Csömöri kocsmák virágzása és alkonya

 
Az utóbbi néhány évben számos presszó, vendéglő szűnt meg Csömörön. Utánanéztünk…
 
A rendszerváltás utáni években, évtizedben sok téren volt tapasztalható látványos fellendülés. A társadalmi-közösségi élet a faluban új erőre kapott. Számos egyesület, civil csoport alakult, különböző párt alapszervezetek jöttek létre, sok új rendezvény, kulturális esemény szerveződött. Emellett a szocializmus okozta tetszhalott állapotából feléledt a magán gazdaság is: vállalkozások sora alakult, boltok nyíltak, szolgáltatók próbáltak szerencsét, és próbáltak szolgáltatni…
Ez utóbbi körbe tartoztak azok a kis presszók és egyéb vendéglátó egységek is, amelyek különböző szórakozási- közösségi- italfogyasztási igények kielégítését célozták, bővítve a korábbi viszonylag szűk választékot, amelyet sokáig mindössze a három klasszikus vendéglátó hely jelentett: az „Alsó kocsma” (amely a nyolcvanas évek elejétől már Zöldfa vendéglőként üzemelt), az Újtelep-Hőstelep központjában működő „Felső kocsma”, vagyis a Felvári presszó, illetve a másik ófalui egység, a kis „Fogd kocsma” a Kossuth utcában.
Főleg a kilencvenes és a kétezres években ezek mellett sok-sok új presszó nyitott meg, ám kb. egy évtizede a látványos növekedési folyamat megfordult, ami az utóbbi egy-két évben még szembeszökőbb lett több presszó bezárásával vagy tulajdonos- és profilváltásával. Az alábbiakban egy rövid, vázlatos áttekintést adunk ezekről a folyamatokról.
 
Csömöri kocsmák listája és rövid története
 
Újtelep- Hőstelep
 
1. Felvári presszó („Felső kocsma”), Béke tér
A „Felváriék” évszázados családi tradícióval „a hátuk mögött” működtetik presszójukat a Béke téren. A nagyszülői, faluvégi kocsma már a múlté, hosszú évtizedek óta az azzal szemben megépült, igazi szocreál kocka építmény (nem véletlenül forgatták itt nemrég az Argo című legendás thriller második részének sajátos jelenetét) jelenti a Felvári presszót. A helyiséget a korábbi áfész jogutódjaként fellépő Gödöllői Coop Zrt.-től bérlik, amelynek a tulajdonában van a mellette lévő ábécé is, amit szintén kiadnak (és az épületek mögött lévő nagy zöldterület, park is az övék, tarkítva egy már rég bezárt festékbolt csúfos épületével és egy kis raktár bódéval). A presszó stabilan az egyik legnépszerűbb vendéglátó helye Csömörnek, a két évvel ezelőtti térfelújítás és az itt rendezett különböző közösségi események (Béke téri esték, kórus koncertek) eredményeként az utóbbi évektől szinte újravirágzik a hely. Régebben pizza, most hatalmas meleg szendvics és belga meggysör színesíti a palettát - a biliárd asztal és a falu legkellemesebb, térre kiülő szabadtéri része mellett. Az általuk gondozott muskátli költemények az egész tér legszebb díszei!
 
2. „Gödör” presszó, Erkel F. u.
A 90-es évek első felében jött létre, családi vállalkozásként működik egy ház alsó részében, kulturált kialakítással, egybeépülve egy kis ruhabolttal. Az utóbbi időben már csökkentett nyitva tartással várja vendégeit.
 
3. Joker presszó, Szabadság út
Családi vállalkozásként működött a 90-es évektől, változó volt az üzemeltető. Kis kerthelyiségében hangulatos fagylaltárusítás is zajlik-zajlott. A hírek szerint 2016 áprilisában bezár, a mellette lévő kisbolttal egybenyitják, így a vegyesbolt háztartási bolttá bővül. Emellett a tulajdonos tervezi egy kis cukrászda kialakítását is.
 
4. Nirvana rock presszó, Vasút sor
A kétezres években létrejött presszó, kifejezetten fiataloknak szánt arculattal, zenegépekkel és rockos hangulattal. Miután megváltozott a működtetője és a neve is, több évvel ezelőtt bezárt. 2015 őszétől egy színvonalas választékot nyújtó nemzeti dohánybolt található a helyén.
 
5. „Hörpi”, Emlékmű köz (régi Temető köz)
Családi vállalkozásként működött a 90-es évektől, több évvel ezelőtt bezárt. A szemközti Gloria Victis Emlékmű rendezvények után olykor a már vendéglátó egységként nem üzemelő helységben tartják a zártkörű, szerény fogadásokat.
 
