80 ember dolgozik majd a helyi választáson

Hétfőn esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok jelölő szervezetek által delegált tagjai, így teljessé vált a helyi önkormányzati választáson közreműködők köre.

Nyár óta egyre bővül azon emberek köre, akik a helyi választás előkészítésén, majd pedig lebonyolításán dolgoznak. Nem részletezzük, de nagyon-nagyon sok kötelező, adminisztratív feladat adódik a parlamenti, az európai uniós és az önkormányzati választásokon.
     A nyári hónapokban felállt a választási iroda 10 fővel, akiket döntően a helyi hivatali dolgozók alkotnak, élén a helyi jegyzővel. Később a törvényi előírásoknak megfelelően az önkormányzat képviselő-testülete megválasztotta egyrészt a szavazatszámláló bizottságok tagjait, akik a hét szavazókörben egyenként 3-3- főt, azaz összesen 21 főt jelentenek. Mellettük a Helyi Választási Bizottság állandó (3 fő) és póttagjait (2 fő) is megválasztották. Az ajánlóívek leadása után, szeptember első felében pedig a két jelölő szervezet, a Csömöri Civil Egyesület és a Fidesz-Magyar Polgári Párt is delegált 1-1 tagot a Helyi Választási Bizottságba, amely a választás legfelsőbb helyi döntéshozó szerve: többek között dönt vitás kérdésekben, kampány ügyekben, megállapítja a jelöltek listáját és a szavazáskor a végeredményt.
     A legújabb lépés az október 7-i eskütétel volt, amikor a két induló szervezet szavazókörönként 2-2- delegáltja (összesen 28 fő) esküt tett és egyúttal átbeszélte részletesen a szavazás alatti tennivalókat (néhány delegált a hétfői alkalmon nem volt jelen, így ők ezt pénteken pótolják). A szavazókörökben továbbá 2-2 jegyzőkönyvvezető is fog dolgozni. Mindösszesen tehát 80 fő fáradozik Csömörön majd azon, hogy minden rendben, szabályosan történjen az önkormányzati választások alkalmával.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.