A pedagógusok mellett a védőnők is felmondanak

Kritikussá vált a helyzet a védőnői hálózat és az iskola működtetésében.

A védőnői hálózat államosítása, valamint a pedagógusokat érintő ún. státusztörvény változásai miatt az egész országban kritikussá kezd válni a helyzet a gyermekek, diákok ellátásában, mely Csömörön is érezteti hatását.
Az önkormányzattól kapott értesülésünk szerint az elmúlt napokban a jelenlegi három aktív védőnő közül (rajtuk kívül a negyedik GYES-en van) kettő kérte a jelenlegi munkáltató önkormányzatot, hogy közös megegyezéssel bontson velük szerződést, mert nem kívánnak állami alkalmazottak lenni júliustól.
Mint ismeretes, az állam idén július 1-jével elveszi az önkormányzatoktól a védőnői hálózat működtetését, az egész térség védőnői a fővárosi Honvéd Kórház irányítása alá kerülnek. Várhatóan minden lassabb, körülményesebb, anyagilag pazarlóbb lesz, a munkáltatóknak semmi közvetlen kapcsolata nem lesz a védőnőkkel, nulla helyismeret mellett döntenek majd a csömöri várandós kismamák és a megszületett gyermekek ellátásáról. Az előzetes információk szerint munkájuk jelentős részét teszi majd ki a központ felé történő adminisztrálás, a családokkal való tényleges foglalkozásra kevesebb idejük marad. A törvény szerint ráadásul a védőnők szinte bármely más településre „átvezényelhetőek” lesznek, de akár még a betegellátásba is irányíthatják őket segédápolóként. Mindezek mellett megszűnnek az önkormányzat által eddig nyújtott béren kívüli juttatások is, éppúgy, mint az iskolaállamosításnál, ahol a pedagógusok plusz juttatásai szűntek meg Csömörön azzal, hogy elvette a helyi önkormányzatoktól az állam az iskolafenntartást. Szinte cinikusnak is nevezhető, hogy Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a minap a következőket nyilatkozta: A magyar védőnői szolgálat egyedülálló a világon, számos országból érdeklődnek, miként vehetnék át ezt a kiválóan működő hálózatot…” (Magyar Nemzet 2023. június 14.).
Ugyanakkor a helyi iskolánál is éppúgy komoly pedagógushiányra kell számítani, mint az országban sok helyen, hiszen a kiszolgáltatottságot eredményező új munkaszerződéseket többen nem kívánják aláírni, a pedagógusmunka önállósága pedig tovább csökken a nemsokára életbelépő előírások szerint. Információnk szerint az idei tanév végével eddig közel tíz pedagógus, köztük több alsós tanító is jelezte távozását a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolából, sőt, a nyugdíjas kollégák többsége sem akarja folytatni a munkát. Több alsós tanító, elismert és közkedvelt felsős tanárok felmondásáról tudunk, de az egyik népszerű testnevelő tanár is hosszú idő után búcsúzik a csömöri intézményből. Már múlt évben is nagy volt a pedagógushiány, amit visszahívott nyugdíjasokkal vagy pedagógusvégzettséggel nem rendelkező alkalmazottakkal próbáltak valamelyest megoldani, idén a helyzet tovább romlik. (Hivatalos és pontos információink egyelőre nincsenek, hiszen az állami központosítás óta az igazgatók semmilyen információkat nem adhatnak a nyilvánosságnak, így az ő megkérdezésükről a média le is szokott.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.