Ciklusokon átnyúló fejlesztési tervek Csömörön

A településrészi fórumokkal kapcsolatos interjú végén Fábri István polgármester bejelentette, hogy ő és a civil egyesületi csapat újra indul a választáson.
 
A héten véget érnek a településrészi fórumok a nagyközségben. Hogyan értékeli ezeket az eseményeket? – kérdeztük Fábri István polgármestert.
 
A nagyobb településrészek fejlesztéseit tárgyaló, évente-kétévente megrendezett fórumok valóban véget érnek, de a konkrét, egyes utcákat, közösségi tereket, vagy éppen intézményi beruházásokat érintő lakossági egyeztetések egész évben folytatódnak. Ez igen nagy munka, sok-sok megbeszéléssel, vitával, tervátdolgozással jár, de megéri, mert ennek eredményeképpen a lehető legjobb és az érintett lakosok, intézményi dolgozók véleményét leginkább tükröző megoldások születnek.
Pártpolitikai igazodások és viszálykodások helyett a közösség valódi érdekeit tárjuk fel és egyeztetjük, majd a lehető legjobb szakmai anyagok alapján megvalósítjuk a terveket. Projektünk minőségét és átgondoltságát fémjelzi, hogy több beruházáshoz térségi szinten is komoly támogatásokat kapunk az európai uniós és regionális pályázatokon – igaz, az elsődleges forrásokat továbbra is saját bevételeink jelentik.
 
A lakosokkal való egyeztetések során melyek a leggyakoribb kérdések, felvetett problémák?
 
Minden településrészen máshol vannak a hangsúlyok, és ez érthető az eltérő adottságok miatt. Az új lakóövezetekben az utak aszfaltozása, a nagy esők alkalmával tapasztalt vízelvezetési problémák kerülnek előtérbe; a faluközponti vagy már viszonylag régebbi területeken, mint az Újtelep-Hőstelep, a közlekedésbiztonság növelését igénylik elsősorban a csömöri polgárok. Ami viszont általános tapasztalat, hogy szinte mindenki különösen fontosnak tartja a közösségi intézményeink, mint a sportközpont, a művelődési ház, az új egészségház vagy az óvodák, iskolák ügyét. Ez megerősít bennünket abban, hogy továbbra is kiemelten kezeljük azokat az intézményeket, ahol a csömöri fiatalok közösségi nevelése, oktatása zajlik, illetve ahol a csömöri polgárok szabadidejüket töltik, közösségi programjaikat szervezik.
 
Véget ért az Európai Parlament választási időszaka – de ősszel újra választás lesz Csömörön. Hogyan készül erre az önkormányzat? A „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021” címe utal arra, hogy már a konkrét beruházási tervek is átnyúlnak a következő önkormányzati ciklusra.
 
Mi nem kampányok szerint dolgoztunk az elmúlt kilenc évben, most sem ezt tesszük. A megoldandó feladatok nem önkormányzati ciklusokhoz igazodnak. Civil csapatunk, amely 2010 óta irányítja a települést a polgárok minden korábbinál intenzívebb és valódi bevonásával, egyre több biztatást kap. Régóta azt tapasztaljuk, hogy a csömöri lakosok többsége nem csak támogatja a munkánkat, hanem sokan kifejezetten büszkék is arra, hogy olyan településen élnek, ahol civil, független, a pártpolitikai szempontokat a falu ügyeitől távol tartó önkormányzat működik. A biztatást örömmel és tisztelettel fogadjuk el, ezért vállaljuk újra a megmérettetést az önkormányzati választáson. A Csömöri Civil Egyesület támogatja polgármester-jelöltségemet, mint ahogy a korábbi két választáshoz hasonlóan a civil képviselőjelölti csapatunk is egységes.

Hozzászólok