A reformáció emléknapja

498 éve indult útjára az elmúlt évezred legnagyobb hatású keresztény hitújítási mozgalma.
 
1517. október 31-én Luther Márton ágoston-rendi szerzetes kiszögezte a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 tételét, amivel elindította a keresztény egyház megújítását és aminek eredményeképpen protestáns egyházak jöttek létre. A történelmi-egyháztörténeti eseménysor azért ennél kicsit bonyolultabb – erről a Luther Márton életrajzát bemutató tematikus oldalon is olvashatunk részletesen. http://www.luther.hu/
 
Október utolsó napján, közvetlenül Mindenszentek előtt szerte az országban megemlékezésekre és ünnepi egyházi alkalmakra kerül sor, amelyek mostanában egyre szaporodnak, hiszen nagy a készülődés a két év múlva esedékes 500. évfordulóra. Csömörön pénteken délelőtt Johann Gyula helyi evangélikus lelkész igehirdetését hallhatták a hívek. A reformáció ünnepén a Magyar Himnusz mellett a gyülekezet tagjai az Erős vár a mi Istenünk című, evangélikus éneket is állva éneklik, amely az evangélikusok himnusza.
Több éves helyi hagyomány, hogy a templommal nem rendelkező helyi reformátusok az evangélikusokkal közösen esti istentiszteletet tartanak, és így volt ez idén is, amikor Johann Gyula és Esztergály Előd református lelkipásztor együtt hirdetett igét.

Hozzászólok