Súlyos a járványhelyzet, újabb szigorítások a községben is

Európa egyik legsúlyosabb járványhelyzete alakult ki Magyarországon. Összefoglaljuk a csömöri helyzetet.
 
A koronavírus terjedéséről nincsenek sem megyei, sem települési adatok, ezt a hatóságok – a kontinensen szintén egyedül nálunk - titkolják, így a helyi lakosok közötti fertőzöttségről az információk igen esetlegesek, az intézményekről, közösségekről viszont már többet tudunk. A nyári haláleseten http://csomorihirek.hu/CSH-2.hullam-2020.szept.18 kívül nem tudunk újabb halálos áldozatról, amelyet a koronavírussal hoztak volna összefüggésbe, de erre vonatkozóan sincs megbízható információnk. Az orvosoktól az önkormányzat folyamatos tájékoztatást kér – a hatóságok már tavasszal sem válaszoltak ezekre a megkeresésekre -, ezek szerint folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma a településen, körzetenként heti 5-10 pozitív tesztről számolnak be a csömöri felnőtt és gyermekorvosok.  
        Az önkormányzat lényegében az összes helyi intézményben, önkéntes alapon még az állami és egyházi fenntartásúakban is, minden dolgozónak tesztet rendelt meg.
           Az általános iskolában és a két óvodában nem találtak fertőzött dolgozót az e heti tesztelés alkalmával. Előtte viszont 2-3 fertőzött pedagógus, dadus előfordult. A Laky u. óvodában például a megyei tisztiorvosi szolgálat két hetes rendkívüli szünetet rendelt el két csoportban. Az általános iskolában is volt korábban néhány fertőzött tanár, mint ahogy a zeneiskolában is. A Kacsóh P. utcai evangélikus óvodában eddig nem volt fertőzött dolgozó, igaz, ott nem volt teljes körű a tesztelés.
            A négy helyi magánbölcsőde működését, az oktatási és nevelési intézményekhez hasonlóan, nem érintették egyelőre a korlátozások. A Petőfi utcai kis uszodának a központi szabályozás miatt be kell zárnia.
            A művelődési házat egyelőre elkerülte a járvány, egy ott dolgozó tesztje sem lett pozitív. Igaz, éppen egy itt működő tánccsoportban bukkant fel először közösségi szinten nyár végén a fertőzés, ami a második hullám első nagy riadalmát okozta a településen. Az intézményt az állami, központi rendelkezések szerint a hét közepén teljesen lezárták a látogatók és csoportok elől. Az önkormányzat egyedül a véradást engedélyezi itt és az „éléskamra” kör kéthetenkénti átadási alkalmát.
            A könyvtár dolgozóit szintén elkerülte eddig a járvány az önkormányzati tesztelés szerint. Az intézményt ugyanakkor az állami előírások szerint szintén teljesen bezárták, bár egy-két napig még engedte az önkormányzat a telefonos vagy online kölcsönzést, de a jegyzői értelmezés egyértelmű volt, hogy nem működhet semmilyen formában az intézmény.
            A sportközpont viszont több téren is érintett intézmény lett. A sport kft ügyvezetője és egyik technikai dolgozója is karanténba került korábban pozitív tesztje miatt, több edző és versenyző is fertőzött lett. Emiatt kézilabda és labdarúgó mérkőzéseket kellett már elhalasztani, de egy atléta edző is pozitív tesztet produkált már. A csapatbajnokságok sorsa bizonytalan, mert sorra mondják le az ellenfelek is a meccseket, mint ahogy a mi csapataink is, és mostantól eleve minden sporteseményt csak zárt kapuk mögött, a közönség kizárásával lehet megrendezni.
            A sportcsarnokot a hét közepe óta már csak a versenyszakosztályok látogathatják, a közönség, kísérők vagy hobbi csoportok nem, mint ahogy a szabadtéri pályáknál is ez a helyzet. A Gorkij fasori Kispályát szintén lezárta az önkormányzat, mivel amatőr célú csapatsportok szabadtéren sem űzhetőek. Az iskolai testnevelés órák számára nyitva a sportcsarnok és a szabadtéri sportközpont is. Utóbbinál van egyébként az egyetlen kivétel a nyitva tartásban: a lakosság a salakos futópályát és a terepfutó- és kerékpár pályát továbbra is használhatja.
