Hogyan szavaztak a szomszédban?

A Csömörrel szomszédos településeken jóllehet általában szorosabb volt a küzdelem, mint 5 éve, és több új polgármestert is választottak, de a politikai erőviszonyokat illetően kevés változást történt.
 
            Kistarcsán (itt volt a térségben a legalacsonyabb a részvételi arány: 41,6%) a két ciklust végigvivő Solymosi Sándor polgármester (FIDESZ-KDNP) már csak képviselőnek indult a választáson (egyébként a legnagyobb fölénnyel nyerte egyéni körzetét), a kormánypárti színekben idén helyettese, Juhász István alpolgármester szállt ringbe a településvezetői posztért. Juhász 44,5%-kot kapott, az ellenzéki jelölt 35,5%-ot, a többi, független jelölt között szétoszlottak a szavazatok. A képviselő-testületbe 7 Fidesz-KDNP-s jelölt, 3 ellenzéki és 1 független került. Érdekesség, hogy a 8. választási körzetben egy Csömörön lakó jelölt is indult képviselőnek, aki korábban nagyközségünkben is próbálkozott 2010-ben az indulással: Bánhidi Ildikó (csak névrokona a csömöri Fideszes polgármesterjelöltnek) Jobbik-jelöltként egyéni körzetben 25,7%-kot ért el és nem szerzett mandátumot.
            Kerepesen (részvételi arány: 50 %) sem indult a több ciklust végigvivő, de legutóbb már csak 45%-kal nyerő Franka Tibor. Az ismert újságíró után, aki a FIDESZ-KDNP támogatásával helyi civil szervezet jelöltje volt 2014-ben, most már a kormánypárt saját jelöltet indított Gyuricza László személyében. A kormánypárti polgármester aspiráns 35,7%-os támogatottsága is elég volt a sikerhez, mert az összesen három független és egy ellenzéki jelölt 10-21 % közötti szavazatai szétoszlottak. A képviselő-testületben ez az alacsony támogatottság ismét 7 fideszes képviselőt eredményezett a 3 független és 1 ellenzéki képviselő mellett.
            Budapest XVI. kerületének (Mátyásföld, Cinkota, Sashalom, Árpádföld, Rákosszentmihály) önkormányzatában (részvétel: 57,6%) nem történt érdemi változás, bár a magas részvétel mellett lezajlott választáson kicsit csökkent a kormánypárti támogatottság. Ismét Kovács Péter lett a polgármester 57,4%-kal a 38,8%-os összellenzéki jelölttel szemben. A képviselő-testületben a 11 Fidesz képviselővel szemben 7 fő ellenzéki szerzett mandátumot, ami 2014-hez képest eggyel több főt jelent.
            Mogyoródon (részvétel: 50%) született Csömör után a második legnagyobb arányú polgármesteri győzelem, ráadásul itt is egy pártoktól független jelölt, Paulovics Géza nyert 63,3%-kal. A második ciklusát kezdő településvezető ugyanakkor - hasonlóan az előző ciklushoz -  teljesen vegyes képviselő-testülettel dolgozik majd: a 4 fő független mellett 4 fő FIDESZ-KDNP színekben szerzett mandátumot.
       Fóton (részvétel: 47,4%) régóta igen sok, nagy médianyilvánosságot kapó történés kíséri az önkormányzat munkáját, közte több időközi választással. A település, de azon belül még olykor az egyes pártok is nagy megosztottságot mutatnak. Az idei választáson összesen 5 polgármesterjelölt között kis különbségű végeredmény született. Dr. Vass György a Fidesz-KDNP színeiben lett polgármester 29,7 %-os eredménnyel a 27%-ot kapó Merkwart Krisztián független jelölt előtt. A pártok által támogatott ellenzéki jelölt 21,1%-ot kapott. A korábbi, Fideszes polgármester, Bartos Sándor most függetlenként indult és 14%-os eredményt ért el, de még a Fótozók nevű civil egyesület jelöltje is kapott 8,1%-ot.
            Budapest XV. kerületében (Rákospalota, Pestújhely, Újpalota) erőteljes ellenzéki előretörés történt. A múlt év őszi időközi önkormányzati választáson megválasztott új polgármester, Németh Angéla ismét bizalmat kapott a szavazóktól 55%-os eredménnyel. A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjével szemben induló Fideszes jelölt 39,3%-ot kapott. Az elmúlt fél évben nagy testületi ellenszélben dolgozó kerületvezető csapata viszont mostantól meggyőző többséget alkot majd az önkormányzatban, hiszen az őt jelölő pártok 14 fő képviselőt delegálhatnak a képviselő-testületbe, míg Fidesz-KDNP csak 5 főt – igaz, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is bejuttatott 1 jelöltet…
            Végül szóljunk most röviden a Csömörrel közvetlenül nem határos, ám nagyközségünk számára mégis fontos két térségi településről.
            Nagytarcsával (részvétel: 55,1%) hagyományosan a legtöbb családi-rokoni szál és egyéb kapcsolat (pl. egyházi) köti össze a régi csömörieket. Itt újraválasztották a 2010 óta polgármesteri posztot betöltő Rimóczi Sándort. A FIDESZ-KDNP jelöltjeként induló településvezető 36,9%-os szavazataránya ugyanakkor elég komoly megosztottságot mutat, főleg, hogy a képviselő-testületbe bejutó mind a 6 képviselő független (érdekesség, hogy a polgármesteren kívül minden polgármester- és képviselőjelölt függetlenként indult). A második helyezett Holló Krisztián 30,4%-ot ért el, de a másik két független jelölt is 17-14%-ot kapott.
            Gödöllőn, járási székhelyünkön (Csömör után itt volt a legnagyobb a részvételi arány: 58,98%) a lassan három évtizede polgármesteri posztot betöltő dr. Gémesi György nyerte ismét a választást. A már régóta a helyi lokálpatrióta egyesület jelöltjeként induló, régen MDF-es Gémesi 47,6%-ot kapott, a Fidesz-KDNP jelöltjeként Kolozs Csaba 43,9%-ot. Érdekesség, hogy rajtuk kívül egy független jelölt mellett még egy DK-Jobbik-Párbszéd-MSZP jelölt is indult, aki alig 5%-ot kapott. A képviselő-testületi összetétel viszont rendkívül szoros lett: 6 főt a Gödöllői Lokálpatrióta Klub, 1 főt egy másik helyi civil szervezet és 7 főt a Fidesz-KDNP ad a döntéshozó testületbe.
            (Összeállításunkhoz a hivatalos választási oldal, a www.valasztas.hu adatait és a Helyi Hírek újság írásait használtuk fel.)
            A térség legmagasabb választói részvételét és 100%-os civil egyesületi győzelmét hozó csömöri eredményekről itt olvashat.
 Érdekességként ajánljuk még mindenki figyelmébe az Index.hu összeállítását az észak-budai agglomerációban tapasztalt látványos független-civil önkormányzati áttöréséről.
 
 
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.