Hurrá! Szánkózzunk Csömörön!

December 15-én leesett az első hó. Sokan tudják, sokan, nem: a térségben nálunk vannak a legjobb szánkópályák. Íme a tippek…

A Kálvária-erdőben nagyon sok szánkópálya található. Az utóbbi időkben egyértelműen a „Völgy” a legkedveltebb. A Kálvária utca, illetve a Bulgárkert felől megközelíthető pálya teljes hossza 300 méter. Itt a legfelső szakasz a legmeredekebb, a tetejéről lecsúszni inkább csak a jobbaknak ajánljuk. A fő pálya mellett ugyanakkor több kisebb domb is van, ahol a kisgyermeket bátran elengedhetjük egy vidám csúszásra.
Fontos! A Völgy pályái északi fekvésűek, így itt marad meg legtovább szánkózásra alkalmas terület.
A Bulgárkertben múlt évben állították fel a Csömöri körtúra program részeként azt a színes nagy táblát is, amelyen az összes fontosabb szánkópálya megtekinthető. Érdemes is böngészni a térképet, mert máshol is csúszhatunk ám…
Pl. a „Kereszteknél”, amely régen ugyanolyan kedvelt volt, mint a Völgy. Az Emlékmű köz felől közelíthető meg, a hátsó HÉV-vonal hídjánál (itt is van egy teljes Kálvária-erdő térkép). A stációk mellett haladó pálya végig elég meredek, a végén sajnos az erdőbe vezető földes kocsiúttal találkozunk.
Eláruljuk, hogy benn, a Kálvária sűrűjében van egy igazi „fekete” pálya is, de azt nem igazán ajánljuk senkinek (régebben néha fiatalok éjszakai szánkó rodeókat rendeztek itt…)
Érdemes az egész Kálváriát bejárni, mert több kisebb pályával is találkozhatunk, egy félórás kirándulás élménye pedig egyébként is mindannyiunkat feldob. Ha van egy kis időnk, a pataksétányon is érdemes sétálni (vagy eleve ott kimenni a Bulgárkertbe), most télen igazán különlegesen szép.
Ha valaki nem akar elmenni a Kálvária-erdőhöz, akkor kisgyermekes családok egy-egy közeli játszótéren vagy egyéb dombon is megtalálhatják a csúszás élményét. Ezek közül is a legkedveltebbek ilyen célra a Corvina tér (Újtelep-Hőstelep) és a Laky-park (Középhegy).
 

Hozzászólok