            A település hétköznapi működtetése szempontjából fontos, hogy sem a községgondnokságot, sem a zöldterületi non profit kft-t nem érintette érdemben a koronavírus járvány, a munkatársak tesztje eddig negatív lett.
            Az önkormányzatot viszont nem kerülték el a fertőzések. A hivatalban a jegyző és a pénzügyi vezető is fertőzött lett, mint ahogy a képviselő-testületben is voltak érintettek: a polgármester és az alpolgármester is pozitív tesztet produkált, az ügyrendi bizottság elnöke is. Másfél hétig online, karanténból irányították a települést Csömörön. Jelenleg nincs személyes ügyfélfogadás, a munkatársak egy része otthonról dolgozik. A veszélyhelyzet országos elrendelése miatt eleve nem lehet képviselő-testületi és bizottsági üléseket tartani, az önkormányzati döntéseket polgármesteri rendeletek útján hozzák meg, képviselői egyeztetések után.
            A két nemzetiségi önkormányzat tevékenységében meghatározó közösségi programokat a központi szigorítások miatt nem lehet már megtartani. A német képviselők között korábban volt fertőzött, a szlovák önkormányzat elnöke pedig jelenleg otthon lábadozik karanténban. A Gorkij fasori szlovák házban is csak a nemzetiségi oktatás zajlik, a közösségi csoportok már nem működhetnek.
Az idősek otthoni ellátását végző Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozóit egy ideig elkerülte a járvány, az utóbbi időben azonban a vezető mellett több munkatársnál is kimutatták a vírust. Itt átmeneti működési nehézséget okozott az ideiglenesen kieső munkatársak pótlása, de az ellátást meg tudták oldani a legnehezebb időszakban is. Az idősek klubja már hónapok óta csak kis létszámban nyit ki napközben, korlátozott számban látogathatják az azt igénylők.
       A közterületeket illetően az országosan elrendelt szigorításokon (rendezvénytiltás, 20.00-05.00 óra közötti kijárási tilalom) túl az önkormányzat nem rendelt el további érdemi helyi korlátozásokat. Felhívást tettek ugyanakkor közzé, hogy az iskolák és óvodák közvetlen közelében, különösen, amikor a gyerekeket hozzák és viszik a szüleik, mindenki használjon maszkot. A buszmegállókban és a HÉV-állomáson szájmaszkot kell viselni, mint ahogy minden üzletben, postán, gyógyszertárban, orvosi váróhelyiségben. Az óvodák, iskolák épületébe szülők nem léphetnek be.
       A játszótereket, parkokat lehet használni, azokat a helyi önkéntes tűzoltók rendszeresen fertőtlenítik. Általában minden szabadban végzett, egyéni és családi mozgást támogat a helyi önkormányzat, ezért egyelőre nem terveznek semmilyen további zárást a szabadidős helyeken.
       A helyi egyházak különbözőképpen járnak el. A római katolikus templomban továbbra is tartanak miséket, az evangélikusoknál, a baptistáknál és a reformátusoknál azonban nem tartják meg az istentiszteleteket, az egyházi alkalmak online közvetítéseivel és telefonon tartják a kapcsolatot a hívekkel.
       A település vendéglátó egységei a központi törvény szerint nem fogadhatnak vendégeket. A leghátrányosabban ez a kocsmákat érintette, hiszen ez a bezárásukkal egyenértékű. A Zöldfa vendéglő, a Csömöri Étkezde és a Burger Bár a kiszállításra koncentrál mostantól, hiszen azt engedi a törvény. Az üzletek (a bevásárlóközpontok is) és egyéb szolgáltatások este 7 óráig maradhatnak nyitva. A gyógyszertárak és a benzinkutak a szokásos nyitva tartás szerint üzemelhetnek.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.