Kétheti hírösszefoglaló - 2015. április 20.-május 3.

Hírösszefoglalónkban az elmúlt két hét fontosabb települési eseményeiről olvashatnak.
 
Április 21. kedd
Iskolai közéleti programnap keretében a helyi általános iskola diákjai az önkormányzat vezetőivel találkoztak és tették fel kérdéseiket, fogalmazták meg javaslataikat a maguk látásmódjában a település ügyeiről. A program zárásaként Fábri István polgármester válaszolt a diákok felvetéseire a művelődési házban.
 
Április 22. szerda
Lezajlott az első „felvonása” a X. Egyházi és Világi Borok versenyének a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület hagyományos rendezvényének minden évben más település ad otthont a térségben, a mostani, jubileumi tízedik alkalomra Csömörön kerül sor a helyi önkormányzattal közös szervezésben. Az idei versenyre több mint 60 borászat 172 bora nevezett. Délelőtt a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend nagymestere, Kiss Attila vezette szakmai zsűri, délután a térség polgármestereiből és több ismert személyiségéből álló, Erdész Ferenc, a Mogyoródi Hegyközség hegybírója által vezetett társadalmi zsűri bírálta el a borokat. Az ünnepélyes eredményhirdetés a május végi falunapok keretében zajlik majd, amelyhez számos érdekes program, pl. borszentelés, gasztronómiai konferencia, borkóstoló kapcsolódik.
 
Április 23. csütörtök
Ötödik csömöri premier előadását tartotta az Éless-Szín Társulat a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A telt ház előtt, sikerrel bemutatott új darab Orbók Attila Nem válok el! című, 3 felvonásos vígjátéka volt. A szereposztást ismét több ismert hazai színész fémjelezte: Tóth Roland, Kertész Péter, Rák Kati, Kondákor Zsófi, Bodor Géza, Urmai Gábor, Koncz Gábor, Nyertes Zsuzsa, Éless Béla, Valler Gabriella, Mesterházy Gyula és Simonyi Réka.
 
Április 25-26., szombat-vasárnap
Kétnapos nagyszabású rendezvény keretében került sor a jubileumi, XXV. Csömöri Kórustalálkozóra és Egyházzenei Hangversenyre a helyi római katolikus templomban. Szombaton a helyi kórusok, vasárnap nagyrészt neves vendégkórusok léptek fel. Utóbbiak között volt a Budapesti Cantate Vegyeskar, amelyet Sapszon Ferenc Kossuth díjas karnagy vezényelt. A résztvevőket Görbe József helyi plébános, Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte, akik mind kiemelték Deák Miklós korábbi alpolgármester és jelenlegi kórustag két és fél évtizedes szervező munkáját.
 
Április 27. hétfő
A Sinka István Szabadegyetem „Boldog családokért” programjának keretében dr. Deme Tamás művelődéskutató tartott előadást „Családi és intézményi nevelés” címmel a helyi könyvtárban.
 
Április 30. csütörtök
A tánc világnapja alkalmából nagyszabású program várta az érdeklődőket, melynek során több mint egy tucat helyi tánccsoport lépett fel a művelődési házban.
 
Május 1. péntek
Építkezés miatt rendhagyó módon nem a Szlovák Házban, hanem a Hősök terén rendezték meg a nagyszabású Tót majális programját, amelyet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Furmicska Néptánc Egyesület szervezetett.
 
Május 2. szombat
A Csömör KSK férfi kézilabda csapata hazai pályán, végig szoros küzdelemben, kétgólos vereséget szenvedett a B. Braun Gyöngyös U23 együttesétől, amivel eldőlt, hogy a vendégek szerzik meg a bajnoki címet az NB/II. Északi csoportjában, a Csömör gárdája pedig az ezüstérmet.
 
Május 3. vasárnap
Először rendeztek focimajálist Csömörön. A hazaiak újonc nagypályás csapata a délutáni mérkőzésen az idény legnagyobb arányú győzelmét aratta a szomszéd település, Kerepes csapata ellen a Pest Megyei Bajnokság III. osztályának Középső csoportjában. A 10-1-re végződött találkozó díszvendége Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgó, az Újpesti Dózsa korábbi európai ezüstcipős játékosa volt.

Hozzászólok