Ki lesz Tuzson Bence ellenfele Csömörön?

A településen most keddtől vasárnapig, 14-19 óra között lehet személyesen szavazni a Dunakeszi központú választókörzet ellenzéki, leendő közös jelöltjére. Emellett a közös ellenzéki miniszterelnökjelöltre is leadhatók a voksok.

 Igaz, az még nem is biztos, hogy a korábban két országgyűlési választáson nyertes Tuzson Bence lesz a kormánypárt jelöltje 2022-ben Pest megye 5. számú, Dunakeszi központú választókörzetében (ahova Csömör is tartozik 2014 óta). Ám egyelőre ez a valószínű.

            Még ennél is biztosabb azonban, hogy a meghatározó ellenzéki pártoknak egy közös képviselője lesz – miután eldől, ki nyeri az előválasztást. Nem volt még ilyen Magyarországon, hogy több párt közös előválasztást tart, ráadásul az ország minden választási körzetében. A legfőbb közös cél, a kormányváltás érdekében…

            A csömöri polgárok három egyéni jelöltre szavazhatnak, közülük a legtöbb szavazatot szerző lesz az ellenzéki pártok közös országgyűlési képviselőjelöltje. Kire lehet szavazni?

Fekete László: az Új Világ Párt jelöltje (a dr. Pálinkás József volt MTA-elnök vezette párt), 62 éves. Azért kezdjük vele, mert ő csömöri, a Kék-Sára-Kék Baráti Kör vezetője. Az utóbbi években több közösségi megmozdulást szerveztek a településen (pl. Mikulás gyár-jótékonysági adománygyűjtés) és aktív szereplői más rendezvényeknek is (a Középhegyi-piknik egyik bográcsozó csapatának számítanak). Fekete László a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnök-rendszervező, a Nehézipari Műszaki Egyetemen gépészmérnök-rendszerszervező diplomát szerzett. Ismert gazdasági felsővezető volt korábban, a MOL-nál és a Slovnaft-nál vezérigazgató-helyettesként, illetve igazgatóként is dolgozott, előtte a General Electricnél-Tungsramnál töltött be vezetői pozíciókat. Írásos bemutatkozását és programját a napokban kezdték el terjeszteni a helyi postaládákba. Internetes Facebook oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/feketelaszlo.uvnp/

Fekete Lászlóról részletesen itt olvashat: https://elovalasztas2021.hu/fekete-laszlo-pest-05

 Dorosz Dávid: a Párbeszéd Magyarországért Párt tagja és jelöltje, de támogatja az MSZP, az LMP, a Momentum és a Jobbik is. 36 éves, a Corvinus Egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, majd az ELTE-ÁJK jogász szakán szerzett diplomát. 2010-2013 között az LMP országgyűlési képviselője volt, majd Karácsony Gergellyel együtt kilépett a frakcióból és megalapították a Párbeszéd Magyarországot. 2019-től egy évig klímapolitikáért felelős fővárosi főpolgármester-helyettesként dolgozott. 2019-ben jelent meg könyve a klímavédelemről és más globális problémákról. Írásos bemutatkozását és programját a korábbi hetekben terjesztették a helyi postaládákba. Facebook oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/doroszdavidhu/

Dorosz Dávidról részletesen itt olvashat: https://elovalasztas2021.hu/dorosz-david-pest-05

 Tonzor Péter: ő a DK jelöltje, támogatja még a Liberálisok pártja és a Mindenki Magyarországa Mozgalom. 57 éves, gépiparti szakközépiskolai végzettsége van. Sokáig dolgozott a MÁV-nál, ahol szakszervezeti vezetőként is tevékenykedett. Az MSZP alapító tagja volt 1989-ben, később átlépett Gyurcsány Ferenc pártjába, a Demokratikus Koalícióba. Dunakeszin 2014-ben és 2019-ben is indult az önkormányzati képviselőválasztáson, de nem jutott be a testületbe. Facebook oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/tonzorpeter/

Tonzor Péterről részletesen itt olvashat: https://elovalasztas2021.hu/tonzor-peter-pest-05

 A három jelöltre a Vörösmarty 2. sz. alatt (volt 100 Ft-os bolt helyén) kedd-vasárnap, 14.00-19.00 óra között lehet szavazni. Állandó csömöri lakcímmel rendelkező, 18 évüket betöltött személyek szavazhatnak, továbbá azok a fiatalok, akik a 2022-es parlamenti választáskor már nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születettek. Személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatása szükséges.
Lehetőség van online is szavazni, ennek módja itt olvasható: https://elovalasztas.hu/

Az egyéni jelöltek mellett egy másik szavazólapon a közös miniszterelnökjelöltre is lehet szavazni. A jelöltek:
Dobrev Klára (a DK jelöltje)

Fekete-Győr András (Momentum)

Jakab Péter (Jobbik)

Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Egy érdekesség: Márky-Zay Péter nevében a „Zay” család a középkori eredetű Csömöri Zay báró családjára utal, akiknek pajzsa Csömör címerében is fellelhető.

 Ha a miniszterelnök-jelöltek közül egyik sem szerzi meg a szavazatok 50%-át, akkor az ő esetükben második fordulóra kerül sor október 4-10. között. Az országgyűlési képviselőjelöltek esetében már az első forduló is dönt: a legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a közös induló 2022-ben.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.