Kétheti hírösszefoglaló - 2015. május 3-17.

Hírösszefoglalónkban az elmúlt két hét fontosabb települési eseményeiről olvashatnak.
 

Május 4. hétfő
Településfejlesztési fórumot tartott az önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban. A közösségi élet ezen új intézményét 2011-ben vezették be azzal a céllal, hogy az adott év legfontosabb, stratégiai jelentőségű fejlesztéseit, településvezetési elképzeléseit a képviselők megvitassák az intézmények, a nagyobb civil szervezetek és a jelentősebb cégek vezetőinek, illetve Csömör díszpolgárainak és emlékérmeseinek, országosan elismert szakembereinek a részvételével. Az idei májusi fórumon Fábri István polgármester és Biró Attila korábbi alpolgármester a Csömöri gyalogos és kerékpáros körtúra, mint településtörténeti, természetvédelmi, kulturális és értékmegőrző program terveit ismertette. Ezt követően Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság vezetője a helyi értékeket szisztematikusan rendszerező programról adott tájékoztatást, kapcsolódva a vidékfejlesztési minisztérium által elindított országos programhoz. A település első sikere e téren, hogy a Csömöri Úrnapi Virágszőnyeget felvették a megyei értéktárba.
 
Május 5. kedd
Dr. Szarka Zsuzsanna, az önkormányzat Népjóléti és Kulturális Bizottságának elnöke kezdeményezésére rendhagyó anyák napi programra került sor a Sinka István Községi Könyvtárban, ahol a hétköznapokban is még népviseletben járó idős csömöri asszonyok fényképalbumait mutatták be az érdeklődőknek színes, hagyományőrző kulturális műsor kíséretében.
 
Május 7. csütörtök
Soros rendes ülését tartotta Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülésen a Gödöllői Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, Farkas Imre rendőr alezredes és Ignéczi József őrnagy, a Kistarcsai Rendőr Őrs parancsnoka tartott beszámolót a rendőrség elmúlt évi munkájáról. Lakossági beadványt megvizsgálva döntött a testület arról, hogy az Erzsébet és Kistarcsai utcában forgalomszámlálást folytatnak és elvégzik a patakhíd statikai felülvizsgálatát. Zárt ülésen döntöttek az Év pedagógusa díj odaítéléséről, amelynek ünnepélyes átadására a júniusi pedagógusnapon kerül sor.
 
Május 8. péntek
Az egészségház terveiről tartottak egyeztetést a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélést Eigler Tamás beruházási és dr. Szarka Zsuzsanna egészségügyi tanácsnokok vezették. Az önkormányzat vezetői mellett a helyi egészségügyi dolgozók, illetve a Matador Kft. tervező iroda részéről Müller Ferenc és Tordai Ferenc építészek, továbbá Zsuffa Zsolt Ybl-díjas építész vett részt.
 
Május 10. vasárnap
Nagy érdeklődés, 300 néző előtt fontos győzelmet aratott a Csömör KSK nagypályás labdarúgó csapata a Pest Megyei Bajnokság III. osztályának Középső csoportjában. A tabella élén álló Mogyoród FC csapatát 2-1-re sikerült legyőzniük a hazai pályán játszó, újonc csömörieknek, amivel a Takó Csaba játékos-edző által irányított gárda megerősítette helyét a dobogón.
 
Május 12. kedd
„Polgárnak lenni Csömörön a XX. században” címmel tartották meg a Lokálpatrióta Klub idei első rendezvényét a Sinka István Községi Könyvtárban. A mostani esemény a Csömöri Civil Egyesület, az Önkormányzat és a Könyvtár közös szervezésében zajlott. Az este első felében Bitskey Gyula, Csömör korábbi főjegyzőjének emléktábla-avatására került sor. Veresné Boda Mária könyvtárvezető köszöntőjében megemlítette, hogy az intézményük Staub Móricz régi csömöri tudós, tanár személyiségnek is emléktáblát állított. A falut több évtizedig vezető, országosan ismert közéleti személyiség életútját dr. Marinovich Endre professzor méltatta. Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző a Bitskey család megjelent leszármazottait köszöntötte ajándékcsomaggal. Az est második részében Takács László pedagógus vezette azt a beszélgetést, amelyen számos meghívott régi csömöri polgári család (pl. Vadkerti, Turnovszky) leszármazottjai is részt vettek. Az eseményen jelen volt Ancsin László, Budapest XVI. kerület jegyzője is.
 
Május 14. csütörtök
A Gloria Victis emlékhelyet működtető alapítvány kuratóriumának képviselői és az önkormányzat vezetői a településrészt érintő fejlesztési elképzelésekről, illetve a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről egyeztettek a Polgármesteri Hivatalban A megbeszélésen az önkormányzatot Fábri István polgármester és Pásztor Sándor, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke képviselte. Az alapítvány részéről Fábián Pál, dr. Marinovich Endre és Mátyás Sándor volt jelen.
 
Május 15. péntek
Helyszíni, kerékpáros bejárás keretében került sor a Budapest XVI. kerület és Csömör közötti kerékpáros közlekedési lehetőségek áttekintésére. A megbeszélésen a nagyközség részéről Fábri István polgármester, illetve Sztankovics Andor, a Magyar Kerékpáros Klub Kelet-Pesti Régiójának képviselője, Antalóczy Csaba XVI. kerületi önkormányzati képviselő és Radics Miklós, a Magyar Kerékpáros Klub  közlekedésmérnöke vett részt.
 
Május 16. szombat
Termelői- és bolhapiacot tartottak a Hősök terén. A nagy népszerűségnek örvendő, ellenőrzött termelők által árult, egészséges élelmiszereket már egy ideje igen sokan vásárolják, mint ahogy az otthon fölöslegessé vált holmiknak is nagy keletje van. A mostani hétvégén már harmadszor színesítette az eseményt a gyermekek számára felállított kézműves sátor.
            Második lett az NB/II. Északi csoportjában a Csömör KSK férfi kézilabda csapata. A bajnokság záró fordulójában elért hazai döntetlen (26-26 a PLER Budapest U23 ellen) Szabó János, a Pest Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc, sportért felelős önkormányzati képviselő akasztotta Bagyánszki Zsolt edző tanítványainak a nyakába az ezüstérmeket.
 
Május 17. vasárnap
Sváb majálist tartottak a Hősök terén. A Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében lezajlott esemény keretében elsősorban zenei, hagyományőrző és gyermek programokra került sor. A kilencvenes évek második felétől egyáltalán nem voltak május elsejei rendezvények Csömörön, hét-nyolc évvel ezelőtt a szlovák nemzetiségi önkormányzat kezdett el majálist szervezni, néhány évre rá a német önkormányzat, idén pedig focimajálist is szerveztek a nemrég átadott szabadtéri sportközpontban.

Hozzászólok