Augusztus 20. Csömörön

A Szent István-napi programok a szokásos menetrend szerint zajlottak a településen: ökumenikus imaóra, kertbarát terménykiállítás és ünnepi műsor.
 
Sokéves hagyomány már, hogy az augusztus 20-i ünnepségsorozat délelőtti nyitásaként a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezésében a Csömöri Tót Hagyományok Házában ökumenikus imaórát tartanak. Ez egyúttal a helyi népviselet ünnepe is, amikor a hétköznapokban hagyományos csömöri öltözetben járó idős nénikről („mamikról”) csoportkép készül. Sajnos évről-évre egyre kevesebben vannak, akik a hagyományőrző csoport fiataljaival összeállhatnak a közös képre. Az egyházi szertartáson Szabó Erzsébet nemzetiségi önkormányzati elnök bevezetőjét követőn Fábri István polgármester mondott rövid köszöntőt, amiben az István a király rockopera kapcsán megélt 23 évvel ezelőtti, illetve előző napi királydombi élményeiről beszélt. Johann Gyula helyi evangélikus lelkész Lukács evangéliumából idézett, és általában az ünnep fontosságáról beszélt, felhívva a figyelmet arra a veszélyre, hogy az ünnep alkalmából sajnos a közéleti szereplők mindig magukról akarnak megnyilatkozni. Esztergály Előd István király intelmei és az irgalmas szamaritánus példázatát idézve a hazánkba érkező menekültekkel szemben megértő és befogadó hozzáállás fontosságát hangsúlyozta, megjegyezve, hogy mindez csak akkor támogatandó, hogyha a menekültek szabályosan, a rendes határátkelőhelyeken érkeznek hozzánk, betartva a törvényeket. Bíróczi István római katolikus esperes Felvidékről érkezve az ottani magyarok üdvözletét hozta és az új kenyér szertartásra Nagykéren készített fehér kenyeret adott át. Az ünnepi kenyereket Fábri István csömöri és a szlovákiai testvértelepülés, Mojmirovce korábbi polgármestere, Imre Kovác közösen szelte fel és osztotta ki az egybegyűlteknek. Az imaórát az Egri Érseki Fiókórus műsora és Takács László emlékező előadása színesítette. Jelen volt az eseményen Kiss Károly Kerepes alpolgármestere is.
            A Petőfi Sándor Művelődési Házban délután került sor az ünnepi műsorra. Beszédet mondott Tormay-Lesták Mária alpolgármester, aki Szent István-nap kapcsán a keresztényi szeretetről beszélt, amiből egyenesen kell, hogy következzen a hazánkba érkező menekültek iránti empátia. Ennek fontosságát Gandhi kereszténységre utaló szavaival is megerősítette. A műsorban fellépett a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes felnőtt csoportja, a helyi Amantis kórus, a csömöri és cinkotai tagokból álló Báló Lipót Kulturális Egyesület kórusa is. Nagy sikerű zenés-prózai műsort adott Batki László, a Four Fathers énekegyüttes Csömörön élő tagja, akit felesége, Patonai Katalin operaénekesnő kísért. Az este a Berka zenekar moldvai táncházával ért véget.
   Napközben a Turnovszky István Kertbarát Kör szervezésében a hagyományos terménykiállítás volt megtekinthető a művelődési házban. A sok illatos és szép termény közül is kiemelkedett a helyi paradicsomok rendkívül változatos kollekciója.

Hozzászólok