Itt lakunk, Etyek…

illetve bocsánat, Dunakeszi, avagy Göd, esetleg Csömör?

A napokban furcsa újságot terjesztettek a településen. A postaládákba ingyen dobálták be az „Itt lakunk Csömör” című újság első számát. Miért is furcsa ez a 24 oldalas, színes, ofszett papírra nyomott, a helyi háztartásokba ingyen eljuttatott, nagyrészt Csömörről szóló kiadvány?

Miért Dunakeszi? A lapot a Közép-Magyarországért Régióért Alapítvány (2120 Dunakeszi, Károlyi utca. 1.) adja ki. Múlt év október végén írtunk róla, hogy 16 millió Ft-ot nyert a településünkhöz semmilyen szállal nem kötődő alapítvány egy Csömörön megjelenő havilapra. Na, hát akkor ez az, ők azok.

Miért Göd? A magát „kulturális és közéleti lap”-nak feltüntető újság stílusa, jellege, tartalma (még impresszuma is) feltűnő hasonlóságot mutat a Csömörhöz hasonlóan szintén Pest megye 5. számú országgyűlési választókerületéhez tartozó Göd városában kiadott Tükörkép című havilappal.
Azt a lapot a FIDESZ egyik körzeti prominens alakja, Csabai Márk szerkeszti. Az óriási botrányt kavart Samsung gyár, a FIDESZ-es vezetésű Pest Megyei Önkormányzat „civilnek” mondott támogatásaival és a körzet településein újonnan megjelenő, kormánypárti propagandát folytató médiumokkal kapcsolatos összefüggéseket a Magyar Narancs múlt év őszi írása tárta fel.

Miért Etyek? A „csömöri” lapban egy teljes oldal jutott a budai oldali Etyek borturtizmusának népszerűsítésére. Jó pár oldal ezenkívül is általános tartalmakat (asztrológia, receptek, keresztrejtvény) jelenít meg, de hiába sok a helyi vonatkozású írás, az egész újságot olvasva süt belőle, hogy akik szerkesztik, írják, azok bizony nem csömöriek.. Igaz, egyetlen cikknek sincs szerzője, mindössze a nyitó írást írta alá a főszerkesztő: Pitrolffy-Jamli Tamara. Ő az a személy, aki a nevét adta ehhez az egész újsághoz. Nyilván neki sincs semmi köze Csömörhöz, amiről azt írja, hogy „itt élünk”. Ha a Google keresőbe beírjuk a nevét, egy erdőkertesi iskola szülői munkaközösségének vezetőjére és egy fóti iskola gazdasági munkatársára bukkanunk.

Miért Csömör? Ha az újság szerkesztőinek, íróinak nincs is közük a településhez, több, a lapnak interjút adó személynek viszont már van, hiszen ezzel sikerül egyedül a kiadvány helyi jellegét biztosítani: vagyis az egymás után sorakozó csömöri vonatkozású interjúkkal. Megszólaltatják a helyben lakó judos olimpikont, a polgármestert, a fideszes állatorvosnőt, az országgyűlési képviselőt, a csömöri táncos lányt, egy tanárt, egy korábbi nemzetiségi képviselőt. Tuzson Bence FIDESZ-es országgyűlési képviselő és egyben tavaszi képviselőjelölt egyébként a gödi társlapnak, a Tükörképnek is állandó sztárvendége, és van egy olyan sejtésünk, hogy ennek a lapnak is állandó szereplője lesz, legalább a tavaszi választásokig.

A lap indulása abban is emlékezetesre sikeredett, hogy rögtön a címlapra becsúszott egy óriási baki: Tóth Krisztiánt hatalmas betűkkel olimpiai bajnoknak nevezi az újság. Mi, csömöriek, akik ismerjük és nagyon büszkék vagyunk rá, tudjuk, hogy mekkora siker is volt Tokióban Krisztián olimpiai bronzérme….
A lap stílusa egyébként visszafogott, sőt! Nem követték el még azt az ízléstelenséget sem, hogy akár egyetlen egy sort, mondatot is áldoztak volna bármely olyan, Csömörért évtizedek óta önzetlenül dolgozó civil közösségre - mint pl. a helyi tűzoltók, polgárőrök, állatvédők, iskolai és zeniskolai alapítvány, hagyományőrző tánccsoportok -  akik elől valójában lenyúlták a 16 millió forintos megyei pályázati pénzforrást, egy olyan nagyságú összeget, amilyet valódi csömöri civil közösség megközelítőleg sem kapott még soha…

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.