Cukrászda helyett fagyizók

 
A fagyfalt helyzet az múlt évhez képest nem sokat változott nálunk, sőt, a cukrászda helyzet sem, vagyis utóbbi továbbra sincs a faluban...
 
Éppen egy éve, augusztus közepén jelent meg írásunk „Fagyikörkép” címmel, melyben a Csömörön fellelhető fagylaltárusító helyeket mutattuk be részletesen, egy kis térségbeli kitekintéssel körítve. Nos, a helyzet lényegében nem változott, sőt, talán még egy kicsit romlott is.
            Valljuk be nyíltan: nyáron legtöbbünk ugyan vágyik egy igazán jó fagyira, de a lényeg, hogy közel legyen, mert úgyis megesszük, csak legyen valami édes és hideg egyszerre. Ezt felismerve a legtöbb fagylaltos, egy hasonló adottságú, ekkora településen, mint a miénk, az erősen közepesre törekszik, a biztos bevétel érdekében, kockázat és újítás nélkül. Kivételt igazából csak a cukrászdák jelentenek, ahol sokkal bővebb és igényesebb a választék fagylaltból, ráadásul gyakran finom és igényes sütemények is kaphatóak. Csömörön jelen pillanatban az a szomorú helyzet, hogy - cukrászda híján - a legnagyobb cukrászsütemény-választék a „Szöviben”, vagyis a Gödöllői Coop Kossuth utcai élelmiszerboltjában lelhető fel. A friss krémeseket, kókuszos költeményeket és egyéb nyalánkságokat a szomszédos XVI. kerület egyik jó nevű cukrászdájából szállítják minden nap az üzletbe.
            Kifejezetten fagylaltra szakosodott kereskedelmi egység a településen egyedül a Major úti fagyis, a szinte minden évben más és más tevékenységnek (pl. pizzázó, virágos) otthont adó kis épületben, Igaz, éppen múlt évben egyezett meg a tevékenysége a mostanival, amikor ugyan más néven („Fagyi zóna”), de szintén a legforgalmasabb útra és az iskola közelségére építkezve árulták portékáikat. Kis kerthelyiséggel bővült idén a szolgáltatás, ami pozitívum, ám most már sajnos nem találunk olyan fagylaltkülönlegességeket, mint a múlt idényben a „homoktövis”, az „after eight” fagylalt vagy a „cukormentes fitt-fagyi”.
            Idén is hozza a jó színvonalat a Joker presszó viszonylag nagy, és igen kellemes kerthelyiségében található fagylaltpultja. A választék kicsi, de a minőség garantáltan jó. Legyünk annyira elfogultak, hogy minden helyi fagylaltos közül talán ezt a helyet ajánljuk a legjobb szívvel mindenkinek.
            Árul még fagylaltot a Zöldfa vendéglő is. Sőt, a jelenlegi árusító helyek közül a nagy hagyományú étterem ezen a téren is a legnagyobb múlttal bír, hiszen már a kilencvenes években is lehetett itt kapni fagylaltot.
            Idén viszont már nem volt fagylaltos pult a Béke téri pékségnél, így a felkereshető árusító helyek száma csökkent.
Szomorúan állapíthatjuk meg azt is, hogy cukrászdát továbbra sem akar nyitni senki sem a közel tízezres nagyközségünkben. Igény pedig biztosan lenne arra, hogy minőségi süteményeket fogyaszthassunk kulturált, kellemes körülmények között, születésnapra garantált helyen tortákat rendeljünk, igényes és valódi fagylalt kínálat közül választhassunk – vagy egyszerűen csak beüljünk, akár kévéházi hangulatban, egy illatos kávéra vagy egy forró csokoládéra. Na, talán majd jövőre!...

Hozzászólok