6. Kistigris, Szabadság út (az Ady E. u. és a Nagysándor u. között)
Családi vállalkozásban a 90-es második felétől működött, mellette egy kis kozmetika is volt, kb. egy évtizede mindkettő bezárt.
 
7. Holdfény terasz, Hunyadi út
Az épület tulajdonosa a Csömöri Gazdaszövetkezet, amely a kilencvenes években először pizzázónak adta ki, amely idővel inkább presszóként üzemelt. A bérlő családjában bekövetkezett tragikus haláleset következtében ideiglenesen bezárt. Az új bérlők az elmúlt években egy, a fiatalok körében népszerű, a környéken lakók körében már kevésbé tolerált presszót működtettek az épületben, amely a hétvégeken diszkóvá alakult. A hely végül 2015-ben bezárt. Jelenleg az épületet a tulajdonos gazdaszövetkezet árulja.
 
8. Búfelejtő Szabadság út (a temető oldalbejáratánál)
A nyolcvanas évek második felében nyílt klasszikus „rendszerváltáskori” presszónál még igazi, szabadtéri tekepálya is üzemelt, ám a hely a 90-es évek második felében bezárt, helyén családi ház épült.
 
9. Kati presszó, Szabadság út-Nagysándor u. sarok
Legendás hely a szocializmus utolsó éveiből. Kezdetben, a hetvenes években a sarkon zöldségest és kis ábécét működtető, Mogyoródról a községbe települt vállalkozó profilt váltott: a nyolcvanas évek elején a családi házának földszintjén már az egyik legnívósabb helyi presszót működtette, ahol olykor érdekes (ám állítólag nem mindig teljesen legális) programok is színesítették a repertoárt. Nem volt azonban hosszú életű a próbálkozás, így a tulajdonos a házát a későbbiekben minden egyéb célra (pl. munkásszállás, nyomdaüzem) kiadta, végül az ingatlant el is adta egy fővárosi bejegyzésű szociális alapítványnak, amely azóta (sok férfi látogatót is vonzó) anyaotthont működtet itt, a környék nem túl nagy örömére.
 

II. Ófalu
 
10. Zöldfa vendéglő („Alsó kocsma”), Szabadság út
A régi Kalmár féle kocsma, amely „Alsó kocsmaként” a nyolcvanas évek elejéig üzemelt (népszerű flipper gépekkel), kissé profilt váltva-bővítve 1982-től Zöldfa vendéglőként működik. A térségben jó nevű, tradicionális étterem azonban kicsit megtartotta presszó jellegét is, hiszen napközben többen térnek be csak egy-egy pohárra, pár szót váltani az italpulthoz. A közel évszázados tradíció, a több generáción át hagyományozódó családi vállalkozás a mai napig biztos alapot jelent a stabil működéshez. A Zöldfa vendéglő neve már régóta összeforrott a falu nevével.
 
11. Fogd kocsma, Kossuth utca
A Kalmár-féle kocsma (Zöldfa vendéglő) és a Felvári presszó mellett a harmadik, valódi tradícióval rendelkező vendéglátó egység. Hozzájuk hasonlóan a második világháború előtti időkre nyúlik vissza a története. A háború után még egyfajta kulturális központként is működött, kis könyvtárral, népszínházi programokkal. Ma már „csak” egy kis hangulatos presszó, ahol kulturált körülmények között zajlik az italfogyasztás. Az épület hátsó részében olykor félig nyilvános, élő rock zenélés is folyik ismert csömöri rockerek részvételével. A főnök a vendéglő-alapító család tagja, amely körülmény úgy tűnik, garanciát jelent arra, hogy a nehéz időkben is biztosított legyen a kocsma jövője.
 
12. Muskátli presszó (Széchenyi út)
A kilencvenes években nyílt családi vállalkozás jelenleg is működik a Csalogány utca és a Széchenyi út sarkán. A rendszerváltás után indult vendéglátó vállalkozások egyik fontos pontja, elég szilárdnak tűnő vendégkörrel. Egy pici, hangulatos kerthelyiségből és két kicsi belső teremből áll.
 
13. Kávé-zóna Széchenyi út
Ebben a formában, kulturáltnak szánt presszó jelleggel mostanában jött létre-alakult át, közel a Muskátli presszóhoz. Az utóbbi évek terméke ez a szomszédos, közkedvelt, nagy forgalmú zöldségessel és lottózóval lényegében egybeépült hely.
 
