor az egyik szomszédvárban, Mogyoródon.

 
Csapatkép az első, győztes mérkőzés után.
 

Epilógus
A csömöri futball hanyatlása és újjáéledése
 

1971-ben játszották az utolsó nagypályás labdarúgó mérkőzést Csömörön. Ekkor feloszlott a helyi focicsapat, amely az akkor már országos hírnevet szerző férfi kézilabda csapathoz hasonlóan Csömöri TSZSK néven fejezte be utolsó idényét a járási bajnokságban. A későbbiekben a körzeti termelőszövetkezet által is szponzorált kézilabdások a mai napig folyamatosan NB I-es vagy NB II-es szintű együttessel büszkélkedhettek. A futball azonban tetszhalott állapotba került a faluban – pontosabban a nagypályás, egyesületi futball, hiszen a helyi grundok mellett mind a bitumenes kézilabdapályán (a „Kispálya”, ahogy már akkor is hívták), mind az elhagyatott füves pályán („Nagypálya”) is rendszeresen rúgták a bőrt az amatőr focisták. És persze az iskolai futball sem halt el, hiszen a körzeti, járási diákolimpiákon (úttörő olimpiákon) többször szerepelt az iskola kispályás futballcsapata. A Hunyadi utca végén, a lámpás HÉV-kereszteződésnél található, egyre kopottabb, alig gondozott labdarúgó pályán még egy-egy járási bajnoki mérkőzést játszottak a hetvenes években nem csömöri csapatok, ám a grundfoci mellett már csak az általános iskolai tornaóráknak adott néha otthont a gyep – az évente ismétlődő búcsúk mellett persze. A kilencvenes évek közepén azonban már a körhintásoknak és a céllövöldéseknek is új helyet kellett keresniük, hiszen az önkormányzat – hasonlóan sok más, megszűnt fővárosi pályához – eladta a területet egy vállalkozásnak, amely sorházakat építtetett rá. Ezzel szimbolikusan, és akkor úgy tűnt, visszavonhatatlanul megszűnt a futball Csömörön.
    A versenyszerű futballélet újraéledése szempontjából fontos fejlemény volt, hogy 1997-ben a Rubeola FC futsal csapata Csömörre költözött, majd egy év múlva már RFC Csömör néven a kispályás teremfutball e népszerű formája ismert és népszerűvé vált a településen. A kezdettől első osztályú csapatot hamar befogadta a helyi közönség, komoly szurkolótábor biztatta a csapatot hétről-hétre a sportcsarnokban. Az együttes egyre inkább „helyivé” vált, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy meghatározó vezetőjük közül többen is Csömörre költöztek, a jól működő utánpótlásképzésnek köszönhetően több beérett fiatal játékos is csömöri vagy a közeli településekről jár edzésre. Sőt, Rubeola kávézó néven igazi futballpub is létesült a Széchenyi úton, amely a csapat és közönsége törzshelyének számít a mai napig.
    Az első halvány jel a nagypályás futball újjáéledésére a kétezres évek első felére tehető, amikor az önkormányzat vázlatos tervet készíttetett egy helyi futballstadion építésére. A tervlapok azonban ezután a hivatalban hevertek háborítatlanul évekig. A futsal csapat vezetői, Kézi Gáborral az élen, aki maga is aktív játkosa volt az RFC Csömör 2004-es bajnokcsapatának,  és a 2010 óta a települést vezető civil képviselő-testület több tagja közösen már régóta érlelte a gondolatot a nagypályás futball feltámasztására. 2013 év végén lehetőség nyílt egy MLSZ által kiírt pályaépítési pályázaton való részvételre, amit jelentős önerő biztosítása mellett elnyert az önkormányzat. A megvalósítást a képviselők többsége azonban csak azzal a feltétellel támogatta, ha az iskolai, illetve a tömegsport számára egyúttal atlétikai pálya és tenisz pálya is létesül, amit a működtető nonprofit sport kft. vezetője ötlete alapján egy kondiparkkal is kiegészítettek. Mindezek azonban már mind csak saját erőből, pályázati támogatás nélkül valósulhattak meg.
     A terveknek megfelelőn a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. keretein belül, önálló szakosztályként megalakult a nagypályás labdarúgó csapat, amely nevezett a 2014–2015-ös megyei bajnokság harmadik osztályába (kötelezően a legalsó osztályban kell kezdenie egy új csapatnak a játékot). Eközben a Csömöri Szabadtéri Sportközpont, benne a labdarúgó pálya építése is zajlik, amely ősszel átadásra kerül. Nemsokára tehát már hazai mérkőzésen szurkolhatnak a csömöriek a nagypályás bajnokságban játszó Csömör KSK futballcsapatának…

(A mérkőzésről szóló tudósítást, fényképeket és videó felvételeket Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc sportért felelős önkormányzati képviselő készítette.)
 

Hozzászólások

Gratulálok a fiuknak! Csak így tovább.

Ide a stadionnal!.:)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.