Pörgős hét volt a múlt heti...

A mai járványügyi helyzetben szinte eseménydömping volt a nagyközségben múlt héten: március 15-i koszorúzások, termelői piac, civil szemétszedések, és természetesen focimeccs – a védőoltások viszont alig jöttek…

Meg kell becsülni mindent!… Ha túl nagy boltzár nincs is,
 és a versenysport is pöröghet ezerrel, meg persze az építőipar, ám közösségi rendezvények hiányában minden kis esemény egy kis életjel a falunkról. Íme, az előző hét:
Március 15-én hétfőn természetesen elmaradt az 1848-as forradalom és szabadságharc községi ünnepi nagyrendezvénye. A legszebb és legkevésbé megosztó ünnepünk. Az üres iskolában sem szavalták az intézményi megemlékezésen a Nemzeti dalt, a kokárda nyilvános viselésére is csak egy-egy rövid séta vagy bevásárlás alkalmával volt lehetőségünk. Elmaradt a díszpolgári címek és községért emlékérmek adományozása is. Ami viszont volt: szimbolikus koszorúzás a forradalom költőjének nevét viselő művelődési ház Petőfi emléktáblájánál. Csömör Nagyközség Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatalának vezetői helyeztek el koszorút hétfőn reggel. Emellett a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör emlékező virágai is díszítették a kultúrház falát. A helyi szervezetek közül még a Csömöri Civil Egyesület és a Gloria Victis Alapítvány is megemlékezett 1848-1849 hőseiről. (E hírportál egyúttal egyesületi honlap is, így elfogultságból lírjuk, hogy a Csömöri Civil Egyesület nevében Tormay-Lesták Mária tag, nem mellesleg alpolgármester, és Hantos Erika elnökségi tag koszorúzott.) Két párt helyi egysége is elhelyezte az emlékezés koszorúját, a Fidesz és a Momentum.
Március 20-án szombaton termelői piacot tartottak a Hősök terén. Az önkormányzati támogatással megvalósuló vásár töretlen népszerűségnek örvend az igényes és egészséges termékeket keresők körében. Fontos fejlemény, hogy márciustól már kéthetente szombaton lesznek termelői piacok. A piac fő szervezője, vezetője Újszászi Erika.
Szintén szombaton kezdődött a hagyományos civil, külterületi szemétszedés.
Sok-sok önkéntes több mint egy tucat civil szervezet, egyházi közösség és lakóhelyi szerveződés keretében több mint 50 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze Csömör kivezető útjain, erdeinek szélén, kedvelt kiránduló helyein. Néhány csoport vasárnap, illetve ezen a héten csatlakozott az akcióhoz.
A hétvége rendszerint több sporteseményt tartogat. Most ez nem volt így, mert koronavírus fertőzés miatt elmaradtak a férfi és női kézilabda csapat mérkőzései, ugyanezekben a sportágakban szinte az összes utánpótlás találkozó. Csak a felnőtt labdarúgók játszottak bajnoki mérkőzést: a Gödön megrendezett találkozón sorozatban hatodik alkalommal maradt veretlen a csapat, az 1-0-s idegenbeli győzelemmel lassan az élmezőnyhöz zárkózik fel a sárga-kék együttes a megyei másodosztályban.
Ami viszont nem volt: védőoltások beadása. A múlt hét e téren nagyon szomorú képet mutatott, hiszen nem érkezett az állami elosztó központból csak egy tucatnyi ismétlő oltás. Negyven csömöri viszont mehetett Veresegyházára oltatni magát (egy részük szállítását az önkormányzat oldotta meg). Hiába van nagy mennyiségű vakcina az országban (európai uniós, amerikai, kínai, és már valamennyi orosz is), de sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon nem sikerül megszervezni az oltásokat. A helyi egészségügyiesek pedig Csömörön is teljes készenlétben várja, hogy olthasson, de erre eddig hetente csak egyszer volt mód. Szerencsére ez a hét is ilyen lesz, mert a több mint kétszáz ismétlő oltás mellett több mint száz amerikai-német Pfizer-Biontech védőoltást kaphatnak a helyi lakosok, ám egyelőre csak az idősek korosztályból, illetve a fiatalabb, krónikus betegek.
(Cikkünk képét a Petőfi utca-Ulicska gyalogút sarkán található kerítésnél készítettük.)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.