14. Rubeola kávézó, Széchenyi út
A ’90-es évek második felében Csömörre költözött zuglói első osztályú futsal (kispályás focihoz hasonló sportág, csak könnyebb lekezelni a speciális labdát…) csapat, a Rubeola FC saját presszójaként üzemelt a közelmúltig. A sportkávézó a művelődési ház közvetlen szomszédságában, 2010-ben nyílt meg, igazi kuriózumként (országos szinten is) futsal és futball ereklyékkel díszített helyiségével. Az eltelt pár év alatt megélt egy-két működtető-váltást, nemrég meghirdették a bérleti jogát, de megy tovább a hely - hivatalosan azonban már nem az egyesület egységeként…
 
15. Kemencés pizzéria Széchenyi út
A Rubeola presszóval sokáig szinte szimbiózisban lévő kis pizzázó már több tulajdonos-váltást megélt. Az első években kifejezetten ízletes olaszos ételeket kínáló egységnek az új bérlője megpróbál sajátos profilt adni. Alapvetően vendéglőként működik.
 
16. Kerék korcsma (Széchenyi út)
A kilencvenes évek elején nyílt, többször változott a működtetője. Apró érdekesség, hogy hivatalosan a régies „korcsma” megnevezés szerepel a cégérében. A művelődési házhoz szintén közel lévő egységről elmondható, hogy kialakítás szempontjából az egyik leghangulatosabb hely, különösen a kerthelyisége okán, de a benti biliárd terem is népszerű a fiatalok körében. Pár hónapja bezárt, a hírek szerint már van új bérlője, és valószínűleg tavaszra újra megnyit.
 
17. Baczkó presszó (Széchenyi út)
A kilencvenes években nyitotta a szemközti Kerék korcsma átellenes szomszédja. Sok fiatal látogatja, az utóbbi időben azonban csökkentett nyitvatartással üzemel. A családi ház pincehelyiségéből kialakított presszó kellemes udvari-kerthelyiséggel rendelkezik, ami különösen a meleg estéken teszi vonzóvá a helyet.
 
18. Szöszi presszó Széchenyi út-Rákóczi u. sarok
A 60-as évek óta működő hely sok tulajdonos-váltást megélt az elmúlt évtizedekben. Egyes időszakokban népszerű, más időszakokban igen rosszhírű, valódi „problémás” kocsmaként üzemelt, így a környéken lakók nagy örömére a terület tulajdonosa, az önkormányzat néhány évvel ezelőtt szerződést bontott a bérlővel, a hely így végleg bezárt, az épület elszállításra-bontásra vár.
 
19. Extrém pub Széchenyi út-Rákóczi u. sarok
A 90-es évek elején nyílt presszót is többen üzemeltették korábban. Egy idő után kifejezetten fiatalosnak, modernek célozták meg a helyet - egy régi terménybolt átalakított faépületében… Sokféle dolog volt itt az elmúlt években: helyi elit- (vagy legalábbis pénzes) fiataloknak szánt diszkó, amely később napközben buszpénztárként is üzemelt. A környékbeliek itt is örültek, amikor a szemközti Szöszi presszóhoz hasonlóan ez a hely szintén megszűnt vendéglátó egységként működni. Pár éve jól prosperáló, minőségi fitneszterem üzemel itt.
 
20. Chennor Étterem és Pizzéria, Széchenyi út-Laky-sarok
A 2000-es években nyílt, változó bérlővel működő vendéglátó egység néhány éve zárt be. A kulturált kialakítás, a viszonylag színvonalas ételválaszték és a hangulatos kerthelyiség alapján sokáig arra lehetett számítani, hogy a Zöldfa mellett a másik sikeres vendéglő lehet a településen, de ez valamiért mégsem következett be. Az utolsó időkben már NAV-os pecsét is díszelgett a bezárt ajtón… Két éve népszerű sarki ábécé működik a helyén.
 
21. „Tüzes víz”, Kossuth utca
A 2000-es évek elején nyílt családi vállalkozás épülete néhány éve leégett, azóta nem működik. Árnyas kerthelyisége a leghangulatosabb volt a faluban, igazi nyári idilli vendégcsalogató miliőt teremtve az utcában. Sajnos ma már mindez a múlté.
 
22. Erzsébet utcai presszó
Mivel nem tudunk róla, hogy lett volna hivatalos neve, ezért csak így hívjuk… A Szabadság út és a Deák Ferenc utca között félúton található kis helyiségre (a posta telkének hátsó részén lévő régi tekercselő épületében működött) kevesen emlékeznek, ám szerkesztőségünkből valakinek lilahagymás és savanyú uborkás finom zsíros kenyér árusításának képe is belibbent a hely hallatán. A kilencvenes évek közepén nyitott, mindössze pár évig üzemelt.
 
