Október 31., a Reformáció ünnepe

  
A hagyományoknak megfelelően október 31-én a csömöri evangélikus templomban ismét felcsendült az „Erős vár a mi Istenünk” jól ismert dallama.

A helyi lutheránusok Csömörön közel 300 éve ünneplik a reformáció németországi elindulását. Két másik protestáns felekezet is jelen van azonban a településen: nyolcvan éve a baptista közösség, az utóbbi évtizedekben pedig az önálló gyülekezetté formálódó reformátusok. A kilencvenes években vált hagyománnyá az is, hogy a délelőtti evangélikus istentisztelet után este hat órától közös protestáns emlékalkalmat is tartanak, amelyen idén a hívek Johann Gyula evangélikus, Eszes Zoltán baptista és Esztergály Előd református lelkész igehirdetését hallhatták.
 
A 2017-es év az országos eseményekhez hasonlóan a nagyközség protestáns felekezeteiben is a reformáció 500 éves jubileumának jegyében telt. 1517-ben Luther Márton szerzetes Wittenbergben hirdette meg híres tételeit az egyház megreformálásra. A sok evangélikus (lutheránus) program mellett több közös gyülekezeti, hitéleti, kulturális és művészeti rendezvény is színesítette az egész éves ünnepi programsorozatot.  Az emlékév alkalmából, az önkormányzat támogatásával jelenik meg decemberben a három helyi protestáns közösség történetét és jelenkorát bemutató kiadvány.
 

Hozzászólok