Ökopark lesz a régi strand téren

A legendás régi csömöri strand területe ismét a falué lesz – de már nem a fürdőzők, hanem a természetkedvelők vehetik igénybe.
 
A hatvanas évek elején a gát beszakadásával ért véget a csömöri strand története. A strand megszűnt, a megmaradt kis épületet a több ezer négyzetméteres területtel együtt szociális lakásként működtette tovább a helyi tanács. Ez az állapot szűnt meg idén márciusra, hiszen az önkormányzat kiköltöztette az itt lakó idős házaspárt a Palotai utcában ősszel megvásárolt kis kockaházba, amely mellesleg a bérlőknek jóval komfortosabb körülményeket biztosít. A falu is jól járt, mert gyönyörű természeti területet „kapott vissza”.
            (A Csömöri Hírek korábban részletes cikket közölt a régi strandról, amely itt olvasható.)
           
A Kossuth utca végén, a Csömöri-patak völgyében található terület az egyik legszebb része Csömörnek. Igazi természeti idill, még ha a tág környezet az utóbbi évtizedek lakóházi és üzemi beépítéseinek köszönhetően már nem nyújtja ugyanazt az érzést, mint régen. Mindenesetre az északi irányban két éve megszerzett patakvölggyel együtt már vadregényes tanösvény kialakításának a lehetősége is megnyílt itt.
           
Fábri István polgármester régóta „bombázta” ezzel a tervvel a képviselő-testületet, amely a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft.-t és vezetőjét, Kulich Gábort bízta meg az ingatlan fejlesztési tervének kidolgozásával, illetve a terület gondozásával. A napokban el is kezdődött az itt található épület alapszintű felújítása, az ingatlan hiányzó közműveinek (víz, csatorna, gáz) a kiépítése, illetve a hatalmas udvar rendbetétele. Az általános cél egy kis helyi ökoközpont létrehozása, amely elsősorban környezetvédelmi célú programoknak adhat majd otthont. Készül a részletes tervkoncepció is, amelynek több eleme már ismert, a képviselők tárgyalták: tanösvény, őshonos növények és fák bemutatása, kis dísztó kiépítése, illetve egy közeli ingatlanon erdei iskola számára környezetbarát diákszállás kialakítása.
           
Az első akciót már meg is hirdették ide: a Föld Napja alkalmából hagyományteremtő jelleggel április 22-én környezetvédelmi napot tartanak. Az erről szóló előzetes az önkorrmányzati honlapon olvasható.
 

Hozzászólások

Nekem még volt szerencsém fürödni azon a bizonyos strandon.Csodás volt.Boldog gyermekkor.Nyáron a strandon lógtunk,télen a dombról szánkóztunk a Kistarcsai út végén.A maradék időnkben pedig olvastunk,fára másztunk,árvalányhajat,szegfűgombát,ibolyát,vadszegfűt szedtünk.Szép volt.

Igen az én gyerekkorom nagy részének adott otthont a gát építés és a csíkhalra való halászás elcsent harisnyákból eszkábált hálóval. Majd a kék agyagból lepény készítés és a halat bele tekertük majd sütöttük ,mindez komoly felügyelet alatt Csinga volt a gyerekek kapitánya akire felnéztünk .

Hozzászólok