23. Kultúrház presszó, Vörösmarty u.
A nagyrészt a hetvenes-nyolcvanas években üzemelő vendéglátó egység a kultúrház melletti kis épületben kínálta ital portékáit nem csak a környék lakóinak, hanem többek között a legendás Hori-diszkóban megfáradt és éppen új erőre kapó fiataloknak. A klasszikus szocreál, de nagyon kedvelt, döntően vanília, csokoládé és citrom fagylaltot is árusító hely a kilencvenes évek elejére kimúlt. Helyén falumúzeum létesült, amely néhány éve szintén bezárt, mert az épület mennyezete beszakadt.
 
24. Auchan presszó
Merthogy a kétezres években nyílt Határ úti bevásárló központban ilyen is volt a kisbolt soron. Funkciója nyilván nem hagyományos kocsma-közösségi hely, hanem a vásárlók kulturált megpihenésének és egy frissítő elfogyasztásának helyszíne volt. Sok éve nem üzemel már.
 

A teljességhez meg kell említenünk még két, tulajdonképpen nem önálló vendéglátó egységet az Ófaluban. Az egyik a (25.) Sportcsarnok büfé, amely az intézmény kilencvenes évek közepi megnyitása óta szolgálja ki a sportolók és a nézők igényeit, értelemszerűen alkalmi jelleggel. Két bérlő után egy éve az új sportcsarnokvezető megpályáztatta a helyet, ennek eredményeként a Béke téri Felvári presszót működtető családi vállalkozás vette át a büfét, amely kiszámíthatóan és vendég centrikusan áll a pályán vagy a szurkolásban megszomjazottak rendelkezésére.
A művelődési házban még nagyobb volt a változás az új igazgató érkezésével, hiszen 2013-ig nem lehetett semmilyen büfét üzemeltetni az intézményben. Most már azonban a kulturális és közösségi programok elválaszthatatlan része a (26.) Műv. Ház büfé, amely a sportcsarnokhoz hasonlóan szintén rendezvény- (és klubfoglalkozás-) centrikusan szolgálja ki az igényeket. Sőt, a büfé üzemeltetője maga is egyfajta kulturális missziót vállalva szervez kiállítást, díszítteti a folyosó képeit helyi alkotók alkotásaival, vagy éppen oroszlánszerepet vállal a múlt évben indult Műv. Ház Terasz programjainak szervezésében.
 
A két nagy és legrégebbi falurész, az Újtelep-Hőstelep és az Ófalu településrészek mellett tudomásunk-emlékeink szerint egyedül a Középhegyen volt még valamilyen vendéglátó egységnek nagy jó indulattal nevezhető intézmény, a (27.) Középhegy úton, igen rövid ideig, aztán kisbolt lett belőle. Máshol, a Kakas-telepen, a Szőlő-hegyen, a Körmendin és a Majorszegin egyáltalán nem tudunk ilyen fontos közösségi-szórakozó- és italfogyasztó intézményről.
Ez utóbbi egy igen alapvető és sokatmondó területi összefüggés.
A sok-sok bezárás, gyakori átalakulás rámutat arra is, hogy érezhetően csökkent a kereslet az ilyen típusú kocsmák iránt, a fizetőképes kereslet részben eltűnt, akár anyagi okokból, akár az igényszintek változásának okán.
A területi és az általános keresleti-kínálati összefüggések mellett van egy más típusú tapasztalata is a vázlatosan leírt folyamatoknak. E szerint a gyors meggazdagodási ambíciók, vagy éppen az ad hoc ötletelésből származó profilváltások, a gyakori tulajdonosváltás nem eredményez hosszú távú talpon maradást a presszók és vendéglők piacán. Hosszú távon általában a valódi családi vállalkozásként, a vendéglátást elhivatottsággal űző emberek tudnak csak sikeresek lenni, akik generációról-generációra adják át a vendéglátás szeretetét és tudományát.
 
(Összeállításunkhoz sok segítséget kaptunk több egyesületi tagtól és a falu régi, „nagy öregjeitől” is. Köszönjük, nélkülük nagyon hiányos lett volna írásunk! Ha Kedves Olvasóink közül valaki tud esetleg be nem mutatott, modern kori vendéglátó egységről, írja meg nekünk!)

 

Hozzászólok