Jurta állítás a régi strand téren

Május 11-én szombaton délelőtt ismét benépesül a Kossuth utca végén található régi csömöri strand tér területe: a mezítlábas játszóösvény és az élő fűzkerítés mellett egy újabb elemmel bővül az itt alakuló ökopark.  Egy olyan autentikus jurtát tekinthetünk majd meg, melyhez hasonlóban élték vándorló életüket őseink is.
 
A sátor érdekessége, hogy a hagyományos vázszerkezeten, vászonborításon túl, a belső térbe lépve néhány szép nemeztakarót is megcsodálhatunk majd a falakon.

A természetes anyagokból készült hajlék néhány alapvető ismeretterjesztő információval is szolgál az aznap idelátogatók számára. A jurta különleges belső hangulatát a Boglárka-túrán résztvevők is átérezhetik, mivel ők az útvonal egyik utolsó állomásaként pihenhetnek meg benne.
A strand téri jurta építőiről néhány kép kedvcsinálónak itt tekinthető meg:jurták.
 
Aki pedig ezek után kedvet kap, hogy jobban megismerje nomád-lovas hagyományainkat, annak nem kell messze mennie, akár itt Csömörön a Zengő Nyíl Egyesület lovas táboraiban kipróbálhatja a jurtában alvást, a lovakkal, íjászattal szervesen összefüggő életmód gyakorlását. Kiss Attila, a csoport vezetője – aki egyben a Csömöri Települési Értéktár Bizottság tagja is - képviseli e hagyományok életben tartását: kézműves lószerszámaikat és öltözeteiket minden év őszén, Szent Mihály napján megcsodálhatjuk a csömöri szüreti felvonuláson.
 
 

Hozzászólok