Négyheti hírösszefoglaló

Négyheti hírösszefoglaló
 
Négyévente van a naptárban február 29-ike – az idei azért is volt különleges, mert ekkor a csömöri szülők jelentős része nem engedte iskolába a gyerekét, csatlakozva ezzel a közoktatás tarthatatlan állapota elleni országos tiltakozó akcióhoz.
 
február 3.
Megjelent az országos médiumokban a csömöri önkormányzat sajtóközleménye arról, hogy a település vissza venné iskoláit. A képviselő-testület ősszel kezdeményezte az illetékes minisztériumnál, hogy akár törvénymódosítással, de tegyék lehetővé, hogy az önkormányzat a működtetés mellett a teljes fenntartást visszakaphassa az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Az önkormányzat lényegesen többet több költ az általános iskola és a zeneiskola mindennapi működési kiadásaira, mint amennyit pénzt az államtól kap rá, de a szakmai feladatokhoz is évente rendszeresen hozzá kell járulnia több millió forinttal, mert az állam nem állja azokat a plusz szakmai szolgáltatásokat (pl. pedagógia asszisztens, logopédus, pszichológus megbízási díja, illetve erdei iskola, kötelező testnevelés órák alatti speciális sportfoglalkozások vagy éppen a tanárok év végi jutalmazása), amelyek a helyi iskolát az átlag fölé emelték az országban. A minisztérium a mai napig nem válaszolt a megkeresésre - igaz, időközben a levél címzettjét, a közoktatási államtitkárt leváltották…
 
február 6.
A sportcsarnokban rendezték meg a hagyományos Csömöri Sportbált. A több száz fős vendégsereg előtt adták át a legjobb csömöri sportolóknak szóló díjakat. A 2015-ös év eredményei alapján az év csapata az országos bajnok Cube-Csömör kerékpár szakosztálya lett, az év edzője kitüntetést pedig pedig Valter Tibor mountain bike szövetségi kapitány vehette át, aki a nemzeti együttessel az ország történetének legjobb eredményét érte el múlt évben azzal, hogy az Európa bajnokság 6. helyezettje lett a magyar válogatott csapat.
 
február 7.
A német nemzetiségi önkormányzat szervezésének eredményeként a farsang lezárultával először elevenítették fel a régi helyi sváb hagyományt: a „farsang farka” című esemény keretében a falu főutcáján végigvonuló vidám sokaság előtt a patakparton égették el a telet jelképező szalmabábút.
 
február 7-13.
Több mint fél évszázados, országosan egyedülálló hagyomány az evangélikus farsangi imahét. A csömöri gyülekezeti házban egy héten keresztül minden nap más és más településről vagy éppen országos intézményből érkezett lelkészeket, előadókat hallgatnak az összegyűlt hívek. Az esték elmaradhatatlan része a forró tea és a házi sütemény-kollekció.
 
február 9.
Ún. jelzőrendszer konferenciát tartottak a polgármesteri hivatalban. A sok résztvevős tanácskozáson évről-évre a helyi és a térségi szakemberek, hivatalok képviselői egyeztetnek a veszélyeztetett gyermekekről. Csömör térségi viszonylatban ebben a tekintetben nem számít problémás településnek, de azért itt is vannak problémák a veszélyeztetett családokból érkező fiatalok esetében.
 
február 12.
Első alkalommal rendezték meg az óvodai jótékonysági bált. A rendezvény ötlete a múlt évben kinevezett új vezetőtől, Unyi Tamarától származik, aki óvónő kollégáival az idei báli szezon legnagyobb létszámú és igen nagysikerű eseményét szervezte meg a Csömör Sportcsarnokban.
 
február 13.
Idén a XVII. Hájastészta- és fánksütő versenyt rendezték a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A térség legnagyobb és minden bizonnyal legszínvonalasabb gasztronómiai eseménye most is rendkívül sok látogatót vonzott, akik jelentős részben a környék településeiről és a fővárosból érkeztek. Néhány évvel ezelőtt érezhetően csökkent a résztvevő csapatok száma, ám idén már örvendetesen sok vállalkozó szellemű közösség nevezett, köztük a hagyományos süteménykészítésben „új hullámot” képviselő csoportokkal. Az esemény néhány éve lekvárfőző versenynek is helyt ad.
 
február 17.
Gödöllőn tartották a Magyar Önkormányzati Szövetség idei közgyűlését. Az esemény azért érdekes, mert az államosítási-központosítási folyamattal szemben politikai hovatartozástól függetlenül országosan egységesen emeltek szót a tagönkormányzatok vezetői. Csömör is tagja a szervezetnek, Fábri István a most megalakult polgármesteri tagozat megyei szervezetének munkájában vesz majd részt.
 
február 18.
Az önkormányzati képviselő-testület elfogadta a település idei költségvetését. A több mint 1,5 milliárdos főösszegű költségvetés fő elemiben a múlt évivel egyezik meg. A legnagyobb idei fejlesztések: szennyvíz-csatornatelep korszerűsítése és bővítése több mint 500 millió Ft értékben, 95%-ban európai uniós forrásból; új egészségház építése 350 millió Ft értékben, döntően önerőből (idénre 130 millió Ft betervezve); sportcsarnok felújítása és korszerűsítése 100 millió Ft értékben, 70%-os társasági adós pályázati támogatással.
 
február 20.
Idei első mérkőzését játszotta a helyi sportcsarnokban a Csömör KSK NBII/-es férfi kézilabda együttese. Bagyánszki Zsolt edző csapata győzelemmel kezdte az idén nyitó mérkőzést a Dunaharaszti ellen.
 
február 26.
„Gyöngyszemeink” címmel nyílt kiállítás a művelődési ház galéria termében. Az első csömöri gyöngykiállításon Deák Zsófia, Gárdonyi Bálintné, Korcyl Réka és Tömböly Cecília alkotásai tekinthetők meg.
 
február 29.
A csömöri iskolai szülők nagy számban csatlakoztak a „Nem megyek suliba” országos tiltakozó akcióhoz, amit a hazai közoktatás tarthatatlan állapota miatt szerveztek. A Mátyás Király Általános Iskola osztályaiban mindössze 30-50%-os volt a jelenlét, de volt olyan osztály is, ahol minden gyerek otthon maradt.

Hozzászólok