18 nemzetiségi jelölt indul a választáson

 

A szlovák nemzetiségi önkormányzati választáson 5, a német nemzetiségin minden eddiginél több, összesen 13 jelölt verseng majd a képviselői helyekért.

A helyi, települési önkormányzati választás mellett a magukat valamelyik nemzetiségként regisztrálók megválasztják a nemzetiségi önkormányzatokat is, amelyek lényegében hagyományápoló tevékenységet folytatnak. Csömörön 2006-ban alakult a szlovák, 2010-ben a német önkormányzat. 2014-hez képest lényeges változás, hogy nem 3, hanem már 5 fős önkormányzatok alakulhatnak, mivel mind a szlovák, mind a német közösségben 100 fő fölötti választói regisztráció volt. Az elnököt a bekerült képviselők maguk közül választják.
      A rendkívül aktív szlovák-tót közösség igen egységesnek tűnik, amit az is sugall, hogy az 5 képviselői helyre éppen 5 fő indul. Előírás azonban, hogy a nemzetiségi választáson független jelöltek nem indulhatnak, csak erre jogosult regionális szervezetek jelöltjei. A szlovák indulók a korábbi választásokhoz hasonlóan a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete jelöltjei. A jelenlegi három képviselő mindegyike újra indul: Horváthné Szántó Mária, Magyar Dávid és Szabó Erzsébet elnök. Új indulónak számít Horváth Enikő Csilla, a Furmicska Néptánc Egyesület egyik fiatal tánctanára és Hantos-Hajdú Erika Anna, aki unokája révén kötődik a néptánc egyesülethez.

A német önkormányzati indulók nagy száma, a 13 fő viszont már eleve sejteti, hogy a régi képviselők mellett határozottan feltűnt egy új irány is, jóllehet a jelölő szervezet mindenkinél az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület. Itt is ismét ringbe száll majd mind a három jelenlegi képviselő: Bretz Ágnes, Dunavölgyi Illésné elnök és Szikora Judit.

Érdekesség, hogy indul Boross Jenő, aki miután visszaadta települési képviselői mandátumát 2013-ban, idén a német képviselői poszt mellett a települési önkormányzati képviselői helyet is megcélozta a FIDESZ egyik fő kampány embereként. (A törvény nem zárja ki, hogy valaki mind a két választáson jelölt legyen.) Indul a választáson Dunavölgyi István is, az elnök Dunavölgyi Illésné fia, aki 2014-ben sikertelenül próbálkozott. Bretz Ágnes mellett több aktív szülő is indul a választáson: Halápi Szilvia Zsanett, illetve lánya, Lenkovics Petra, továbbá Pál Krisztina és Skoda Nikoletta. A német listán három csömöri pedagógus is helyet kapott: Drahos Réka Dalma és Lencsés Szilvia a helyi általános iskola, Nagy Réka pedig a Laky utcai óvoda pedagógusa. A jelöltek között található még Vaffler Dániel, az Origo.hu újságírója, a helyi FIDESZ egyik kampányembere.
.
(Képünk a 2016. év februári sváb téltemető rendezvényen készült.)

Hozzászólások

Kedves Olvasónk megjegyzésére reagálva az utolsó mondatokban csak felsorolásszerűen szereplő német nemzetiségi jelölteknél kiegészítettük az információkat. Köszönjük! A szerkesztőség

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.