Fókuszban az oktatásügy

Mit mondjunk? Eléggé beleállt az utóbbi hónapokban a helyi önkormányzat az oktatási és nevelési intézmények kérdésébe…
 
Iskolaper az alkotmánybíróságon, teljes iskolai épület felújítás, evangélikus óvoda átadás, országos oktatási fórum… Az elmúlt néhány hónap néhány csömöri vonatkozása az oktatásügyben.
            Januárban nagy médiavisszhangot váltott ki a Fővárosi Közigazgatási és Jogi Bíróság döntése, miszerint a csömöri önkormányzat által kezdeményezett pert felfüggeszti, elfogadva az önkormányzat érveit. Mivel a bíróság is alaptörvény ellenesnek ítélte az egy éve befejezett iskolai államosítást, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse azt meg. Vagyis már nem Csömör, hanem a Fővárosi Törvényszék viszi tovább az ügyet, annyira hogy a bíróság a napokban újabb beadvánnyal élt az Alkotmánybíróság felé, kiegészítve korábbi érveit, miszerint egyrészt az iskolai ingatlanok vagyonkezelésbe vétele, másrészt a települési önkormányzatok kizárása az iskolafenntartói körből is ellenkezik az Alaptörvénnyel. A fővárosi bírók is beleálltak… Maximum két hónapon belül döntenie kell az Alkotmánybíróságnak. Ha a fővárosi bíróság és a csömöri önkormányzat beadványát megalapozottnak tartják az alkotmánybírók, visszakerülhetnek az iskolák azokhoz a helyhatóságokhoz, amelyek azt kérik majd.
            Mindezzel párhuzamosan éppen a napokban fejeződött be a Major úti általános iskola és a Szabadság úti zeneiskola (kisiskola) épületenergetikai felújítása. A teljes homlokzat és a nyílászárók cseréjét az önkormányzat, mint az épületek tulajdonosa, európai uniós támogatásból, 150 millió Ft értékben végezte el. A Major úti épület várhatóan nyáron árnyékolókat is kap a napsütötte falakra, önkormányzati önerős beruházás eredményeként.
            Alig pár napja pedig, március 6-án a Polgármesteri Hivatalban neves szakemberek részvételével oktatási fórumot tartottak (az önkormányzati honlap erről itt számolt be). Ilyen rangos oktatási szakmai esemény nem volt még a térségben. Az egyik legismertebb hazai közoktatás-kutató, Setényi János tartotta a nyitó előadást. Hozzá hasonlóan nemzetközi összehasonlításban, de jogi-közigazgatási szempontból elemezte az iskolák fenntartási-működési kérdéseit Hofmann István egyetemi docens az ELTE-ÁJK-ról. A kisiskolák helyzetét Szabó Gellért, a Faluszövetség elnöke mutatta be. A fórum igazi szakmai újdonsága, hogy az állam melletti „alternatív” oktatási oldal számos reprezentánsa is a meghívott előadók között volt: alternatív és magán-alapítványi iskolák, az egyházi és nemzetiségi intézmények, a legismertebb hazai alapítványi iskola, a Waldorf, illetve a Rogers Óvoda és Iskola.
            A szakmai fórum résztvevőit köszöntő Fábri István polgármester (nem mellesleg oktatáskutató szociológus) a csömöri intézmények jellemzőit ismertetve felvázolta a helyi önkormányzati stratégiát: minél több oktatási-nevelési alternatívát nyújtani a szülőknek, az itt élő gyerekeknek. Ennek egyik újabb jele, hogy a március 8-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen támogatta az önkormányzat a szlovák nemzetiségi oktatás-nevelés elindítását a helyi általános iskolában – éppen úgy, ahogy tette öt évvel ezelőtt a német nemzetiségi osztály beindításának támogatásával. Az óvoda terén pedig még határozottabbat lépett a helyi vezetés: szülői kezdeményezésre, az intézményben február lefolytatott szülői és dolgozói szavazás eredményeire tekintettel az országos evangélikus egyház fenntartásába adja át a kisebb, Kacsóh P. utcai tagóvodát, ahol idén ősztől, felmenő rendszerben már ökumenikus szemléletű keresztény nevelés folyik majd.
 

Hozzászólok