Első tófesztivál - visszatekintő

A település második-harmadik legnagyobb rendezvénye született meg augusztus végén?
 
Nagy dobásra készült az önkormányzat, és be is jött: a horgásztónál megrendezett nyár végi, egész napos fesztiválra több ezer ember látogatott ki. És ami még ennél is feltűnőbb volt, hogy nagyon népszerű volt az esemény, az utóbbi évtizedben talán a bringafesztivál elindításának volt ilyen pozitív a fogadtatása a csömöriek körében.
            A rendezvény a több megszokott, kedvelt programelem (pl. koncertek, kürcsi kalácsos, borfalu, gyerek kézműves foglalkozások) mellett több újdonsággal is szolgált: csónakázás a tavon (ennek a tavaszi gyereknapon volt a „premierje”), az asztaltársaságoknak játszó, igazán minőségi fúvós-rezes banda (Guca Partyzans Brass Band) formabontó műsora, az ország legjobb halételekkel kitelepülő szolgáltatója (Aranyponty Zrt)., különleges óriás halakvárium kizárólag magyar halakkal.
A telitalálat azonban egyértelműen maga a helyszín volt: a Csömöri Horgásztó a legkedveltebb kirándulóhely a településen. A térség talán legszebb horgásztava adta a legjobb „körítést” az egész eseményhez. Ehhez pedig az ötleten kívül az is kellett, hogy az önkormányzat és a horgász egyesület kiválóan egybedolgozzon és rugalmasan álljon az önkormányzati tulajdonú, de már régóta a horgász egyesület által működtetett tó rendezvény helyszínként való használatában. Ennek az együttműködésnek már voltak előjelei, hiszen az elmúlt egy évben a játszótér és környéke látványosan megújult, illetve a Borostyán Egyesület által szervezett, de az önkormányzat által is támogatott gyermeknapokat szintén a horgásztónál rendezték. A Tófesztivál előtti fogadáson az önkormányzat és a horgász egyesület képviselői is egyértelműen a hosszú távú együttműködés mellett foglaltak állást.
„Nagy dobás”, írtunk cikkünk elején, de persze valójában csak annyi történt, amit megszoktunk az elmúlt években a civil vezetéstől: tovább szélesítette a rendezvények palettáját. Fábri István polgármester így vall erről: „2011-ben a közösségi tér fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódva fogalmaztuk meg azt az alapelvet, hogy ne a tavaszi és az őszi nagyrendezvényünket – a falunapokat és a szüreti mulatságot – akarjuk minél nagyobb, giga eseménnyé bővíteni, hanem inkább több, kisebb-közepes eseményt szervezzünk különböző hétvégékre tavasztól-őszig. A cél az, hogy sok hétvégén, gyakran legyen alkalmuk az itt lakóknak találkozni, együtt lenni, szórakozni, lehetőleg szabad téren. A közösségépítés mindennél fontosabb. Éppen ezért az is lényeges szempont, hogy nem csak időben, hanem térben is próbáljuk „széthúzni” a rendezvény kínálatot, hiszen a főterünk és a művelődési házunk mellett a Laky-park, a Béke tér, a Sportcsarnok, a Bulgárkert a régi strandtérrel, a horgásztó, a Csömöri Tót Hagyományaink Háza és olykor a Corvina tér is a helyszínek között szerepel. Fontos az is, hogy nem mindent az önkormányzat és intézményei szerveznek, hanem civil csoportok és a nemzetiségi önkormányzatok is nagy szerepet vállalnak a rendezvénynaptár gazdagításában.”
 
A szervezők logisztikai szempontból is próbaeseménynek szánták az idei rendezvényt. A parkolás, az áram- és vízellátás, a szállítás, a mosdó-WC és egyéb szempontok miatt is úgy döntöttek, hogy biztosan kezelhető méretű eseményt szeretnének szervezni, ezért szinte nem is volt komoly térségi propaganda, csak helyben népszerűsítették az eseményt. Az egész napos, kora délelőttől induló programok pedig a többezres közönséget jól „elosztották” időben is. Valószínű, jövőre már nem nagyon kell propaganda a csömöri Tófesztiválnak…
 
A Tófesztivál után pár napja a Középhegyi piknik is lezajlott a tovább fejlesztett Laky-parkban, ahol a gyakran eleredő eső sem tudta elmosni a jó hangulatot. A civil közösségek mellett főleg a gyermekes családok „uralták” a teret. E hét végén az újtelepi Béke téri esték, két hét múlva a sportnapok, szeptember végén pedig a legnagyobb őszi esemény, a Szüreti mulatság várja a szórakozni, együtt lenni, mulatni, vagy csak egyszerűen kimozdulni vágyó csömöri polgárokat.
 

Hozzászólok