Vekerdy is Csömörön járt

Na jó, ez azért más volt, mint Bokros Lajos látogatása pár hete a Béke téren.
 
Hatalmas érdeklődés mellett tartott előadást csütörtökön a Petőfi Sándor Művelődési Házban Vekerdy Tamás pszichológus. Információink szerint a több mint kétszáz fős hallgatóság egy, azaz egy nap alatt kapkodta el a jegyeket elővételben. Na, kérem: mondjon valaki olyan csömöri, ráadásul fizetős, előadást, amelyen a művelődési házban ekkora tömeg volt az utóbbi években? Van, aki fel is tette a kérdést: akkor ez most a régóta vegetáló magyar oktatás, a nemrég államosított magyar oktatás vagy éppen a helyi oktatás kritikája?...
 
Mert hogy Vekerdy Tamás a legismertebb olyan hazai gyermekpszichológus és oktatási szakember, aki reform pedagógiai nézeteinek és maximális gyerekközpontúságának köszönheti népszerűségét. Látogatása azért is volt különleges, mert éppen egy olyan településen járt, amelynek önkormányzata a háromezer kétszáz helyhatóság közül leges leges legutolsóként küzd az iskolaállamosítás ellen – jelenleg éppen egy hónapok óta tartó bírósági perben. Ez utóbbiról nem biztos, hogy volt tudomása a már nyolcvanas éveiben járó szakembernek, de ez biztos nem is nagyon zavarta nagy tetszést és figyelmet keltő előadása megtartásában. A program persze interaktív volt, hiszen az est második része a jelen lévők kérdéseire adott válaszadással telt.
 
A közönség igen vegyes képet mutatott egyébként. Természetesen a Csömörön lakó szülők alkották a többséget, de voltak itt helyi óvónők, néhány csömöri tanár, több helyi és környékbeli waldorfos szülő (Vekerdy már az első Waldorf iskola alapításában is anno igen aktívan ténykedett), több környékbeli nem waldorfos szülő, több apuka és még sokan mások.
 
A tanulságokat biztos levonják az érintettek – vagy nem vonják le.
 
De legalább hallgassuk meg: State buono se potete! („Legyetek jók, ha tudtok!”)
https://www.youtube.com/watch?v=o1Hbjq73-ME
 

Hozzászólások

Magyarázatra szorul: "leges leges legutolsóként küzd az iskolák államosítása ellen"? Én úgy tudom, hogy a kevesek EGYIKEKÉNT teszi!?

Információink szerint Csömörön kívül két iskolánál van még "ügy". Budaörs az igazságtalanul elvont pénzét kéri vissza ("szolidaritási adó"), de mást már nem tesz, mindet aláírt, bár nagyon ellene volt és ellene van ma is az egésznek. Egy határmenti kis településsel sok konfliktusa van a minisztériumnak, de nincs hivatalos "ügy". Csömör viszont egyedüliként csak feltételesen írta alá az államosítási szerződést, a működőképesség biztosítása érdekében, és mellette perli az államosítást és az erre vonatkozó alapvető törvényt is támadja, alkotmányossági alapon. Magyarán: jogi úton kéri vissza a település iskoláit. A szerkesztőség

Hozzászólok