XXV. Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangverseny

 
Április 25-én és 26-án rendezték meg a jubileumi, immár negyedszázados csömöri kórustalálkozót.
 
A település legnagyobb múltra vissza tekintő kulturális-művészeti eseménye a tavaszi kórustalálkozó és egyházzenei hangverseny a római katolikus templomban. Deák Miklós és Takács László szervezésében indult útjára a megyei egyházi életben is kuriózumnak számító kórustalálkozó, amelynek rendezési költségeit kezdettől fogva döntő részben az önkormányzat állta. A jubileumi alkalom idén kétnapos programmá duzzadt.
            A szombati napon a helyi kórosuk léptek fel: a Csömöri Római Katolikus Templom Kórusa, a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Kórusa, a Vox Animi Vegyeskar, a Baptista Gyülekezet Kórusa és az Amantis Kamarakórus. A helyi csoportok az előadás végén mintegy százfős összkart alkotva énekelték el Giuseppe Ottavio Pitoni 150. zsoltárját. Görbe József plébános és Tormay-Lesták Mária alpolgármester méltatta az idei előadásokat, illetve Deák Miklós két és fél évtizedes, kitartó szervezőmunkáját, kiemelve a számos helyi csoport közösségteremtő erejét is.
            A vasárnapi nap a helyi katolikus templomkórus műsora és Hetei-Bakó Theodóra fuvola játéka mellett elsősorban az országos hírű vendég együtteseké volt. A Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusát vezénylő Varga László megyei zeneigazgató a megyés püspök elismerő üdvözletét is küldte a térségben egyedülálló rendezvény szervezőinek. A Budapesti Harmónia Női Kar és a Budapesti Cantate Vegyeskar produkcióit hatalmas vastaps kísérte. Utóbbi együttest Sapszon Ferenc Kossuth díjas karnagy vezényelte, akit az idén megkapott legnagyobb állami elismerés alkalmából Fábri István polgármester külön köszöntött, tisztelegve ezzel általában is a megcsodált, rendkívül magas színvonalú zenei produkciók előtt (alsó kép).
     A vasárnapi kórusok is összkarral zárták az idei alkalmat. A több mint százfős kórus Kodály Zoltán Esti dal című művét énekelte el, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel az ismét szép számú közönségnek.

Hozzászólok