Négyheti hírösszefoglaló - 2015. május 18. – június 14.

A nyári időszakban nem kétheti, hanem négyheti hírösszefoglalóval jelentkezünk a fontosabb települési eseményekről.
 
Május 21. csütörtök
A Gödöllői Polgármesteri Hivatalban tartották a térség közösségi közlekedésének menetrendi egyeztetését a MÁV, a BKK, a Volán, az illetékes minisztérium, illetve az érintett települések önkormányzati vezetőinek a részvételével. Csömör képviseletében Fábri István polgármester kérte a HÉV és a Weekendbusz menetrendjének összehangolását, az éjszakai közlekedés lehetőségeinek megvizsgálását, az utolsó metrójárathoz legalább a HÉV vagy a busz járat igazítását.
 
Május 22. péntek
Ismét elismerésben részesültek a csömöri tűzoltók. Dobson Tibor tűzoltó tábornok tüntette ki a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait a szomszédos fővárosi kerületben történt, soron kívüli beavatkozásukért. Az ünnepélyes eseményt a helyi művelődési házban tartották, az önkormányzat nevében Pásztor Sándor, közbiztonsági bizottsági elnök gratulált Szőke Zoltán parancsnoknak és egyesületi társainak.
 
Május 23-25. szombat-hétfő
Két éve már, hogy nem Pünkösd hétvégén van a falunap Csömörön, így a hosszú hétvége teljes egészében az egyházi ünnep, illetve a pihenés (vagy más települési programok) időszaka a csömöriek számára.
 
Május 28. csütörtök
A térség két független polgármesterével találkozott Fábri István. Csömör szintén civil polgármestere Mogyoródon Paulovics Gézával, Szadán Oroszi Sándorral folytatott megbeszélést a települések közötti együttműködés lehetőségeiről. A Gödöllői kistérség települései közül már mindössze két helyen, Kistarcsán és Nagytarcsán van pártok által jelölt vezető.
            Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott a csömöri önkormányzat. A Tormay-Lesták Mária alpolgármester által elnökölt ülésen a képviselők elfogadták a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. társasági szerződését, mely tartalmazza, hogy a hulladékszállításon kívül június 1-től a 100%-os önkormányzati tulajdonú cég végzi a megszűnő községgondnoki feladatokat is.
 
Május 29-31. péntek-vasárnap
Háromnapos rendezvénysorozat keretében került sor a XXIII. Csömöri Falunapokra. A mostani esemény érdekessége volt, hogy a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesülettel közösen, a legnagyobb települési esemény részeként rendezték meg azt a borfesztivált is, amelynek során országos borversenyt és gasztronómiai konferenciát rendeztek. Ehhez kapcsolódóan neves borházak (pl. Dúzsi Tamás, az Év borászának pincészete és a gyöngyösi Borpalota) is kitelepültek a fesztivál részét képező borfaluba. A település vendége volt Hatvani Miklós Isaszeg polgármestere, Pénzes János Isaszeg alpolgármestere, Gódor Lajosné Dány és Kis Miklós Nyársapát polgármestere, illetve Csömör testvértelepülésének vezetője, Szőcs Ferenc. A helyi művészek kiállítása mellett a fellépők között volt a Kolompos együttes, a Csömörön lakó Csengeri Attila, továbbá Török Ádám és az új Mini, a Back II Black és Radics Gigi.
 
Június 2. kedd
Halásos kimenetelű közlekedési baleset történt Csömörön, az M0-s körgyűrű szervizútján. Egy személygépkocsival ütköző, szentendrei motoros a helyszínen életét vesztette. Az eset kivizsgálása jelenleg még zajlik, minden bizonnyal közlekedési szabálytalanság okozta a belátható útszakaszon a tragédiát. Az út belterületi végén az önkormányzatnak nagy harcok árán sikerült elérnie a biztonságosabb körforgalom megépítését 2014-ben. A baleset helyszínének útszakasza a Magyar Állami Közútkezelő kezelésében van, a tulajdonos a magyar állam.
 
Június 4. csütörtök
Rendes (azaz előre megadott ütemezés szerinti) képviselő-testületi ülését tartotta az önkormányzat. Többszöri sikertelen pályázati kiírás után sikerült védőnőt választani: augusztustól az iskola-egészségügyi és területi védőnői munkakört Kis Klaudia jászberényi, jelenleg a fővárosban lakó pályázó tölti majd be, aki nyáron szerzi meg diplomáját. Az ülésen döntött a testület arról, hogy mostantól az egyszerű, nem engedélyköteles aszfaltútépítés esetén is kötelezhetőek a lakók arra, hogy megfelelő arányú lakossági önerős szerveződés esetén mindenkinek hozzá kelljen járulnia az útépítési költségekhez. Ehhez kapcsolódó határozat, hogy ha a középtávú útépítési programban nem szereplő utcák lakói vállalják az önerős útépítést, akkor az önkormányzat a teljes költség 25%-át, továbbá a beruházást koordinálását is vállalja.
 
Június 5. péntek
A művelődési házban került sor a hagyományos pedagógusnapi ünnepségre az önkormányzat szervezésében. Ennek keretében adta át az Év pedagógusa díjat Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester a Mátyás Király Általános Iskola alsó tagozatán 40 éve oktató Bihari Sándornénak.
 
Június 7. vasárnap
A hagyományos, virágszőnyeges úrnapi körmenetet Csömörön Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrálta idén. Az immár egy éve díszes kiadványban is megörökített helyi egyházi eseményről a Duna TV forgatott félórás riport műsort.
            Záró mérkőzésén hatalmas arányú, 15-2-es győzelmet aratott Vácszentlászló ellen a Csömör KSK nagypályás labdarúgó csapata. A több mint négy évtized után újjáalakult helyi futball képviselői a szabályoknak megfelelően ebben az idényben a legalsóbb osztályban, a Pest megyei III. osztály Közép Csoportjában indultak. A csapat a második helyen végzett, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy eggyel magasabb osztályban kezdheti a következő idényt.
 
Június 10. szerda
Az idei vonószenekari találkozón finnországi együttes is fellépett. A tamperei Pirkanmaa Music Institute fiataljaiból álló zenekar egyhetes magyarországi látogatása részeként vendégeskedett Csömörön, nagy sikerrel.
 
Június 13. szombat
A Hősök terén ismét nagy érdeklődés mellett termelői- és bolhapiacot tartottak.
            A csömöri evangélikus templom volt a helyszíne Seben Glória lelkésszé avatásának. Az utóbbi egy évben Csömörön „gyakornokoskodó” lelkésznőt Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke avatta lelkésszé. Másnap egész napos programokkal gyülekezeti napra is sor került.
            A Csömör KSK férfi kézilabda csapata az első alkalommal megrendezett másodosztályú bajnokok tornáján a harmadik helyet szerezte meg. A csömöri kezdeményezésre életre hívott egynapos tornának a helyi sportcsarnok adott otthont.
            A Furmicska Néptánc Együttes hagyományos évadzáró műsorára a Petőfi Sándor Művelődési Házban került sor.

Hozzászólok